• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

HTML i CSS w skrypcie JavaScript

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
238 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2016 w JavaScript przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
Witam, mam pytanie - tworzę galerię zdjęć w JavaScript i nie wiem w jaki sposób rozwiązać problem HTML i CSS tej galerii. Otóż chcę żeby można było ją łatwo przenosić między stronami i nie wiem czy trzymanie wszystkiego w 3 plikach (.hml, .css i .js ) ma sens. Jeśli nie - w jaki sposób można to zrobić prościej? (innerHtml chyba nie jest najlepszym rozwiązaniem żeby trzymać cały jej kod html, o ile jest to wgl możliwe).

EDIT: Dodam że chcę mieć możliwość edytowania jej za pomocą kodu js więc opcja oddzielnych plików chyba odpada.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2016 przez Magicone Nałogowiec (45,100 p.)
Zrób galerię jako moduł, ot cała filozofia przenośności załatwiona. :D
komentarz 27 lipca 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
tzn jak?
0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2016 przez Comandeer Guru (604,880 p.)
Ma sens. Plik HTML szablon, plik CSS style, plik JS "mózg" wczytujący templatkę i style. Zawsze można w ostateczności zbundle'ować WebPackiem.
Ok, dzięki poczytam o tym WebPacku ale w takim razie jak chcę komuś udostępnić skrypt tej galerii (do wykorzystania na stronie) to mam dać te 3 pliki czy lepiej ten bundle? I jeszcze podłącze pytanie - jak te plik HTML i CSS edytować za pomocą JS? Tzn domyślam się że za pomocą ,,czystego" się nie da ale jak najlepiej to obejść?
komentarz 27 lipca 2016 przez Comandeer Guru (604,880 p.)
Ale po co chcesz to edytować z poziomu JS?

Prawda jest taka, że ładowanie wszystko do JS-a wcale nie jest takie dobre i sprawdza się w małej liczbie przypadków.
Chcę zrobić stronę na której można edytować galerię zdjęć do własnych potrzeb i wyeksportować skrypt/pliki z gotową galerią. Na to ostatnie nie mam jeszcze pomysłu ale robię to głównie dla nauki więc ostatecznie obejdzie się bez tego.
Prawdę powiedziawszy prawdopodobnie byłoby wygodniej zrobić to jako aplikację ze skryptem backendowym, nie w czystym JS-ie.
No właśnie niestety coraz bardziej mi na to wygląda, a szkoda bo pomysł mi się spodobał ale szkolę się we front-endzie. Dzięki za odpowiedzi, może jeszcze jakoś pokombinuję z tym.
1
Ale dałoby się w samym froncie… File API do obsługi obrazów (drag & drop na przeglądarkę) + https://gildas-lormeau.github.io/zip.js/ do stworzenia archiwum z gotową galerią
Dzięki wielkie - poczytam o tym.

Podobne pytania

+1 głos
3 odpowiedzi 1,696 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 775 wizyt
pytanie zadane 30 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)

93,008 zapytań

141,975 odpowiedzi

321,256 komentarzy

62,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...