• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zainkludować stronę razem z jej css i js?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
575 wizyt
pytanie zadane 27 lipca 2016 w PHP przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
edycja 27 lipca 2016 przez Alwox

Witam, mam następujący problem - tworzę stronę na której chcę wczytać moją drugą stronę za pomocą PHP. Mam folder ze stroną główną i w nim folder z tą drugą - gdy na pierwszej dodam 

<?php include ('strona2/index.php'); ?>

zainkludowana strona nie używa swoich plików css i js znajdujących się w tamtym folderze. Podejrzewam, że może chodzi o to że index.php po zainkludowaniu zmienia swoje położenie i wtedy linki do plików powinny być np strona2/style.css ale nie chcę tych linków zmieniać (strona powinna działać też samodzielnie). Jakieś pomysły jak to naprawić?

EDIT: Sprawdziłem - zmiana ścieżek w stronie drugiej na strona2/... działa - ale nie jest to rozwiązanie które mnie satysfakcjonuje..

Dla pewności że wyraziłem się jasno - chcę na jednej stronie zainkludować folder z kompletną drugą stroną.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 27 lipca 2016 przez Ehlert Ekspert (214,220 p.)

Skoro strona inkludowana

nie używa swoich plików css i js

To w czym jest problem?

komentarz 27 lipca 2016 przez Alwox Gaduła (4,840 p.)
W tym że ma ich używać :p
komentarz 27 lipca 2016 przez Ehlert Ekspert (214,220 p.)
Po tym jak php wyświetlił stronę kliknij F12 i zobacz jakie masz błędy w konsoli.
Nie może znaleźć funkcji js ale to jest oczywiste skoro nie ma tych plików.
Skopiuj je tak, żeby były widoczne tak samo dla index.php jak dla strona2/index.php.
Trochę łopatologiczna metoda tym bardziej że dopiero zacząłem pracę nad tymi stronami - konieczność kopiowania po każdej zmianie. Teoretycznie zmiana ścieżek na razie mi wystarczy ale chciałem się dowiedzieć czy nie ma na to jakiejś sensowniejszej metody (raczej nie jest to nietypowa potrzeba).

Mnie szczerze mówiąc dziwi problem. Tworząc coś takiego ja używam jednej strony HTML jako szablonu który po prostu uzupełniam danymi z baz danych i generowanych przez model aplikacji. Zgodnie z MVC. Rozwiązuje to problem wielu plików css, js w różnych lokalizacjach.

Oddziel widok od logiki aplikacji i problem zniknie.

Albo na upartego napisz jakąś klasę ze statyczną metodą loader która w zależności od pliku i lokalizacji w jakiej jest wywołana includuje coś innego.

Chcę stworzyć stronę na której będzie można edytować galerię zdjęć do własnych potrzeb i następnie wykorzystać ją na innej stronie (głównie robię to w celach nauki JS). Dlatego chcę aby sama galeria była w oddzielnych plikach i najlepiej właśnie - folderze.

No widzisz tu jest problem. Masz galerię w pliku i jesteś ograniczony. Nie lepiej napisać klasę np GalleryBuilder i wtedy robisz galerię gdzie tylko chcesz?

$gallery = new GalleryBuilder($config);
$gallery->display();

PHP znam tylko pobieżnie (i w zasadzie chciałem go unikać w tym projekcie) więc nie wiem jak to zrobić w ten sposób. Wiem, że w JS nie dokonam operacji na plikach dlatego później pewnie i tak pewnie ograniczę całą galerię do generowanego skryptu w JS ale teraz jestem na etapie poprawiania HTMl/CSS dlatego chciałem wyraźnie oddzielić galerię od strony i skoro pojawił się taki problem - zapytać czy jest na to sposób zamiast na siłę to obchodzić.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 331 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia w JavaScript przez sensor Użytkownik (680 p.)
–1 głos
0 odpowiedzi 694 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2020 w JavaScript przez Kacperek Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 463 wizyt

93,020 zapytań

141,985 odpowiedzi

321,284 komentarzy

62,366 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...