• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy opłaci mi się kupić podkładkę chłodzącą do laptopa?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
1,298 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2016 w Sprzęt komputerowy przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
Czytałam już trochę o tych podkładkach no i logiczne jest w sumie, że jest do laptopów, które mają CHŁODZENIE NA SPODZIE, w moim laptopie mam z boku, a na spodzie są takie jakieś niewielkie otwory (nie wiem czy do chłodzenia), także chyba nie opłaci mi się kupić podkładki chłodzącej?
Mam laptopa Lenovo Z710.

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 lipca 2016 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)
http://nieidealny.pl/?p=60 - zrób prostą i się przekonaj ;)
+1 głos
odpowiedź 26 lipca 2016 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)

z boku masz raczej wylot cieplego powietrza niz samo chlodzenie, a podstawka jesli jest dobra to moze wplynac takze nie tylko na obnizenie temp podzespolow, ale takze na ergonomie pracy bo np. monitor bedzie wyzej, klawiaturka bedzie bardziej pochylona i takie tam.

komentarz 26 lipca 2016 przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
A czy ten wylot ciepłego powietrza to nie jest przypadkiem prawie to samo co chłodzenie? A no, bo jeśli ciepłe powietrze wylatuje bokiem, to po co schładzać laptopa od dołu (plastik)? Chyba raczej powinno się chłodzić ten wylot?
komentarz 26 lipca 2016 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
nie nie bo wtedy cieple powietrze bedzie wracac spowrotem do laptopa, jesli juz to mozna zrobic taka tube z wiatraczkiem (bez chyba tez powinna przyniesc jakis efekt) zeby jeszcze lepiej wywaloalo to gorace powietrze

a od spodu zwyczajnie dodatkowo schladzasz i to przynosi efekty.
komentarz 26 lipca 2016 przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
Czyli normalnie będzie go schładzać i nie będzie żadnego problemu?
A po co ta "tuba" miałaby być i na co nakierowana?

A jak mam mojego drugiego laptopa (notebooka) i on ma wylot powietrza na spodzie, to na nim by nie działała ta podstawka chłodząca?
komentarz 26 lipca 2016 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
edycja 26 lipca 2016 przez mbabane

Czyli normalnie będzie go schładzać i nie będzie żadnego problemu?

tak.

A po co ta "tuba" miałaby być i na co nakierowana?

no na wylot powietrza...

A jak mam mojego drugiego laptopa (notebooka) i on ma wylot powietrza na spodzie, to na nim by nie działała ta podstawka chłodząca?

na prawde od spodu (jestes pewny ze to wylot powietrza, a nie wlot do wiatraka?)?? bo to niezbyt dobre miejsce, ale tak bedzie dzialac

komentarz 27 lipca 2016 przez Owczarek Niemiecki Obywatel (1,570 p.)
"no na wylot powietrza", ale przecież mówiłeś, że wtedy powietrze będzie wracać do laptopa i to nie będzie miało sensu?
komentarz 27 lipca 2016 przez mbabane Szeryf (79,300 p.)
podkladka i tak dziala na cala powierzchnie wiec w tym wypadku to nie bedzie takie bez sensu jak bezposrednie dmuchanie tylko w sam wylot, ale jakos nie chce mi sie wierzyc ze ten wylot jest od spodu - podaj model lapka
asus x200ma -do niego nie chcę podkładki, tylko do mojego drugiego, ale z tego co zauważyłam to własnie od dołu wylatuje powietrze :P
jesli to ten model http://www.x-kom.pl/p/201646-notebook-laptop-116-asus-x200ma-kx371b-n2830-2gb-500gb-win8.html czy tam podobny (poczatkowa nazwa ta sama) to widac wyraznie, na 2 od lewej zdjeciu, ze wylot jest z prawej strony obudowy
No tak, rzeczywiście, ale najwięcej ciepła wylatuje dolnymi dziurami i tam jest najcieplejszy
bo po prostu tak czy siak bedzie cieple, jest dosc cienki to raz, a dwa tak ma raczej kazdy laptop ale jak nie chcesz do tego lapka podkladki tylko do innego to po co sie w sumie tak rozpisujemy ;)
Hmm.... może dlatego, że ja się upierałam, że wylot jest na spodzie xd Nie ważne, dziękuję za pomoc :) A możesz polecić jakies dobre podkładki chlodzące?
edycja 27 lipca 2016 przez mbabane
niestety nie, ostatnio nie siedze w tych tematach co jest na rynku, ja mialem jedna to moge polecic bo jest mega ale 400 zl ;) http://pclab.pl/news45987.html (tylko ja mam z usb 2.0)

zalmana moga byc dobre i tanie (polecam z hubem usb moze byc praktyczny)
Wiesz, w sumie patrzyłam na te "dziury" co ma mój laptop na dole no i kiepsko, byle jakie, najmniejsze z możliwych dziurki do chłodzenia, nie ma sensu, będzie tylko wiać w plastik :/ No trudno, w zimie sobie (może) pogram... W każdym razie dziękuję za pomoc :)
edycja 27 lipca 2016 przez mbabane
nie patrz na to, i tak to bedzie dzialac i chlodzic, ale jak uwazasz. (hmm.. moze nie do konca dobre porownanie, ale jak garczek podgrzewamy na gazie zeby zagotowac wode to i tak ogien dziala na obudowe, a woda i tak sie zagotuje po jakims czasie, podobnie dzialac to bedzie tutaj, nawet jakby bylo zero otworow to i tak to dodatkowe chlodzenie bedzie obnizalo temperaturke lapka i nie trzeba wydawac tak jak wyzej napisalem 400 zl, sa i podkladki za 50 zl bo moze to Cie przerazilo, moj brat mial podkladke zalmana za 80 dych chyba i tez pieknie chlodzila)
Tak czytałam trochę o tym i na jednej "recenzji" było, że komuś żadna podkładka nie zmieniała w ogóle temperatur, na innych pisali, że była znikoma róznica.No nie wiem, takie coś mam na dole: https://images.morele.net/full/640059_4_f.jpg chyba trochę za małe (za tymi "szczeblami" z zewnątrz sa jeszcze za nimi w środku, z czego jak mówiłam tworzą się małe dziurki, moim zdaniem nie opłacalne na chłodzenie podkładką)
no jak uwazasz ja bym bral jak bym mial mozliwosc z lub bez podkladki

a i na marginesie te dziurki sa od ramu i dysku a te dwa podzespoly nie sa podlaczone pod chlodzenie to ktore odprowadza cieplo tym bocznym wylotem (byc moze w drozysz lapkach tak jest ale w tych do 3k raczej nie) dlatego ze dyski i ram w lapkach az tak sie nie grzeja i wystarczy takie cos.
0 głosów
odpowiedź 13 stycznia 2020 przez Tom Hetman Nowicjusz (140 p.)
Ja kupiłem najtańszą jaką się dało aby sensownie wyglądała i to coś daje https://infomiasto.eu/podstawka-chlodzaca-do-laptopa-aab-cooling-nc35-opinia-i-test/ mi jak nagrzewa się to ona sprawia że nie jest już tak gorący podczas pracy.

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 365 wizyt
pytanie zadane 31 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez james30k Bywalec (2,260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 309 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2021 w Sprzęt komputerowy przez Bartek12 Mądrala (5,510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2021 w Sprzęt komputerowy przez czt1220968 Użytkownik (810 p.)

93,003 zapytań

141,968 odpowiedzi

321,247 komentarzy

62,340 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...