• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

DevVideo czyli agregujemy filmy programistyczne!

VPS Starter Arubacloud
+25 głosów
1,707 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2016 w Nasze projekty przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)

Witajcie!

Jako programista uwielbiam oglądać filmy na tematy programistyczne. Postanowiłem też pomóc innym i wszystkie ciekawe kursy, wykłady i rozmowy na temat programowania wyszukiwać i umieszczać na blogu http://www.devvideo.pl.

Blog nie powstał totalnie bez wiedzy i opinii innych. Przed uruchomieniem rozmawiałem z kilkoma blogerami z polskiej sceny developerskiej oraz z moimi pracodawcami i każdy żywo reagował na tego typu medium w sieci. Sam posiadam też ponad dwuletnie doświadczenie (dwa lata w branży a codziennie się uczę i jestem na początku tej programistycznej drogi :) ) w programowaniu w takich językach jak C#, Java, C++ czy T-sql z którymi na co dzień stykam się w pracy jako programista bazodanowy wcześniej a teraz programista .Net.

Zachęcam do komentowania i zerkania na bloga:)

komentarz 27 lipca 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
edycja 27 lipca 2016 przez HaKIM
Tak btw. menu nie jest wygodne. Spróbuj dać dla <a> display: inline-block; bo nie chce się człowiekowi trafiać prosto w napis.

Miłej nocy.
komentarz 31 lipca 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
bardzo ciekawa sugestia - wprowadzone
komentarz 15 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

https://cdn.pbrd.co/images/8SZOel6vm.png

Wtedy było lepiej co kafelki były poziome.

komentarz 15 sierpnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
To ustaw niższy width.

Poza tym tak jest lepiej, tylko nie zostały te poziomie dopracowane.
komentarz 15 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

To ustaw niższy width.

Heh? Co mam zrobić? To nie moja strona. Po drugie, tylko ona się u mnie rozwala więc jest coś nie halo...

komentarz 15 sierpnia 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Ustaw niższą szerokość przeglądarki a będziesz miał poziome kafelki. ;)
komentarz 15 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
I do tej jednej strony mam pomniejszać okno przeglądarki? Pokazałem screen, strona się rozwala i warto to poprawić...
komentarz 15 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
dzięki za sugestie teraz problem już powinien być rozwiązany :) w razie problemów piszcie dalej :)

21 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2016 przez MichałGNU Gaduła (4,330 p.)
A myślałeś o napisaniu aplikacji DevVideo na PC, telefony, tablety? Mogłaby wyświetlać w formie powiadomień informacje o nowych filmach.
1
komentarz 3 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
super, że poruszyłeś ten temat! Pomysł na pewno bardzo fajny ale do czasu aż strona nie osiągnie zamierzonego formatu to nad innymi projektami się nie skupiam. Trzeba najpierw zebrać odpowiednie grono ludzi, nagromadzić ciekawych materiałów a dopiero później coś dodatkowo naskrobać :)
komentarz 3 sierpnia 2016 przez MichałGNU Gaduła (4,330 p.)
Oczywiście, wiem jak to jest. :-)
+1 głos
odpowiedź 23 lipca 2016 przez Abel Mądrala (5,140 p.)

Pomysł powiem szczerze rewelacja wszystko w jednym miejscu laugh

Rozumiem że dopiero co wystartowałeś z tym projektem, niemniej brakuje mi tam PHP

Być może to nie żaden zaawansowany język ale to akurat w tym momencie mnie interesuje dlatego o tym wspominam 

A poza tym super pomysł i życzę wytrwałości smiley

komentarz 24 lipca 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
dzięki za miły komentarz :) wczoraj wystartowałem i na pewno będzie i PHP, i HTML, CSS :) wszystko do wiąże się z programowaniem lub w jakiś sposób o niego zahacza
+1 głos
odpowiedź 27 lipca 2016 przez niezalogowany
Czy będą to tylko pliki wideo czy taż linki do blogów artykułów?
komentarz 27 lipca 2016 przez niezalogowany

nazwa devvideo chyba mówi sama za siebie

komentarz 27 lipca 2016 przez niezalogowany
Ale czasami takie strony się rozwijają o dodatkowe działy
komentarz 28 lipca 2016 przez niezalogowany

Tylko, że tematyka serwisu to zdecydowanie wideo: "DevVideo czyli agregujemy filmy programistyczne!" + wystarczy przepisać opis autora, żeby zobaczyć że tematyką jest promocja materiałów video (inaczej powstałby jeszcze większy chaos)

+1 głos
odpowiedź 4 sierpnia 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)
Myślę, że projekt ma sens, pierwszy raz na niego trafiłem. Czy jest pomocny? Musiałoby się zmienić parę rzeczy - przydatne playlisty (jednej serii, czy autora), jak na razie w kategoriach jest odwrócona kolejność. Przydałoby się parę form 'odsiewania' (język ang/pol/inny, długość, tutorial/wykład, itd.). Strona jak najbardziej ma sens, aczkolwiek w tej formie jaka jest nie widzę większego sensu wchodzenia regularnie. Przydałoby się poprawić czytelność - opisy za małe, może w ogóle zrezygnować?, tytuły większe, itd. Kategorie zmniejszyć.
Jest za dużo stron i przeglądanie kolejnych utrudnione. Nie lepiej przewijania w dół i automatycznego ładowania strony?
Po kliknięciu w film, ramka z YT jest bardzo mała. Lepiej, moim zdaniem, powiększyć.
Projekt jak najbardziej dobry i mający mnóstwo sensu. Od czasu do czasu tam zajrzę, zobaczę jak się stronka rozwija ;)
+1 głos
odpowiedź 4 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Super!

Ale mała uwaga... Moim skromnym zdaniem, za dużo wrzucasz filmów tego samego dnia - zobacz np. 2016-08-02 - trochę za dużo. Wybieraj te najlepsze. Za duży śmietnik się robi - żeby przejrzeć filmy wrzucone tego samego dnia to trzeba poświęcić tydzień. Nie było mnie dosłownie kilka dni i już nie mogę znaleźć kilku ciekawych wykładów.

Po drugie, wideotutoriale HTML Zelenta to już gruba przesada.

Aha, i za dużo Railsów (i to pełno pod rząd), a za mało PHP.
1
komentarz 4 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
dzięki za zasugerowanie. Celowo przez pierwsze dni nadrobiłem wrzucanie materiałów by teraz zająć się Waszymi sugestiami co do wyglądu i funkcjonowania :) ciągle traktuję to jako wersję beta. Aktualnie pracuję nad całkowitymi zmianami wyglądu :) już sam doczekać się nie mogę efektu końcowego - rozpocząłem też pracę nad tagowaniem filmów, bo kategorii narobiło się za dużo a i tak nie oddaje to pełni możliwości wyszukiwania video. Przy tagowaniu postaram się bardziej to uporządkować
+1 głos
odpowiedź 5 sierpnia 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)

Może by tak zrobić, żeby strona główna nie była chronologiczna, lecz najlepsza. To jest nie ostatnie wpisy, co brzydko wygląda, lecz polecane i takie tam. Żeby strona jakościowo wyglądała, bo przebijać się przez olejne filmiki od najnowszego nie jest wygodne.

+1 głos
odpowiedź 8 sierpnia 2016 przez niezalogowany
Prawie każdego wieczoru szukałem tego typu filmów, teraz mam je w jednym miejscu, muszę powiedzieć jedno: dziękuje.
+1 głos
odpowiedź 10 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Kolejne pięć wpisów pojawiło się na stronie !

PS. Czekam na Wasze kolejne sugestie co do poprawek/zmian
+1 głos
odpowiedź 15 sierpnia 2016 przez krystian904 Mądrala (6,820 p.)
Bardzo dobry projek. Dostałeś ode mnie już łapkę w górę. Ja bym jescze dodał unity engine i unreal engine.
0 głosów
odpowiedź 25 lipca 2016 przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)

Witam,

Co do pomysłu.. nie można powiedzieć, że jest zły - zawsze to jakaś koncepcja pomocy dla nowych.

Tylko zawsze są jakieś minusy.. ja widzę ich parę : 

1. Strona nie zyska zbyt dużej popularności - Dodawanie filmików ogólnodostępnych w sieci, mija się z celem gdy te są przedstawiane w.. szczerze - zły sposób. Wiem, że są to wykłady i czego by tu chcieć więcej, lecz.. jeżeli Ty chciałbyś się przyczynić to rozszerzenia wiedzy laików musiałbyś sam takie kursy prowadzić. Zobacz kursy p. Mirosława.. który potrafi znaleźć złoty środek w swoich kursach.. informacje i praktyka są zrównoważone.. nie ma przesytu.Oczywiście nie potępiam wiedzy panów, którzy ów wykłady robią.. w żadnym razie.. po prostu ten typ przyswajania nauki ma trafiać do innych osób, do osób, które są obecnie na sali. Jakość audio.. brak dobrego zobrazowania video powoduję u mnie.. po prostu wstręt.

Proponuje aby wykłady były prowadzone na uczelniach, a filmy o nauce programowania.. w internecie. I dla świętego spokoju niech tak pozostanie.. niech te dwie drogi się nie krzyżują. 

Pamiętaj, że nie neguje Twojego pomysłu.. bo przecież znam Twoje intencje. Chcesz tylko zebrać wykłady,kursy w jednym miejscu.. ale zapytaj się samego. Czy jako nowa osoba korzystałbyś z tego?

Czy jednak szukałbyś innej opcji.. lepszej i jakościowo, i merytorycznie.

2. Strona sama w sobie nie jest zła, ale jeżeli Ty ją tworzyłeś ja sam proponowałbym zmiany. Bo jeżeli zostaniesz przy tym typie promowania wiedzy, strona musi być bardzo intuicyjna.. Pobaw się z JS, udoskonal swoje dzieło,a ludzie zostaną na dłużej. 

Tak się składa,że nie mogę się rozpisywać za bardzo.. praca czeka. Mimo wszystko życzę Ci wytrwałej pracy i podjęcia dobrej decyzji, być może przyczynisz się do rozpalenia w młodych osobach duszy programistycznej.. kto wie ;) 

Pozdrawiam serdecznie.                                                                                                           

 

komentarz 25 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Czy Ty wiesz czym są agregatory? ;)

I na co jest potrzebna tutaj jakakolwiek zabawa z jsem? Strona jest praktyczna i jako agregator taka powinna zostać.
1
komentarz 25 lipca 2016 przez Yashe Dyskutant (7,720 p.)

Praktyczna owszem.. czytelna? Nie sądzę. Na tym zakończmy tą dyskusje.

Pozdrawiam.

0 głosów
odpowiedź 2 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)

Pierwsze 10 dni z poziomu Google Analytics

 

0 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Z nowych info to to, że:
- został zmieniony wygląd kafelków na głównej stronie, opis do filmu i sam player jest szerszy, można też kliknąć w dowolny film - przenosi nas do podstrony z filmem, który można też komentować
- kolejną rzeczą jest box "Współpraca" - nie ma tam jeszcze nikogo ale pracujemy nad tym!
0 głosów
odpowiedź 3 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Zmiany graficzne wprowadzone dziś na stronie:
- zmiany przycisków oceny filmu
- przycisk do fanpage oraz twittera na górze strony
- zmniejszone logo strony
- powiększona wyszukiwarka filmów
- zwiększona przestrzeń na loga stron współpracujących

PS. Jeszcze dziś kilkadziesiąt nowych filmów na stronie!
komentarz 3 sierpnia 2016 przez Hubert Murawski Stary wyjadacz (11,990 p.)

Po tych poprawkach strona się mega długo ładuje, konsola wywala 26 errorów. Nie sprawdzałem od czego one, ale zainteresuj się tym wink

komentarz 3 sierpnia 2016 przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
Tak jak kolega wyżej - strona główna ładuje się zbyt długo, za dużo treści mi się wydaje i dodanych filmików z youtube.
komentarz 3 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Dzięki za sugestie. Faktycznie za duża ilość filmów w jednym czasie była na głównej (20) i sporo czasu zajmowało podładowanie. Aktualnie przy 8 filmach na głównej strona wstaje u mnie błyskawicznie
0 głosów
odpowiedź 6 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Witajcie.

Przez dwa tygodnie zbierałem Wasze opinie na temat strony, spisałem je i zabrałem się za ostre zmiany. Strona ze zmianami jest już na serwerze, efekty można ocenić :)

Zmiany:

- nowy podział kategorii

- nowy wygląd strony

- stworzenie instagrama devvideo.pl

- playlisty

- bardziej responsywna strona na urządzenia mobilne

 

Dodatkowo najważniejszą podjętą decyzją jest ilość i częstotliwość filmów. Po wielu rozmowach ustaliłem, że codziennie pojawi się 5 nowych video. Codziennie będzie informacja na social media i forach o nowych filmach.

Na zakończenie dodam, że do jutra będę jeszcze segregował już udostępnione na stronie filmy oraz zmieniał ich opisy :)

Dziś dodałem też już 5 filmów, które zaciekawią i początkujących i zaawansowanych programistów!

Kolejna dawka video już jutro!

Na zakończenie zachęcam do komentowania i odwiedzania facebooka, twittera oraz instagrama :)
0 głosów
odpowiedź 7 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)

Witajcie!

Dziś tak jak przewidywałem zostały posegregowane filmy według nowych kategorii. Dodatkowo zostało dodane 5 nowych filmów zgodnie z przedstawioną wcześniej zasady pięciu filmów dziennie!

PS. Byłoby niezwykle miło gdyby ktoś z Was zostawił like na fanpage i udzielał się tam w mniejszy lub większy sposób. Link poniżej 

https://www.facebook.com/DevVideo-1152179798171982/

0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2016 przez Toxc Mądrala (7,060 p.)

Po co? w:

 <div id="menuBar">  border-top: 5px solid #00555a;

 <div class="menu2">  padding-left: -17px;

17px;

Coś pewnie jeszcze bym znalazł ale nie chciało mi się już szukać smiley

 

 

komentarz 8 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Dzięki za sugestie, jest w tym projekcie sporo zaszłego kodu, bo dodawany jest on od prawie dwóch lat :) część rzeczy została ze starego projektu
0 głosów
odpowiedź 8 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)

Kolejne 5 filmów dostępnych na DevVideo!

Zachęcam wszystkich do zakładania konta na stronie, komentowania i głosowania na filmy :) zawsze taka interakcja pomoże w rozwijaniu projektu!

http://devvideo.pl/rejestracja

0 głosów
odpowiedź 9 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)

Witajcie!

Pięć obiecanych filmów pojawiło się już dziś na www.devvideo.pl !

PS. Dziś ktoś dodał DevVideo na wykop! jestem mile zaskoczony :) jak ktoś ma konto to zapraszam do wykopania :)

http://www.wykop.pl/link/3307829/devvideo-pl-codziennie-5-nowych-filmow-o-programowaniu/

komentarz 10 sierpnia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

ktoś, czyli kto? wink

komentarz 10 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
nie jest  dane mi to wiedzieć:)
0 głosów
odpowiedź 14 sierpnia 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)

Nowy szablon strony już jest.

Zachęcam do oceniania. Poprawki będą na bieżąco wprowadzane

0 głosów
odpowiedź 3 września 2016 przez RadomskiCoder Gaduła (3,980 p.)
Witajcie!

Mamy dla Was trzy prośby oraz jedno ważne ogłoszenie :)

Prosilibyśmy o zakładanie kont na DevVideo, komentowanie i ocenianie oraz przekazywanie strony swoim znajomym.

Przechodząc do ogłoszenia.

Z dnia na dzień rośniemy w siłę i z racji tego postanowiliśmy zmienić formę wrzucania video. Do wczoraj wrzucaliśmy 5 filmów dziennie i ani jednego więcej jednak szybko zauważyliśmy, że jest to zdecydowanie za mały limit, ponieważ bufor filmów do wrzucenia przekroczył już kilka setek. Od dziś liczba video na stronie to MINIMUM 5

Podobne pytania

+2 głosów
13 odpowiedzi 2,989 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2016 w Grafika i multimedia przez maciek061 Gaduła (4,490 p.)
+14 głosów
22 odpowiedzi 25,243 wizyt
+5 głosów
8 odpowiedzi 1,361 wizyt

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...