• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Umiem dobrze C++ czy warto przesiadać się na inne języki czy dalej pisać programy,gry w C++ ?

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
1,073 wizyt
pytanie zadane 21 lipca 2016 w Offtop przez konrad99 Gaduła (4,090 p.)
Umiem dobrze C++ czy warto przesiadać się na inne języki czy dalej pisać programy,gry w C++ ?

8 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
wybrane 21 lipca 2016 przez konrad99
 
Najlepsza
Zależy co chcesz zrobić.

Aplikacje Webowe - Zmień na JS,PHP,Python'a,Ruby, Java.

Aplikacje Mobilne - OK, napiszesz aplikacje wieloplatformową, ale użycie w tym miejscu C++ jest najpopularniejsze na Windows PHONE i IOS, na Android jest to niszowe, poza tym raczej tworzy się własne rozwiązania do pisania aplikacji cross-platform w tym języku na przykład do JavaScript,Python etc.

Aplikacje Desktopowe - Można ale są lepsze rozwiązania.

Rozwiązania Krytyczne (Bazy Danych, Silniki Gier, Programowanie niskopoziomowe i blisko elektroniki, Sterowniki (choć lepiej użyć C), Maszyny Wirtualne, Kompilatory...) - to zdecydowanie TAK!
+5 głosów
odpowiedź 21 lipca 2016 przez QizmoPL Stary wyjadacz (11,440 p.)
napewno nie potrafisz DOBRZE poslugiwac sie c++, mam w firmie czlowieka ktory pracuje w c++ 15 lat i jak sie go zapytasz jak ocenia swoja wiedze na temat c++ mowi ze an 4 moze 5 (skala od 1 do 10), sam mam 2 letnie doswiadczenie komercyjne i malo wiem
komentarz 21 lipca 2016 przez xydden Gaduła (4,480 p.)
dobrze gada polać mu
+2 głosów
odpowiedź 21 lipca 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Sprecyzuj co znaczy u ciebie "umiem dobrze c++".
5
komentarz 21 lipca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Obejrzał wszystkie odcinki MZ xD
komentarz 1 sierpnia 2016 przez gnu_ewm Gaduła (3,340 p.)
ale czy dobrze zrozumiałeś to co on mówi
+1 głos
odpowiedź 21 lipca 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Zawsze możesz znać więcej niż jeden język. Jeżeli cpp ci sie podoba tu zostań, jeśli chcesz czegoś nowego, to drzwi są otwarte
+1 głos
odpowiedź 29 lipca 2016 przez Porcupine Nałogowiec (31,560 p.)
Co w Twoim mniemaniu znaczy umieć "dobrze" język? :D
0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2016 przez CodeExpert Obywatel (1,360 p.)
Skoro umiesz dobrze C++ to łatwo będzie ci przesiasc sie na C#. Jak bys chcial pozniej to ze znajomoscia C# moglbys tworzyc aplikacje ASP.NET. Mysle, że warto. Zawsze to dodatkowe umiejetnosci.
0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2016 przez xydden Gaduła (4,480 p.)
Muszę cię zmartwić to co Pan Mirosław prezentuje na swoich filmach są to tylko podstawy, jeżeli chcesz zabrać się za pisanie gier to musisz się jeszcze doszkolić ewentualnie możesz spróbować z biblioteką allegro wygoogluj sobię jest chyba na tyle prosta ,że raczej sobie poradzisz(jest trochę stara i wolna ale na początek ok).
3
komentarz 21 lipca 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Zdecydowanie bardziej polecam SFML, przede wszystkim dlatego że idealnie prezentuje możliwości programowania obiektowego i jednocześnie jest banalnie prosta.
komentarz 21 lipca 2016 przez xydden Gaduła (4,480 p.)
Zgadzam się w 100 % sfml jest świetny fajnie zaprojektowany szybki itd. ale weź pod uwagę ,że on skończył tylko kurs Pana Mirosława więc nie jestem pewny czy w tym kursie były omawiane chociażby referencje więc no nie wiem czy wystarczy sam kurs MZ ,a natomiast allegro jest totalnie banalne nie obiektowe , z naszego punktu widzenia do niczego ,ale z jego punktu im prościej tym lepiej.
komentarz 21 lipca 2016 przez konrad99 Gaduła (4,090 p.)
Kto powiedział że ja mam aż tak małe doświadczenie ? wiadomo jest trochę rzeczy których nie do końca wiem ale chciałem się zapytać czy uczyć się dalej C++ (ROK) Czy próbować też inne języki
komentarz 21 lipca 2016 przez xydden Gaduła (4,480 p.)
Małe doświadczenie wywnioskowałem po tym ,że twoja wiedza z cpp opiera się na kursach MZ ,a są tylko podstawy niewystarczające do napisania gry ,a napisałeś ,że dobrze znasz cpp żeby dobrze znać C++ trzeba poświęcić na to wiele lat i przepracować setki projektów.

teraz druga część pytania spróbuj javy ,pythona JS,C# i php i wybierz ten który ci się najbardziej podoba i pracuj nad nim, po prosu pisz kod jak już osiągniesz pewien pułap to bez problemu przerzucisz się na jakąś bibliotekę i napiszesz grę.
0 głosów
odpowiedź 29 lipca 2016 przez MichałGNU Gaduła (4,330 p.)
To zależy od Ciebie. Inne języki czerpią bardzo wiele z C++, więc problemu nie ma.

Podobne pytania

0 głosów
6 odpowiedzi 1,137 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 493 wizyt
pytanie zadane 8 października 2021 w Offtop przez livingr4t Nowicjusz (200 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...