• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Podobieństwo do już istniejącej strony

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
685 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2015 w Nasze projekty przez ArturB Mądrala (6,060 p.)
Zastanawiałem się czy umieścić w tym dziale czy w Offtop, ale wydaje mi się że tu będzie bardziej odpowiednie.

Orientujecie się jak to jest od strony prawnej gdybym stworzył stronę/aplikację o podobnej funkcjonalności jak już istniejącą W końcu demotywatory i kwejk są bardzo podobne a funkcjonalnością chyba się nie różnią.

Dla zobrazowania posłużę się stroną egzamin-informatyk.pl i jakbym chciał zrobić stronę która przygotowuje do egzaminów i też na niej była by możliwość losowania zestawów pytań ( z 4 odpowiedznimi), pojedynczego pytania i przeglądania wszystkich pytań np po kategorii. Oczywiste jest że wygląd strony będzie inny.

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez Do.Zzay Mądrala (5,700 p.)
Jest to zgodne z prawem. Inspiracja nie jest karalna :)
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez Geek Pasjonat (19,660 p.)
Nie można posiadać na własność jakiegoś kodu, więc jest to zgodne z prawem :)
komentarz 14 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (604,780 p.)
Wydaje mi się jednak, że można jeśli jest to coś, czego nie da się stworzyć "od ręki" - inaczej nie istniałyby przecież licencje na oprogramowanie
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez Wiktor Stary wyjadacz (11,120 p.)

Rówież skłaniam się ku opini kolegów, jednak jak kiedyś czytałem historię Facebooka na wikipedi to natrafiłem na coś takiego:

"19 lipca 2008 Facebook złożył wniosek do sądu w San José w Kalifornii o ukaranie studiVZ – niemieckojęzycznej platformy o podobnym charakterze, której zarzuca plagiat (kradzież własności intelektualnej). Paradoksalnie w innym procesie twórcy Facebooka zostali oskarżeni o to samo przez braci Camerona i Tylera Winklevossów, którym musieli wypłacić 65 mln dolarów odszkodowania"

Dlatego dokładnie nie wiem na jakiej zasadzie to działa.

Pozdrawiam. smiley

komentarz 30 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Polska to nie usa.
komentarz 14 czerwca 2015 przez niezalogowany
A po drugie, tam chodziło o olbrzymie pieniądze, a tu? O zestaw pytań na egzamin? Bitch please ;)
komentarz 14 czerwca 2015 przez NeroTestero Gaduła (3,240 p.)
Facebooka powinni zamknąć... Mydli ludzią oczy xD
komentarz 14 czerwca 2015 przez niezalogowany
Ludziom*

I mydli owszem - ale z drugiej strony, skoro ludzie pozwalają sobą tak manipulować, to nie widzę przeciwskazań, zwłaszcza, kiedy na ich głupocie i naiwności można trzepać taką kasę ;)
komentarz 14 czerwca 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Hehe, ja sam jestem anty srejsbukowy, ale wystarczy obrzydzić ludziom fejsa i zachęcić do nowego naszego portalu i my bedziemy trzepać kaskę :D
0 głosów
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Inspiracja to podstawa, przecież w końcu każdy na czymś w mniejszym czy większym stopniu się wzoruje. O ile nie stworzysz dokładnej, ale to mówię dokładnej kopii jakiegoś innego serwisu to nie ma o co się bać. Nie bójcie się inspirować pracami innych, np. w przypadku web designu tyle już wymyślono, że jakieś części stron się ze sobą pokrywają, są pewne schematy, które ludzie wykorzystują i tyle.

Oczywiście nie należy kopiować całych stron 1:1, trzeba to robić z odpowiednią finezją.
0 głosów
odpowiedź 14 czerwca 2015 przez Anka23 Nowicjusz (240 p.)
Oczywiście zgodne sprawem, tylko kody własne
komentarz 14 czerwca 2015 przez ArturB Mądrala (6,060 p.)
Z tego co się orientuje to kod strony (HTML i CSS) nie jest chroniony prawem autorskim, wiele stron ma bardzo podobne elementy, i tego nie da się inaczej zrobić. Wiadomo, że robienie kopii nie wchodzi w grę.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 231 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 189 wizyt
–4 głosów
0 odpowiedzi 290 wizyt

92,963 zapytań

141,927 odpowiedzi

321,161 komentarzy

62,296 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...