• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Migracja danych SQL do NoSQL

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
482 wizyt
pytanie zadane 18 lipca 2016 w SQL, bazy danych przez niezalogowany
Witam wszystkich :)

Czy miał ktoś przyjemność migracji danych z relacyjnej bazy danych do bazy NoSql'owej np. mongodb i napisze 'jak, gdzie, co' lub może znalazł ciekawy poradnik? :)
1
komentarz 18 lipca 2016 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)

Tip: Nie używaj NoSQL jeżeli dobrze się na tym nie znasz i nie potrafisz powiedzieć dlaczego NoSQL się nadaje się bardziej do Twojego projektu niż zwykła baza relacyjna

komentarz 18 lipca 2016 przez niezalogowany
Dzieki za tipa :) W moim przypadku chciałem użyć NoSQL właśnie w celu jego poznania

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2016 przez Comandeer Guru (604,880 p.)
wybrane 18 lipca 2016

Najlepsza
Hmm… A jaki cel ma ten zabieg? Bo prawdę mówiąc nie widzę najmniejszego sensu w nim.

W bazie SQL wszystkie dane zbudowane są wokół relacji, które utracisz przeniósłszy dane do bazy NOSQL. Jak dla mnie to po prostu nie ma uzasadnienia.
edycja 18 lipca 2016
Hmmm, czyli przeniesienie aplikacji opierającej się na relacyjnej bazie na bazę NoSQL nie ma największego sensu?

Bo mam małą appke na SQL i chciałem sprawdzić poprawę działania po zmianie bazy (sugerując się artykułami mówiących o przewadze nosql nad sql)
komentarz 18 lipca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Przewadze? :D
komentarz 18 lipca 2016 przez Comandeer Guru (604,880 p.)

Bo mam małą appke na SQL i chciałem sprawdzić poprawę działania po zmianie bazy 

Żeby zobaczyć poprawę działania trzeba rozumieć dobrze różnicę między podejściem relacyjnym a podejściem dokumentowym (jeśli mówimy o SQL vs MongoDB). Dla małych aplikacji to nie ma sensu. Większość artków o przewadze NOSQL zasadza się na założeniu, że masz niesamowicie dużą bazę danych. Inna rzecz, że jakby się przypatrzeć ewolucji baz NOSQL, to coraz bardziej upodabniają się do SQL… ;)

Poza tym: co zyskujesz niby przez odrzucenie relacji? 

Dzięki wam za odpowiedź, najwyraźniej zostałem omamiony artykułami jaki to NoSql jest potężny. Wiadomo każdy chce poznawać nowe technologie :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,950 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2018 w SQL, bazy danych przez marcin99b Szeryf (82,960 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 261 wizyt
pytanie zadane 21 października 2016 w SQL, bazy danych przez MatexQ Bywalec (2,260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 293 wizyt
pytanie zadane 10 października 2016 w SQL, bazy danych przez niezalogowany

93,008 zapytań

141,975 odpowiedzi

321,256 komentarzy

62,350 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...