• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Offtop] Czy warto przerzucać się na Linuxa?

+1 głos
2,159 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez 1110200039910 Gaduła (4,630 p.)
Witam, pytanie jak wyżej, co daje i czy warto przerzucić się na system operacyjny Linux?

Jak może mi to przeszkodzić w nauce programowania?

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez el_dawidos Bywalec (2,090 p.)
Jak najabrdziej system Linux jest często dodatkowym atutem jeśli chodzi o pracę. Spróbuj przekonaj się czy warto .

Jeśli chodzi o przeszkadzanie to fatk są czasami inne komendy ale nie problem się ich nauczyć.

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 29 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Czy przerzucać - moim zdaniem nie. Warto mieć dwa systemy - Winde i Linuksa, wyjdziesz bardziej na plus niż przez samą pracę z Linuksem.

Znajomość dwóch rzeczy > znajomość jednej rzeczy
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
Regułka odwraca się w przypadku:

Znajomość jednej dogłębnie rzeczy > znajomość dwóch śladowo rzeczy

Ale zgadzam się ponieważ lepiej znać dwie rzeczy, niż przy poznawaniu być takim kompletnym 'laikiem'.
komentarz 30 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Nie no, ja nie mówię, że nauka samego linuksa to zuo. :) Czasami w korpo czy w jakis mniejszych firmach pracują na jakimś środowisku przy użyciu windowsa.
komentarz 30 kwietnia 2015 przez Mister123450 Dyskutant (8,700 p.)
Ja przytoczyłem też inną regułkę ale zgadzam się z Tobą :D
0 głosów
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
Moim zdaniem warto się nauczyć Linuksa, ale nie warto całkiem porzucać Windows, Swego czasu zafascynowany Linuksem psioczyłem na Windows, próbowałem nawet w ogóle zrezygnować z tego systemu. Ale zawsze po pewnym czasie okazywało się, że w Linuksie brakuje mi niektórych programów, a sama praca na Linuksie nie jest tak komfortowa i koniec końców na dysku obok siebie lądowały dwa systemy: Windows i Linux. Jednak przełączanie się między systemami zajmowało chwilę, dodatkowo czasem posypał się program rozruchowy, co mnie nie specjalnie cieszyło. W chwili obecnej na dysku fizycznym mam tylko Windows 7, a Linuksa na Virtualbox? Efekt - brak problemów z programami rozruchowymi, konieczności reinstalacji gdy zdarzu mi sie coś zepsuć w Linuksie - a zdarza sie :) Po prostu przed każdym eksperymentem na Linuksie, robię jego klona (kilka minut pracy). Gdy coś zepsuje w jednym klonie, usuwam go, klonuje drugiego i znów mam 2 z czego jeden mogę zepsuć. Jak chcę pogrzebać w konsoli -> odpalam Linuksa, jak nie - siedzę w Windowsie. I to wszystko bez restartów :)
komentarz 2 maja 2015 przez sprtnbst Obywatel (1,710 p.)
Zgadzam się całkowicie - warto posiadać oba te systemy. Również miałem epizod "przesiadki" na linuxa, ale aktualnie pracuję na obu i jestem bardzo zadowolony z tej konfiguracji. Zwyczajnie każdy z tych systemów ma swoje zalety i zależnie od zapotrzebowania korzystam z odpowiedniego.
0 głosów
odpowiedź 30 kwietnia 2015 przez Ehlert Ekspert (215,070 p.)
Coraz więcej film między innymi programistycznnych, przerzuca się na Linuxa, ze względu na darmowość i bezpieczeństwo,
0 głosów
odpowiedź 2 maja 2015 przez niezalogowany

Linux miałby przeszkodzić w nauce programowania O_o ? Jeśli nie używasz żadnego wąsko wyspecjalizowanego oprogramowania, to możesz się przesiadać. Musisz pamiętać tylko o zasadzie "Linux is free ony if your time is free". Na początek polecam Minta, a później Debiana. Łubudu (Ubuntu) ostatnio stał się parodią samego siebie. Ewentualnie SuSE a potem... SuSE cheeky.

A co daje? Cóż, znają go tylko niektórzy, a jak to odpowiedziała Triss Merigold Ciri na pytanie "po co uczyć się Starszej Mowy?": Lepiej zaliczać się do niektórych, niż do wszystkich wink

0 głosów
odpowiedź 2 maja 2015 przez niezalogowany
Wydaje mi się, że warto przerzucić się na Linuxa (jednak nie na siłę)

Od około 4 lat korzystam tylko z Linuxa.

Na swoim komputerze mam zainstalowanego Linuxa i Windowsa + Lilo, na dzień dzisiejszy Windowsa włączam tylko gdy robię PIT-a

Programuję także pod Linuxem (wieloplatformowo Linux/Windows biblioteka wxWidgets)

Domownicy także korzystają z Linuxa (mimo iż na wszystkich komputerach zainstalowane są Windows i Linux)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 587 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2019 w Offtop przez MrxCI Dyskutant (8,260 p.)
+10 głosów
12 odpowiedzi 1,119 wizyt
pytanie zadane 18 maja 2015 w Offtop przez niezalogowany
+6 głosów
16 odpowiedzi 2,632 wizyt
pytanie zadane 23 grudnia 2015 w Systemy operacyjne, programy przez in4mat Bywalec (2,600 p.)

93,604 zapytań

142,527 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,089 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...