• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

klikalny rysunek mapka

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
752 wizyt
pytanie zadane 13 lipca 2016 w JavaScript przez andrzej151 Początkujący (300 p.)
Witam

mam pytanie odnośnie polecanych lub czegoś co mnie nakieruje na rozwiązanie. Chce zrobić coś na kształt klikalnego obrazka lub system wyboru miejsc w kinie. Zupełnie nie mam na to koncepcji poza na sztywno przypisanymi klikalnymi prostokątami na obrazku  ustawianymi za pomocą CSS. jeszcze inny pomysł aby umieścić aplet javowy tam już łatwiej takie coś zrobić choć nie za bardzo rozumiem jak działa osadzanie apletów na stronach  i co do tego potrzebne. Czy jest  ktoś w stanie  doradzić  która opcja jest lepsza lub byłby wstanie podpowiedzieć co warto zobaczyć?

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2016 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
wybrane 14 lipca 2016 przez andrzej151

Najlepsza
Wg. mnie powinieneś za pomocą CSS zdefiniować klasy typu fotel-1os, kanapa_vip, itp. a potem za pomocą takich klas tworzyć sale kinowe nadając im identyfikatory i co tam tylko potrzebujesz. Unikniesz problemu gdzie zmieni się rozkład siedzeń i będzie trzeba bardzo dużo przerabiać.

Od strony wizualnej wyedytował bym checkbox np. tak:
http://jsfiddle.net/4huzr/
komentarz 14 lipca 2016 przez andrzej151 Początkujący (300 p.)

ok dziękuje czyli prosta koncepcja ostylizowanego formularza wydaje sie najprostrza i mogę bez nauki dodatkowych rzeczy już to zrobić i pozycje checkbox powinny byś na sztywno ustawione tak ?

komentarz 14 lipca 2016 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)

nie wiem co rozumiesz przez pozycje checkboxa, ale mniej więcej zrobił bym tak

<from>
  <table>
    <tr>
      <td>
        <input type="checkbox" id="chair1" class="chair1_person">
      </td>
      <td>
        <input type="checkbox" id="chair2" class="chair1_person">
      </td>
    </tr>
    <tr>
      <td>
        <input type="checkbox" id="chair3" class="chair1_person">
      </td>
      <td>
        <input type="checkbox" id="chair4" class="chair1_person">
      </td>
    </tr>
  </table>
</form>

p.s. oczywiście do tego CSS zmieniający wygląd checkboxa, jakaś walidacja w JS aby klient nie zarezerwował Ci całej sali itp

chodziło mi o pozycje x y danego miejsca miejsce 1 jest w pozycji 5 5 a drugie np 10 5 czy taka ramka(miejsce) da sie nałożyć na obrazek ?
komentarz 14 lipca 2016 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
chodzi Ci o background-image dla tabeli?

ja zrozumiałem że jest obrazek i na nim prostokąty(checkboksy) przezroczyste z pól nałożone na obrazek to jest twoja propozycja czy o coś innego chodzi 

mi chodziło że np na takiej mapce można klikać i wybierać niebieskie strefy i tylko można je kliknąć i wywołać w js funkcje  a sa te pola dość w różnych miejscach

0 głosów
odpowiedź 13 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Na svg chyba będzie można to zrobić najłatwiej.
Pierwszy raz o tym słyszę wiec będę musial poczytać jest pan w stanie cos polecić aby zacząć a i pytanie jak to może pomóc jakies wskazówki dziękuję za pomoc
komentarz 14 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2016 przez Robert Saternus Stary wyjadacz (12,180 p.)

Polecam zainteresowanie się tzw. images map przykład tutaj (http://www.robertsaternus.esy.es/nieruchomosci/3.4_Wyszuki_3D.html)

Dawno się z tym nie bawiłem i nie wiem czy w html5 coś lepszego nie wymyślili ale myślę, że jest to warta uwagi metoda. Co więcej by ułatwić sobie pracę można skorzystać z gotowych generatorów np. https://www.image-maps.com/

Pozdrawiam

edycja 14 lipca 2016 przez andrzej151
Na pewno zobaczę dziękuję za podpowiedź mniej wiecej o to mi chodzioło dobry gotowiec ale  wolałym sie dowiedzieć jak to może działać jak napisać to od podstaw

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 384 wizyt
pytanie zadane 11 sierpnia 2022 w JavaScript przez Jackoza Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 177 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2021 w Grafika i multimedia przez PR3C3L Początkujący (270 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 242 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2021 w Grafika i multimedia przez PR3C3L Początkujący (270 p.)

93,437 zapytań

142,431 odpowiedzi

322,670 komentarzy

62,801 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...