Prosze was o pomoc przy podjeciu decyzji.. i oto abyscie opisali mi jak wygladaja realia w polsce z studiami , szukaniem pracy z takim wyksztalceniem, i czy oplaca sie wracac do kraju?
W większości przypadków młodzi, zdolni ludzie myślą o tym, by stąd wyjechać. Zdarzają się osoby, które wracają do Polski zza granicy, część z nich żałuje tej decyzji, niektórym się udaje otworzyć własny biznes. Niektórzy też wracają do Polski, ponieważ nie rozumieją się z tamtejszym społeczeństwem tak dobrze jak z polskim (Ty tego problemu nie masz, bo jesteś od małego za granicą).
Studia w Polsce wyglądają tak, że jak sam się nie zaangażujesz, to niewiele z nich wyniesiesz. Innymi słowy studiowanie to pewna szansa, którą możesz wykorzystać, ale musisz chcieć. Nie ma mowy o prowadzeniu za rączkę. Z tego właśnie powodu wielu dobrych programistów to samouki bez ukończonych studiów. Dochodzą do wniosku, że wiedzę ostatecznie i tak trzeba zdobyć samemu.
Ja bym się zastanowił dlaczego Twoja dziewczyna nie chce stąd wyjechać. Jedyne co mi przychodzi na myśl to to, że nie musi się martwić o pieniądze albo jest mocno przywiązana do rodziny. Kiedy zakłada się własną rodzinę, to z czasem to drugie się zmienia. Człowiek czuje, że już jest osobną komórką. Nie bardzo chciałbym tutaj dalej spekulować, bo nie wiem jaka jest Wasza sytuacja. Pamiętaj jednak że w Polsce oprócz niskich, nędznych zarobków, spotka Cię jeszcze mnóstwo problemów systemowych, np. w urzędach, bankach, w służbie zdrowia czy choćby na kolei.