• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs PHP odc. 2 - Przeglądarka nie wyświetla wartości zmienych

Object Storage Arubacloud
0 głosów
281 wizyt
pytanie zadane 12 lipca 2016 w PHP przez solski Użytkownik (720 p.)
edycja 12 lipca 2016 przez solski

Witam!

Jestem w trakcie przerabiania kursu PHP Pana Mirosława Zelenta.

Już na samym początku odc. 2 napotkałem problem, którego rozwiązania nie jestem w stanie sam ogarnąć ;)

Mianowicie w momencie, w którym testowo chcę wyświetlić dane logowania pobrane z pliku index.php do pliku zaloguj.php, moja przeglądarka wariuje i wyświetla taką oto treść: "".$haslo; ?> ".

Mój kod wygląda następująco:

index.php

<!DOCTYPE HTML>
<html lang="pl-PL">
<head>
	<meta charset="UTF-8"/>
	<meta http-equiv="X-UA-Compatible" content="IE=edge.chrome=1"/>
	<title>Osadnicy - gra przeglądarkowa</title>
</head>

<body>

	Tylko martwi ujrzeli koniec wojny - Platon
	<br><br>

	<form action="zaloguj.php" method="post">
		<input type="text" name="login" placeholder="Login..."> <br><br>
		<input type="password" name="haslo" placeholder="Hasło..."> <br><br>
		<input type="submit" value="Zaloguj">
	</form>
</body>
</html>

 

zaloguj.php

<?php

$login = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['haslo'];

echo $login."<br>".$haslo;

?>

Używam przeglądarki Mozilla Firefox.

P.S. Proszę wybaczyć ewentualne złe formatowanie posta - jest to mój pierwszy na tym forum ;)

P.P.S. W odcinku nr 1 natknąłem się na ten sam problem.

Pozdrawiam ;)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 12 lipca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 12 lipca 2016 przez solski
 
Najlepsza
W jaki sposób wchodzisz na stronę, z jakiego adresu? Jeszcze prościej mówiąc: co masz w pasku adresu przeglądarki?
komentarz 12 lipca 2016 przez solski Użytkownik (720 p.)

index.html: "file:///C:/xampp/htdocs/osadnicy/index.php"
zaloguj.html: "file:///C:/xampp/htdocs/osadnicy/zaloguj.php"

komentarz 12 lipca 2016 przez solski Użytkownik (720 p.)
Ok, pańskie pytanie uświadomiło mi, co jest nie tak ;)

Dziękuję!
komentarz 12 lipca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
I dokładnie to jest Twoim problemem.

Kod PHP musi zostać wykonany przez interpreter PHP, a uruchamiając plik po prostu w przeglądarce tak się nie stanie.

Jeśli pracujesz na Windowsie możesz użyć np. paczki XAMPP - ona z resztą pokazywana jest w kursie. Zawiera serwer Apache oraz PHP. Po instalacji pliki należy wgrać do odpowiedniego katalogu (htdocs w folderze instalacji) i wchodzić na stronę przez adres http://localhost - czyli na serwer zainstalowany na Twoim komputerze.

Jest to wyraźnie zaznaczone w kursie, nie wiem więc czemu uruchamiasz te pliki tak po prostu z dysku.

Edit: okej, cieszę się, że już sam zrozumiałeś ;) I nie musi być ten "pan" - na forum wszyscy jesteśmy bardziej znajomymi.
1
komentarz 12 lipca 2016 przez solski Użytkownik (720 p.)
Rzeczywiście odpalałem pliki nie przez XAMPPa, tylko z dysku. Zwyczajna gafa ;)

Jeszcze raz dzięki za pomoc ;)
+1 głos
odpowiedź 12 lipca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
rozszerzenie masz html...
komentarz 12 lipca 2016 przez solski Użytkownik (720 p.)
Literówka z mojej strony, rozszerzenie to .php - już poprawione.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 440 wizyt
pytanie zadane 9 maja 2017 w PHP przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 449 wizyt
pytanie zadane 23 października 2016 w PHP przez Maciejjy Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 196 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2016 w PHP przez Bartłomiej Słowik Użytkownik (620 p.)

92,555 zapytań

141,400 odpowiedzi

319,537 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...