• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Pomoc w ukierunkowaniu nauki

Object Storage Arubacloud
+1 głos
662 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2016 w HTML i CSS przez karmel1988 Początkujący (250 p.)
zamknięte 16 lipca 2016 przez karmel1988

      Witam wszystkich forumowiczów w swoim pierwszym poście:) Przeczytałem już kilka książek odnośnie html, css i javascript. I teraz chciałem zacząć powoli tworzyć proste strony internetowe, ale mam kilka pytań do osób bardziej doświadczonych:

  1. Jakie języki jeszcze powinienem ogarnąć? Z jakich sami korzystacie?
  2. Czy używacie takich wynalazków jak bootstrap i inne framework'i. Jak bardzo przyśpieszają tempo realizacji prac.
  3. I teraz najważniejsze bo pytanie o RWD.  Jak osiągacie responsywność-zapytania medialne czy może coś innego? Jakie stosujecie przedziały jeśli chodzi o zapytania medialne.
komentarz zamknięcia: Temat rozwiązany

7 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 11 lipca 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Hmm… Bardzo mnie ciekawią inne tutaj odpowiedzi – zwłaszcza, że wiedza teoretyczna jest stawiana niżej niż znane gotowce.

1, Jeśli chodzi o proste strony, bez backendu, to znasz wszystkie potrzebne języki. Niemniej będziesz musiał prędzej czy później zapoznać się także z narzędziami używanymi na co dzień: npm, gulp/grunt, webpack/rollup, babel… Jeśli potrzebujesz backendu, to dochodzi jeszcze PHP/node.js/inny język + najczęściej baza danych (MySQL/PostgreSQL/itd).

2. Zależy od projektu. Prawdziwy framework to coś typu starego inuit.css – same mixiny bez domyślnego stylowania. Bootstrap IMO już podpada pod bibliotekę/zbiór gotowych komponentów

3. Pytanie o przedziały w kontekście RWD jest pytaniem źle zadanym ;) RWD polega na przystosowaniu do każdego możliwego urządzenia. Tym sposobem przedziały najlepiej jest dobierać bezpośrednio do konkretnego projektu. RWD to przede wszystkim zmiana sposobu myślenia na tzw. content first. Wychodzimy od najprostszego laya, w którym eksponujemy treść, a później – w ramach możliwości – dorabiamy kolejne elementy. RWD to także myślenie proporcjami a nie sztywnymi wymiarami. I dopiero po takiej zmianie myślenia można pomyśleć o możliwej technologii implementacji tego – i tutaj najczęściej media queries, ale prostsze rzeczy można ogarnąć na fluid layouts (czyli procentach) czy nawet min-width/max-width.

+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)

1. Może zacznij na początek pisać proste strony w tych językach, o których czytałeś? :D HTML, CSS i JS są tak naprawdę wszystkim co potrzebujesz do zrobienia prostych stron wizytówek, a przy pomocy takich rzeczy jak chociażby jekyll można jeszcze więcej z tego wycisnąć. Jeżeli już html, css nie będą stanowić dla Ciebie problemu i będziesz je ogarniał warto poszukać swojej drogi do pisania backendu i tutaj masz dużo dróg PHP, Java, Python, node.js, Ruby :D 
2. Ja nie miałem takiej potrzeby. Jeżeli korzystam to korzystam ze skeletona, który jest dość lekkim gridem. Osobiście uważam, że jeżeli strona ma mieć wygląd zaprojektowany przez Ciebie używanie bootstrapa jest bez sensu bo i tak będziesz musiał wszystko zmieniać/nadpisywać :) Bootstrap jest stworzony do przyśpieszenia tej pracy, ale imo głównei backendowców, którzy nie mają smykałki i czasu do designu, a nie będą przecież oddawać w ręce klienta nieostylowanych elementów :D Ogólnie z frameworkami jest tak, że jeżeli wykorzystam go w prawie pełni to okej mogę użyć, ale jeżeli mam wykorzystać tylko 30% tego co w nim jest to bezsensu ;)
3. Jak wyżej używam skeletona i w tym momencie mam dużo z głowy jeżeli jakieś elementy potrzebują specjalnego dodatkowego ostylowania to używam media queries na szerokość i tutaj zazwyczaj używam Developer Tools z Chrome i sprawdzam, w którym momencie dany element powinien zostać przeniesiony/ zmieniony :) 

komentarz 11 lipca 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
ad. 2) BS jest oparty na mixinach, więc argument "nie użyjesz nawet 30% frameworka" jest inwalidą ;) Bo sprawdza się tylko w wypadku wykorzystywania BS-a jako CSS-owego gotowca.
0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2016 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
Witam

Mam ok 3 lata doświadczenia jako programista i z tego co przydaje się na co dzień to wygląda to tak:

1. C/C++ i jeden język obiektowy np java. Potem nauka języków c-podobnych idzie bardzo sprawnie.
2. Osobiście bootstrapa używam jedynie do realizacji projektów typu ,,strona wizytówka na szybko'' aby szybko zrealizować projekt i go oddać. Przy codziennym dniu w pracy znajomość HTML + minimum javascriptu Cie na pewno nie ominie. Co do przyśpieszenia to ciężko porównać pracę całego zespołu nad bilbioteką przez parę lat z pisaniem samodzielnie.
3. zazwyczaj przez @media
2
komentarz 11 lipca 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
ad. 1) A po co w kontekście webu C/C++?
komentarz 12 lipca 2016 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Ostatnio widzę taką mode, że ludzie polecają c/cpp bo uczą dobrych praktych i szybciej się nauczysz innych języków...
1
komentarz 12 lipca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
To nie moda, tylko dewiacja. A dewiacje, oczywiście, są już modne. Ba, nawet często próbują nam wmówić, że dewiacja jest 'normalna', a 'normalność' już nie.
0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2016 przez hasket11 Użytkownik (770 p.)
Co wspólnego z front endem ma C/C++ czy Java?

HTML, CSS, JS, jQuery, RWD, SASS, Bootstrap
komentarz 11 lipca 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)

A może Stylus, PostCSS, LESS, SCSS ?  wink

Z bootstrapa to używałbym tylko siatki.

komentarz 11 lipca 2016 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
Autor nigdzie nie napisał, że interesuje go tylko fronted, tylko, że chce tworzyć strony internetowe. Naturalnie do grona HTML CSS JS dodał bym też PHP, a do tego już warto by znać C.

p.s. w javie też się tworzy aplikacje webowe, a już tym bardziej w C od czego wszystko się zaczęło, polecam poszukać informacji na temat CGI gdzie w przypadku C są wystawiane już skompilowane pliki binarne
2
komentarz 11 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
Niech się uczy ASM przed C ;)
2
komentarz 11 lipca 2016 przez kosaa Stary wyjadacz (14,130 p.)
Wtedy dodatkowo się dowie dlaczego instrukcje skoku są tak kosztowne dla procesora :)
0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
1. Na początek te co znasz choćby w podstawach w zupełności wystarczą. Przy bardziej zaawansowanych projektach możliwości jest wiele. Najłatwiejszą i naturalną drogą jest chyba nauczyć się PHP. Ale są też inne możliwości jak Python czy Ruby.

2. Bootstrap jest bardzo przydatny, ułatwia pisanie stron szczególnie amatorom gdyż wiele spraw załatwia za nas.  Naprawdę pomaga początkującym. Profesjonaliści sami napiszą parę setek linijek kodu o ile im się chce.

3. Bootstrap załatwia za Ciebie większość problemów.
komentarz 11 lipca 2016 przez xmentor Nałogowiec (49,520 p.)
2. Pisząc własny kod nauczymy się więcej, bootstrap ładuje w naszą stronę dużą ilość kodu z czego pewnie nawet 1/3 nie wykorzystamy :)

3 - warto umieć rozwiązać te 'większość problemów' bez np. bootstrapa.
komentarz 11 lipca 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

z czego pewnie nawet 1/3 nie wykorzystamy

BS jest oparty na mixinach, więc ten argument nie jest żadnym argumentem ;) 

komentarz 11 lipca 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
edycja 11 lipca 2016 przez manjaro

Autor nie pytał jak się skuteczniej uczyć html, tylko czy korzystamy z bootstrapa i czy przyspiesza on prace. Tak korzystamy. Tak przyspiesza znacznie.

Wystarczy popatrzeć w necie na profesjonalne strony robione przez zawodowców. Większość na bootstrapie.

2
komentarz 11 lipca 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Wystarczy popatrzeć w necie na profesjonalne strony robione przez zawodowców. Większość na bootstrapie.

No toś teraz lekko pojechał ;) Większość na BS, bo liczy się efektowność a nie semantyka i sens kodu – taka jest prawda niestety. I tym samym raczej tego nie nazwałbym "profesjonalnymi stronami".

komentarz 11 lipca 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Masz rację. Źle napisałem ;) Już poprawiam
komentarz 11 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
http://adventurega.me/bootstrap/

I tyle w temacie bootstrapa i tych profesjonalnych stron ;)
0 głosów
odpowiedź 12 lipca 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Przeczytałem już kilka książek odnośnie html, css i javascript. I teraz chciałem zacząć powoli tworzyć proste strony internetowe 

Trochę za późno się bierzesz. Co innego jakbyś czytał powieści i kryminały... ;)

  1. Jakie języki jeszcze powinienem ogarnąć? Z jakich sami korzystacie?

Zależy czym chcesz się zajmować - czy frontendem, czy backendem. Jeśli frontendem i nic ciebie więcej nie interesuje no to HTML5, CSS3 oraz JS w zupełności wystarczy oraz musisz poznać jakiś CMS (i tym samym podstawy PHP musisz znać w wypadku podpinania szablonu pod CMS).

  1. Czy używacie takich wynalazków jak bootstrap i inne framework'i. Jak bardzo przyśpieszają tempo realizacji prac.

Ja w ogóle nie używam żadnych Bootstrapów i innych frameworków (jako fanatyk programowania niskopoziomowego oraz wszelakiej optymalizacji, można się domyślić czemu ;D) Polecam jednak zacząć od Bootstrapa, gdyż otworzy tobie oczy na to jak działa RWD. Zainteresuj się też jego kodem CSS - nauczysz się z niego wiele ciekawych rzeczy oraz tricków. Potem zacznij tworzyć strony w czystym CSS.

Jakie stosujecie przedziały jeśli chodzi o zapytania medialne.

Zazwyczaj tak jak w Bootstrapie http://getbootstrap.com/css/#grid-media-queries

0 głosów
odpowiedź 16 lipca 2016 przez karmel1988 Początkujący (250 p.)
Dzięki wielkie na razie skupię się na PHP:)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 223 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 243 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2022 w HTML i CSS przez zerakot Obywatel (1,870 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 223 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2020 w HTML i CSS przez Author[] Gaduła (3,130 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,620 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...