• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak nadać 2 różne kolory czcionki do pionowego tekstu, aby litery nie były lekko zdeformowane?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
600 wizyt
pytanie zadane 11 lipca 2016 w HTML i CSS przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
zamknięte 11 lipca 2016 przez Krzysiek_34

Mam pionowy tekst i chciałbym w tym całym tekście nadać 2 różne kolory czcionki (biały i żółty). Niestety, gdy do tekstu nr 2 nadam kolor żółty (będzie pogrubiona czcionka), to litery robią się jakieś koślawe i są brzydsze dla oka niż z tekstu nr 1a. Podejrzewam, że przyczyną jest znacznik <span>, który deformuje litery. Dla testu zrobiłem:
tekst nr 1a (jest OK, czcionka biała)
tekst nr 1b (jest lekko zdeformowany/koślawy, czcionka biała)
tekst nr 2 (jest lekko zdeformowany/koślawy, czcionka żółta pogrubiona)

O to kod:

<div class="vertical-text">tekst nr 1a<span style="color: white">tekst nr 1b</span><span style="color: yellow; font-weight: bold">tekst nr 2</span></div>
.vertical-text
{
	transform: rotate(-90deg);
	color: white;
	background-color: #0000ff;
	position: absolute;
	left: -190px;
	top: -215px;
	width: 400px;
}

Co należy poprawić w kodzie, aby cały tekst w obu kolorach miał normalną/wyraźną czcionkę?

komentarz zamknięcia: Problem został w końcu rozwiązany i temat uważam za zamknięty

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 lipca 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Pewnie deformują się przez  transform: rotate(-90deg);
komentarz 11 lipca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)
Podejrzewam, że tak, bo dla testu chciałem zobaczyć te wszystkie teksty jak będą wyświetlane poziomo.Okazało się, że poziomo jest OK.
0 głosów
odpowiedź 11 lipca 2016 przez Krzysiek_34 Mądrala (6,050 p.)

Znalazłem sposób jak to zrobić, ale nie jest to chyba metoda zalecana:

<div class="vertical-text">tekst nr 1a<span style="color: white">tekst nr 1b</span><span style="color: yellow; font-weight: bold">tekst nr 2</span></div>
<div class="vertical-text2">tekst nr 3</div>
.vertical-text
{
	transform: rotate(-90deg);
	color: white;
	background-color: #0000ff;
	position: absolute;
	left: -190px;
	top: -215px;
	width: 400px;
}

.vertical-text2
{
	transform: rotate(-90deg);
	color: yellow;
	background-color: #0000ff;
	position: absolute;
	left: -40px;
	top: -350px;
	width: 100px;
}

Stworzyłem dla testu dodatkowo diva vertical-text2 i ustaliłem w nim żółty kolor czcionki. Napis "tekst nr 3" z żółtą czcionką jest dobrze wyświetlany. Mimo, że jest OK, ale ta metoda jest wg. mnie mało profesjonalna, bo stworzyłem dodatkowego diva.

Wiecie jak zapisać ten kod bardziej profesjonalnie (2 kolory czcionki w jednym divie)?

Podobne pytania

–1 głos
2 odpowiedzi 138 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2017 w HTML i CSS przez Vorex444 Dyskutant (9,610 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 7,642 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...