• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wgranie framework'a do ESP8266-01 przez Arduino

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,138 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Dysproz Nowicjusz (120 p.)
Cześć,

Próbuję otworzyć moje arduino na świat przez podłączenie karty WiFi SP8266-01, ale najpierw muszę wgrać framework, żeby jakkolwiek ustawić połączenie.

Na internecie jest dużo poradników, ale po kilku dniach prób nic mi się nie udało zdziałać.

Próbowałem podłączyć kartę WiFi w tryb flash wg tych poradników:
http://www.instructables.com/id/Intro-Esp-8266-firmware-update/

https://www.youtube.com/watch?v=3qycrbXu4Gw

i też samemu coś zdzialać na podstawie ogólnodostępnych informacji:

http://www.electrodragon.com/w/Category:ESP8266

Zawsze kiedy podłączę wszystko, wydaje się, poprawnie, to przy wystartowaniu takiego flash loadera terminal mieli, mieli i mieli i wyrzuca błąd, że nie może nawiązać połączenia.

Sprawdziłem też czy może kata nie wyrabia się pradowo i przylączylem inne źródło zasilania dla karty na 3.3V.

Ktoś ma doświadczenie w takich sprawach? Nie wiem już co inaczej mogę zrobić, żeby wgrać frammework.

Będę wdzięczny za jakąkolwiek pomoc :)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 9 lipca 2016 przez niezalogowany
komentarz 9 lipca 2016 przez Dysproz Nowicjusz (120 p.)
Właśnie cała zabawa jest żeby nie robić tego przez programator, a przez arduino. :)
komentarz 9 lipca 2016 przez niezalogowany
0 głosów
odpowiedź 21 lipca 2016 przez Andrzej Kmicic Początkujący (410 p.)
edycja 21 lipca 2016 przez Andrzej Kmicic

To jest niezwykle proste, program nazywa się flasher (szukaj na GitHubie) jest napisany w Delphi. W katalogu Win32 lub 64 otwórz odpowiedni : ESP8266Flasher.exe

flasher.exe

W zakładce config wybierz plik do flaszowania najlepiej pełny to plik .bin mniej więcej 450kB. Kliknij przycisk Flash i po wsztskim, kilka chwil i soft jest wgrany.

Nie jestem pewien ale jak używasz programowania jak na Arduino to firmaware nie jest potrzebne bo bootloader jest chyba wgrany zawsze ??? (ale sprawdź mnie moje NodeMCU z wbudowanym portem USB-SERIAL działały tak i tak.

I jeszcze jedno bardzo wiele mi pomogło przejscie na IDE Visual Studio (Community) z nakładka Arduino no i z modułem ESP8266. To inna jakość pracy. Ważne aby w przykładach uzywac tych samych bibliotek. Nazwy bibliotek czesto sie pokrywają i nic nie działa. W Visual Studio bardzo dobrze rozwiazane jest wgrywanie bibliotek.Jeszcze wszystkiego nie opanowałem ale zabawa jest przednia. Teraz dopiero moge sie pobawic "dla siebie" :-) bo jestem od niedawna na emeryturze.

komentarz 21 lipca 2016 przez Dysproz Nowicjusz (120 p.)
Dzięki bardzo za odpowiedź :)

A wiesz może jak podłączyć prawidłowo piny do arduino, żeby program zadziałał ?

Próbowałem zrobić to wg katalogu jako flash mode, ale niestety flasher nie może się połączyć.

Zamówiłem na eBayu już programator - pewnie przyjdzie za jakieś kilka tygodni - ale nadal chciałbym opanować tego typu operacje przez arduino (kto wie, może kiedyś się przyda w awaryjnej sytuacji :) )
komentarz 21 lipca 2016 przez Andrzej Kmicic Początkujący (410 p.)
edycja 27 lipca 2016 przez Andrzej Kmicic

Nie nie żle mnie zrozumiałeś, programator jest potrzebny w obu przypadkach czy programujesz w LUA ESP8266 czy Arduino ESP8266 lub Arduino. Ja mam płytki z programatorem na pokładzie dlatego może na początku rozmawialiśmy każdy o swoim..

Moje zdanie dotyczyło wgrywania firmware jest ono konieczne jezeli chcesz programowac w LUA lub komend AT np z konsoli. Jeżeli korzystasz z IDE Arduino i ESP8266 to za każdą kompilacją układ jest programowany programem napisanym i skompilowanym w C++ Arduino ESP8266. Nie za bardzo mi podeszło to programowanie w LUA ESP8266, to IDE LUA (Esplorer) mnie sie ciągle zacinał, wywalało błedy bibliotek do tego niezrozumiały system plików itd.  Wiec zarzuciłem to do wyjasnienia lub znalezienia lub modyfikacji narzędzi i zacząłem programować tak jakby to nie było ESP8266 a zwykła płytka Arduino np Nano czy inne UNO z tym że jako płytkę wybierasz oczywiście ESP8266 (plugin do Arduino IDE). No i pierwsze programy zadziałały, jak pisałem uzywam ide VS2015 Community z nakładka na Arduino i dopiero wówczas odetchniesz i zaczniesz programować a nie zajmowac sie błedami i szukaniem rozwiazań. Jak pisałem trzeba tylko zwracać uwage na biblioteki jest w nazewnictwie sporo róznych zduplikowanych a innych trescia bibliotek. Ale i tak bardzo to jest fajna zabawa, polecam. Kiedys to był drogi sport sporo te płytki kosztowały dziś to jest pół darmo.

AK

[dopisno dnia 2016-07-27]

Dziś znalazłem w sklepie z aplikacjami Chrome bardzo ładne IDE do programowania ESP8266 z wgranym firmware LUA i JavaScript. Aplikacja nazywa się LUA Web IDE i wygląda obiecująco, mam nadzieję że jest pozbawiona błędów o których pisałem wcześniej w programie ESPlorer.

LUA WEB IDE ma równiez interfejs graficzny do wizualnego programowania sposobem składania puzzli znanego z programowania dla androida (App Inventor ).

Pozatym w pomocy baza wiedzy i przydatnych linków. Myślę ze moze byc to poreczne narzedzie dla entuzjastów IOT.

 

 

ESP8266 LUA WEB IDE

 

ESP8266 VISUAL MODE LUA WEB IDE

pozdrawiam i powodzenia życzę...

AK

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,175 wizyt
pytanie zadane 12 sierpnia 2018 w Mikrokontrolery przez Kamil110501 Bywalec (2,490 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 206 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 197 wizyt

92,552 zapytań

141,399 odpowiedzi

319,534 komentarzy

61,938 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...