• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

MySQL brak polskich znaków

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,329 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2016 w PHP przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

witam serdecznie mam problem, otóż mam taki problem tworzę tabele ze strony kodu i wrzucam tam przykładowe informację, jednak mam problem z wyświetlaniem polskich ogonków o to przykładowy kod

$forum = $polaczenie->prepare("CREATE TABLE `srodek` ( `ID` INT NOT NULL AUTO_INCREMENT , `Tytul` TEXT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL , `Tresc` TEXT CHARACTER SET utf8 COLLATE utf8_polish_ci NOT NULL , PRIMARY KEY (`ID`) ) ENGINE = InnoDB;");
if($forum->execute())
	echo "Succes";
$forum = $polaczenie->prepare("INSERT INTO `srodek` (`ID`, `Tytul`, `Tresc`) VALUES (NULL, 'Narodowość', 'Lorem ipsum dolor sit amet, .'),
 (NULL, 'Żółć', 'Lorem ipsum dolor sit amet.'),
 (NULL, 'Polskość sportowa', 'Lorem ipsum dolor sit amet.');");

3
komentarz 8 lipca 2016 przez Comandeer Guru (604,780 p.)

Taka dygresja: jeśli masz zapytanie bez żadnych podstawianych danych (jak Twoje CREATE TABLE), to nie ma sensu robić z tego prepared statement. Wówczas można spokojnie zrobić normalne zapytanie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 8 lipca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (288,770 p.)
wybrane 8 lipca 2016 przez Adrian1999

Najlepsza
Gdzie występuje ten problem? Po wstawieniu danych nie widać polskich znaków w bazie?

Masz ustawione kodowanie przy połączeniu na UTF-8?
komentarz 8 lipca 2016 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
<?php
	$host ="localhost"; 
	$db_user="root"; 
	$db_password=""; 
	$db_name="lalali";

try{
	$polaczenie = new PDO('mysql:host='.$host.';dbname='.$db_name.';', $db_user,$db_password);
		$polaczenie->setAttribute(PDO::ATTR_ERRMODE, PDO::ERRMODE_EXCEPTION);
		}

catch(PDOException $e)
   {
      echo 'Połączenie nie mogło zostać utworzone: '. $e->getMessage();
exit;

}

?>

to mój connect php, jeżeli chodzi Ci o phpmyadmin to jest ustawiony na UTF-8 

1
komentarz 8 lipca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (288,770 p.)

Nie widzę ustawienia kodowania połączenia.

$polaczenie = new PDO('mysql:host='.$host.';dbname='.$db_name.';charset=utf8', $db_user,$db_password);

Spróbuj tak.

Dzięki wielkie działa, na żadnej stronie nie znalazłem informacji dot. tego by ustawić kodowanie przy połączeniu po prostu. Jednak to forum ma moc ^_^ dzięki wielkie jeszcze raz
komentarz 8 lipca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (288,770 p.)

Wiele razy już tu na forum było, w poradnikach na temat PDO też się pojawia ;) No ale spoko, nie ma sprawy.

Ja szukałem po hasłach na google "MySQL nie wyświetlają się polskie znaki", nie wiedziałem że problem tkwi w w połączeniu myślałem że skonfigurowaniu tabeli

Podobne pytania

+2 głosów
4 odpowiedzi 6,457 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2016 w SQL, bazy danych przez Mr Popcorn Bywalec (2,340 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 697 wizyt
pytanie zadane 1 sierpnia 2018 w PHP przez lukii1717 Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,156 wizyt

92,960 zapytań

141,922 odpowiedzi

321,156 komentarzy

62,295 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...