Witam
Mam prosty (mam nadzieję) aczkolwiek niezwykle denerwujący problem, mianowicie piszę aplikację w WPF (C#), dopiero zaczynam bawić się tą technologią i widzę że w stosunku do WinFormsów jest spooro zmian, również w tzw. rysowaniu.
Całokształt projektu jest w tym momencie mało ważny, chodzi "jedynie" o narysowanie prostej linii z punktu do punktu, pierwotnie próbowałem robić to w docelowej metodzie tam gdzie to rysowanie było potrzebne, ale po kilku godzinach spędzonych nad niedziałającą kreską, naprawdę można się zdenerwować, więc wsadziłem to do InitializeComponent, gdzie jak myślałem nie może się nie udać - byłem naiwny...
Oto kod rysowania samej linii, dodam że z elementem canvas jest wszystko raczej w porządku, ponieważ działa rysowanie elipsy po kliknięciu, a wszystko to w tym samym elemencie. Dodatkowo napisałem to dla próby w XAML'u (linię) w tym samym canvas i wszystko działało, niestety nie mogę tego tak zostawić bo muszę te linie generować dynamicznie w czasie działania programu.
Line someLine = new Line()
{
X1 = 50,
Y1 = 50,
X2 = 190,
Y2 = 100,
Width = 3,
Stroke = Brushes.Black,
StrokeThickness = 2.5
};
dataCanvas.Children.Add(someLine);
Z góry dziękuję za pomoc