• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tablice w pętlach pomoc

Object Storage Arubacloud
0 głosów
234 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2016 w Java przez 1naswiecie Początkujący (410 p.)

Od razu piszę że jestem początkujący i dopiero się uczę. Chciałbym wiedzieć czy dobrze rozumiem jedną rzecz. Dla niektórych będzie to łatwe i istotne. Więc mam taki kodzik:

 

public static void main(String[] args) {
		final int NUMBER = 6;
		
		int[] a = new int [NUMBER];
		for (int i = 0; i < 6 ; i++)
		{
		a[i]= 10000;
			System.out.print(a[i]+"\n");
		}

 

Więc, nie wiem czy dobrze to rozumiem.
Tworzę tablicę o liczbie elementów równej 6 ale jest to pętla ustawiona na NULL , następnie tworze pętle, tworze zmienną w pętli, a potem warunek.


Jesli ustawie w warunku pętli taki zapis   i <7 to pętla się nie wykona 7 razy dlatego że elementów w tablicy jest 6?

Jeśli chodzi o intrukcje pętli dlaczego  tworzymy taki zapis    a[i] = 10000;  dlaczego dajemy to i? 
Czy przekazujemy wartość dla każdego elementu w iteracji?

Wiem że to są łatwe rzeczy uczę się dopiero tablic. chciałbym wiedzieć czy zaczynam to dobrze rozumieć :)

z góry dziękuje ;)
 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
wybrane 7 lipca 2016 przez 1naswiecie
 
Najlepsza
1. Nie ma pętli ustawionej na NULL, jest tablica która domyślnie jest wypełniona zerami (ponieważ przechowuje int a nie obiekty).

2. Pętla ustawiona na <7 w ostatniej iteracji odwoła się do a[6], a komórki tablicy o takim indeksie nie ma, wyskoczy ArrayIndexOutOfBoundException.

3. Dajemy i, ponieważ i zmienia się w każdej iteracji pętli, a my chcemy dostać się kolejno do każdej komórki tablicy.
komentarz 7 lipca 2016 przez 1naswiecie Początkujący (410 p.)
Ah chodziło mi o tablice  a nie pętle.  :)
Super dzięki o to mi chodziło. Ale mam jeszcze jedno pytanie
Można tworzyć dwie pętle o takiej samej zmiennej?
dwie pętle o zmiennej "i"  ?? Nie będzie to powodować błędów?

Dziękuje jeszcze raz ;)
komentarz 7 lipca 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
Tak, jeśli zrobisz tak:

for (int i = 0 ...

a nie tak:

int i;

for(i = 0 ...

W pierwszym przypadku zmienna i będzie widoczna tylko w pętli, w drugim także poza. Natomiast np w JavaScript w pierwszym przypadku zmienna też będzie widoczna poza pętlą chyba że użyjesz innego słówka kluczowego, ale to ciekawostka :)
komentarz 7 lipca 2016 przez 1naswiecie Początkujący (410 p.)
Ale w przypadku pętli zagnieżdżonych  deklaracja takich samych zmiennych już nie wchodzi w grę? :)
Super dziękuje
komentarz 7 lipca 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
Dokładnie, wtedy zdecydowanie należy uważać na różne indeksy
komentarz 7 lipca 2016 przez 1naswiecie Początkujący (410 p.)
Dziękuje :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 158 wizyt
pytanie zadane 15 lipca 2015 w PHP przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 345 wizyt
pytanie zadane 18 grudnia 2020 w C i C++ przez pocoxo1124 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 423 wizyt
pytanie zadane 5 stycznia 2016 w C i C++ przez Munvik Dyskutant (9,350 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...