• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dzień/życie opisane w kodzie

Object Storage Arubacloud
+1 głos
738 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2016 w Offtop przez skrzatjedyny Gaduła (3,150 p.)

Witam, ostatnio wpadlem na pomysl zrobienia sobie tatuazu :P dosc dlugo myslalem nad wzorem, ale nic mnie jakos nie przekonywalo. Wpadlem na pomysl zrobienia sobie fragmentu jakiegos kodu, najlepiej w JS, HTML, CSS, PHP (bo przyszlosc wiaze z webdeveloperstwem), ale C++ czy inne jezyki tez moga byc. I tu chcialbym prosic Was o pomoc, prosilbym o jakies przykladowe fragmenty kodow, ktore opisywalyby ludzke zycie, dzien, cokolwiek. Moze byc humorystycznie jak np: 

function life()
{
var fun, sex, money, work;
if(work==much)
{
money=much;
}
if(sex==none) fun=0;
}

albo calkiem powaznie, co wymyslicie to bedzie (nie czepiajcie sie tego kodu, bo napisalem go na szybko w pracy :P). Czekam wiec na Wasze pomysly, dzieki z gory! :D

komentarz 7 lipca 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
gdzie jest zmienna much? jaką ma wartość? A później ludzie mówią, że całe życie w błędzie ;)

PS: jeżeli to JS(a na to wygląda), zastanów się nad '===' ze względu na charakter porównania.
komentarz 7 lipca 2016 przez skrzatjedyny Gaduła (3,150 p.)
much jako wartość :P
4
komentarz 7 lipca 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)

much jako wartość :P

 Do nauki marsz! I wybij sobie z głowy takie idiotyczne pomysły.

1
komentarz 7 lipca 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)

Może coś bardziej uniwersalnego, np. algorytm bloczkowy z treścią w stylu: 

Ja osobiście zakodowałbym jakieś słowo binarnie i wydziarał same zera i jedynki. Potem możesz wkręcać że to coś wyniosłego i wgl. pokazując ludziom taki profesjonalny blok zer i jedynek. Jeszcze jedno! Możesz ułożyć bity w jakiś obrazek, tatuaż nadgryzionego jabłuszka to zawsze +5 do lansu, a "c++" daje pasywny bonus w debugowaniu ;). 

011100110110100101110101

01110011011010010110000101101011  

I jaka reklama przed przyszłym pracodawcą! Koniecznie pochwal się na forum co finalnie wykombinowałeś. Jak na razie to chyba top pomysł tego miesiąca. 

komentarz 7 lipca 2016 przez skrzatjedyny Gaduła (3,150 p.)
Dzięki za pomysły, myślę, że w ciągu miesiąca będzie zrobiony, bo pierw nowy monitor do kupienia jest :D

6 odpowiedzi

+9 głosów
odpowiedź 7 lipca 2016 przez PawełN Mądrala (5,340 p.)
Pomysł odradzam, tatuaż jest na całe życie, a jak się podszkolisz w programowaniu to się będziesz go po prostu wstydził.
1
komentarz 7 lipca 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Ta, zwłaszcza jak kod będzie na poziomie amatora :D
1
komentarz 7 lipca 2016 przez kubaapk Nałogowiec (44,270 p.)
ja bym się wstydził z czymś takim chodzić nawet jakbym się nie podszkolił. ;)

kojarzy mi się to z tymi 'programistami' co kod źródłowy mają w tle na fb, bo przecież napisali hello world ;)
komentarz 7 lipca 2016 przez skrzatjedyny Gaduła (3,150 p.)
Tylko czego mialbym sie wstydzic? Nie rozumiem troche. Nie mam zamiaru byc osoba, ktora po 25 roku zycia traci swoja "dziecinnosc" i spontanicznosc. Bedzie to cos, co bedzie mi przypominalo kim chce byc, co mam zamiar w zyciu robic. Jak dla mnie zero wstydu.
komentarz 7 lipca 2016 przez writen Nałogowiec (29,060 p.)
Sam może nie będziesz się wstydził. Przecież wiele osób nie wstydzi się swojej głupoty. To ciebie ludzie będą się wstydzić.
2
komentarz 7 lipca 2016 przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)

Jak już koniecznie chcesz sobie zrobić tatuaż to ten kod jest fajny:

// life motto
if (sad() === true) {
    sad.stop.();
    beAwesome();
}

jest krótki i prosty, ale ja myślałem, żeby sobie to na ścianie w pokoju walnąć, a nie na ciele. Poza tym nie porusza kontrowersyjnych tematów takich jak sex czy pieniądze, które jak wspomnieli koledzy wyżej mogły by kogoś oburzyć. Oczywiście wszystko zależy od twojego podejścia do życia (ty jak i część ludzi możesz to uznać za humorystyczny tatuaż, a inni przylepią ci na czoło naklejkę z napisem DEBIL). Przemyśl to dobrze. Jeśli nie będą ci przeszkadzali tacy ludzie to pomysł uważam za dobry.

komentarz 7 lipca 2016 przez skrzatjedyny Gaduła (3,150 p.)
i o cos takiego mi chodziło! Owszem, średnio mnie obchodzi zdanie innych ludzi, gdybyśmy mieli robić wszystko bo inni ludzie tak mówią, to kto skakalby że spadochronem, bił rekordy Guinnessa itp.?
komentarz 7 lipca 2016 przez Filip31411 Dyskutant (8,820 p.)
Dlatego napisałem, że decyzja o zrobieniu tego tatuażu zależy od tego jak podchodzisz do życia. Ja w teorii też tak myślę o zdaniu innych ludzi, ale w praktyce bywa różnie :)

Inną sprawą jest jeszcze to, że (jak to wszyscy mówią) tatuaż jest na całe życie i niekoniecznie za 10, 20 lat będziesz miał takie samo podejście do zdania innych ludzi jak teraz.
komentarz 7 lipca 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
+ Jak dostaniesz jakieś fałdki na starość / schudniesz to fajny będziesz miał tatuaż :D
komentarz 7 lipca 2016 przez skrzatjedyny Gaduła (3,150 p.)
schudnąć raczej nie schudnę. I poza tym, jak już mówiłem, nie musi on być w widocznym miejscu.
1
komentarz 7 lipca 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Ja też twierdzę, że jednak koszulka byłaby lepsza. Albo majtki.
+4 głosów
odpowiedź 7 lipca 2016 przez Benek Szeryf (90,870 p.)
Nie rób tatuażu, lepiej zleć wydrukowanie takiego kodu na koszulce. Przynajmniej w Polsce tatuaż ma pejoratywny wydźwięk.
komentarz 7 lipca 2016 przez skrzatjedyny Gaduła (3,150 p.)
Nikt tez nie powiedzial ze musi byc w widocznym miejscu, moze byc np na plecach, gdzie nikt nie widzi poki nie zdejme koszulki
komentarz 14 lipca 2016 przez codeobiect Początkujący (480 p.)
Nie wiem po co Ci taki tatuaż skoro nawet sam nie potrafisz napisać sobie dobrego fragmentu kodu ;)
komentarz 14 lipca 2016 przez skrzatjedyny Gaduła (3,150 p.)
chodzi tu o pomysł, a nie, że nie potrafię napisać kodu...
+2 głosów
odpowiedź 14 lipca 2016 przez maly Nałogowiec (37,190 p.)

Chcesz życiowy kod? Masz.

int main()
{
	std::cout << "Hello world";
	return EXIT_FAILURE;
}

 

+1 głos
odpowiedź 14 lipca 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Jeśli już tworzyć tatuaż związany z programowaniem to ciekawym pomysłem jest wg. mnie jakaś ważna dla ciebie liczba zapisana binarnie.
0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2016 przez pietrzakacper Mądrala (7,480 p.)
Weź pod uwagę to, że nie jesteś w stanie przewidzieć przyszłości. Nie wiesz w takim razie czy za rok nie uznasz, że programowanie nie jest dla Ciebie, a ten tatuaż będzie ci przypominał tylko o twoim słomianym zapale. Jeśli bardzo ci zależy to odwlecz trochę go w czasie, pochodź z tym pomysłem pół roku/rok/dwa lata i wtedy będziesz wiedział czy to nie jest chwilowa fantazja, czy faktycznie ten tatuaż będzie dla Ciebie symbolem twoich pasji/wartości.

Rozsądek się przydaje przy wyborach na całe życie :)
komentarz 14 lipca 2016 przez skrzatjedyny Gaduła (3,150 p.)
nikt też nie powiedział, że mam ten pomysł od dwóch dni :P już w gimnazjum html mnie wciągnął, teraz do tego CSS + js i musiałoby się dużo zmienic w moim życiu żeby od tego odejść. A poza tym, nawet jeśli mi się odechce, to ten tatuaż i tak będzie fajny, ponadczasowy.
0 głosów
odpowiedź 14 lipca 2016 przez programmero Bywalec (2,420 p.)
Nie ma już czasem zmywalnych tatuaży? ;) Przecież to byłby hit lata, robisz sobie tatuaż który można wymazać, każdy mógłby się dziarnąć, zmieniać tatuaże co sezon to byłoby coś.
komentarz 14 lipca 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Są takie... Już cztery lata temu były, albo i dłużej.

Trzymają one średnio półtora miesiąca.

Podobne pytania

–1 głos
10 odpowiedzi 2,363 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 567 wizyt
pytanie zadane 29 czerwca 2016 w C i C++ przez Aquater Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 888 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2016 w PHP przez KamQiX Dyskutant (9,090 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...