• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Projekty na wakacje!

0 głosów
1,246 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2016 w Offtop przez iWantCode Bywalec (2,170 p.)
Witam, chciałbym trochę podszkolić mojego c++ (jestem po pierwszym tomie symfonii) i c# (i wformsy).

I szukam jakiś ciekawszych projektów w których bym się czegoś nauczył, możecie pisać co wy pisaliście.

Wykonanie projektu nie powinno zająć dłużej niż 3-4 tygodnie.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 lipca 2016 przez niezalogowany
ja mam taki fajny pomysł, byś zrobił program, na telefon który będzie liczyć ile samochód spali w ciągu jednej podróży, na podstawie przejechanej trasy, z danych z GPS
komentarz 7 lipca 2016 przez niezalogowany
@ iWantCode przepraszam, po prostu napisałem żebyś sam poszukał i nagle w dół poszło, przepraszam.

@filipeczek7 czemu nie mogłem zanotować że jest po 1 tomie?? nie wiem. Dzięki za uświadomienie.

Ok to moja ostatnia propozycja. Z tym raczej sobie poradzisz. Rozwiązuj zadania na spoju
@Elektronator - no weź przestań, żeby dokładnie opisu nie przeczytać? No dobra, cofnę ten minusik, bo myślałem, że cię zdrowo rąbnęło ;)

Tak, SPOJ na tym etapie programowania to dobry pomysł. Już o tym zapomniałem, że istnieje takie coś jak SPOJ, bo ja w ogóle tego nie używałem. Ale spodobała mi się bardzo podobna strona, https://www.codingame.com/ Gra się w gry poprzez programowanie :) Zrobiłem parę łamigłówek, bardzo fajne, chyba lepsze niż krzyżówki ;)
komentarz 7 lipca 2016 przez iWantCode Bywalec (2,170 p.)
@Elektronator możesz napisać jakąś małą specyfikacje tego programu do pomiarów?

@Elektronator - no weź przestań, żeby dokładnie opisu nie przeczytać? No dobra, cofnę ten minusik, bo myślałem, że cię zdrowo rąbnęło ;)

hahah w sumie ludzie mnie uważają za takiego, ale ok.

Tej strony nie znałem sam skorzystam.

@ iWantCode specyfikacje... może to pomoże http://cpp0x.pl/forum/temat/?id=7391
0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2016 przez niezalogowany
Jeśli chcesz zrobić jakiś projekt od razu po przeczytaniu (i zrozumieniu) całej książki, to raczej nie będzie on jakiś zadziwiający, bo pewnie będziesz go chciał zrobić w konsolce. Jeśli wolisz zrobić jakiś program graficzny (najlepiej po prostu grę), to radziłbym ci się nauczyć SFML-a. Zajmie ci to kolejne parę miesięcy (mi całkowite przeczytanie i ogarnięcie SFML-a zajęło chyba z 5 miesięcy, może 6, bo modułu sieciowego zacząłem się uczyć później), więc nie myśl, że coś fajnego zrobisz od razu po przeczytaniu jakiejkolwiek książki ;) W Symfonii jest opisany tylko język, którego możesz użyć do wielu rzeczy. Ale tych rzeczy musisz się jeszcze nauczyć. Więc napisz mi, czy chcesz napisać program konsolowy, czy graficzny.

Edit: aha! I polecam ci wpisać w wyszukiwarce "C++ Pomysł na: " ;)
Jestem po pierwszym tomie, drugi przede mną.
Filipekczek7 nie napisałeś żadnego pomysła. (my bff i gramatyka xDDDDD)
No tak tak, wiem, dlatego nie chcę, żebyś robił jakiekolwiek projekty, przed przeczytaniem całej książki. No chyba, że zadania domowe na końcu każdego z rozdziałów. Takie zadanka możesz sobie robić :) Ale szczerze mówiąc, to ja tego nie robiłem ;) A! I pamiętaj, że po przeczytaniu Symfonii, dobrze by było przeczytać ,,Pasję C++", są tam opisane dość ważne mechanizmy w C++, czyli szablony, pojemniki i sytuację wyjątkowe, więc jeśli SERIO chcesz się nauczyć C++, to przeczytaj. Równie dobrze możesz robić sobie fajne gry czy programy bez tej wiedzy, ale jeśli chcesz być dobrym programistą, to przeczytaj ;)
Tak, wiem, nie napisałem, bo nie byłem pewien co chcesz zrobić po przeczytaniu tylko pierwszego tomu ;) Ale zedytowałem odpowiedź i jest tam taka porada do wyszukiwarki forumowej ;)

Podobne pytania

+2 głosów
11 odpowiedzi 793 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2015 w Offtop przez M4tthew Gaduła (4,480 p.)
+3 głosów
8 odpowiedzi 709 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2020 w Offtop przez marcin99b Szeryf (84,250 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 517 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2018 w Offtop przez Michał 00900 Początkujący (250 p.)

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...