• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Sklep internetowy - Sesja czy Ciastka?

Cloud VPS
0 głosów
1,339 wizyt
pytanie zadane 28 kwietnia 2015 w PHP przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Czy dla gości mających zamiar zrobić zakupy w sklepie internetowym lepiej mechanikę koszyka zawrzeć w ciasteczkach czy sesji ? Czy też może wedle uznania ?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 28 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,250 p.)
wybrane 28 kwietnia 2015 przez CzlowiekSkrypt

Najlepsza
Właściwie to sesja opiera się na ciasteczkach więc jest to podobne ale nie do końca. W ciasteczku to co ustawisz widoczne jest dla użytkownika i przechowywane na jego komputerze. W przypadku sesji na urządzeniu użytkownika jest tylko jedno ciastko z id sesji a wszystkie informacje dotyczące tej sesji przechowywane są na serwerze.

W przypadku sklepu internetowego jak i wielu innych rzeczy osobiście myślę, że lepiej i nawet dużo wygodniej będzie użyć sesji bo dostępna jest ona po prostu prawie jak zwykła tablica: $_SESSION['nazwa']. Umożliwia łatwe przechowywanie wielu wartości - tak musiałbyś tworzyć kilkanaście ciasteczek. Ciasteczek warto myślę używać gdy potrzebujemy zapisać jakąś pojedynczą rzecz, która nie musi być zależna od sesji np. kiedy użytkownik ostatni raz odwiedził stronę albo czy wyraził zgodę na ciasteczka. Przypominam jeszcze, że sesja kończy się w momencie zamknięcia przeglądarki lub gdy upłynie określony czas przez który nie będzie używana. W przypadku ciasteczek możemy sami ustawić czas po jakim wygasną.
komentarz 28 kwietnia 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)
komentarz 28 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,250 p.)
Nie ma sprawy :) Możesz spokojnie użyć tego lub tego. Zależy jak sobie to wymyślisz. Ja jak mówiłem robiłbym to na sesjach ale zrobienie tego na ciasteczkach też będzie jak najbardziej prawidłowe.
komentarz 28 kwietnia 2015 przez Dorion300 Szeryf (90,250 p.)
Już widzę te lagi na serwerze. Uważam ze ciastka są lepszym pomysłem. Jak to się mówi: ziarnko do ziarnka aż zbierze się miarka. Czyli duże zużycie pamięci jak będzie duza ilość osób. A co najlepsze mozna w ciasteczkach ustawić kiedy ma umrzeć, przez co koszyk sklepikowy może trwać 2lata
komentarz 28 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,250 p.)
A logowanie? Zapewne żeby zrobić zakupy trzeba będzie się zalogować. Też chcesz trzymać dane o logowaniu (niech to będzie nawet samo ID użytkownika) w ciasteczku, które właściwie bez problemu możesz sobie skopiować lub zmodyfikować? Ja logowanie zawsze robię na sesjach więc tak czy siak sesja będzie więc ja osobiście tam bym robił też koszyk.

Po co komu koszyk na 2 lata? :P
Bo to aby nie zapomnieć zakupu przez najbliższy czas. Oczywiście nikt ci nie każe WSZYSTKO przechowywać w ciasteczkach po to bez sensu.
komentarz 29 kwietnia 2015 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (290,250 p.)
No to jak widać każdy robi po swojemu. Ja tam wszystko co mam potrzebę daję do sesji. W ciasteczkach umieszczam informacje mniej istotne typu np. czy ktoś zaakceptował komunikat o ciasteczkach i takie tam - z resztą napisałem to już wyżej. Każdy ma swoje praktyki i myślę, że nie będziemy tu dochodzić co jest lepsze bo każde rozwiązanie ma swoje zalety i wady ;)
+1 głos
odpowiedź 28 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ciasteczka, po co masz zapychać zbędnymi informacjami sesje :)
ciasteczka np na 2 dni ustawić.

A poźniej podczas zamówienia sprawdzasz co siedzi w ciastkach.
komentarz 28 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ciastka są niebezpieczne :) Coś co jest przechowywane po stronie użytkownika nie jest bezpieczne.
komentarz 28 kwietnia 2015 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Boshi, nawet same id zamówień?
Nie powiem, użytkownik może wyrządzić wiele szkód koszyckiem internetowym... Zmieni id zamówień i kupi sobie bułkę zamiast chleba! Straszne prawda?

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 2,514 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2015 w PHP przez Artix Bywalec (2,110 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,157 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2020 w JavaScript przez patrick167 Początkujący (260 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 911 wizyt
pytanie zadane 13 września 2016 w HTML i CSS przez mowmiheniek Stary wyjadacz (11,900 p.)

93,454 zapytań

142,448 odpowiedzi

322,717 komentarzy

62,832 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...