• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto żebym zaczynał nową serię tworzenia gry przeglądarkowej?

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+3 głosów
1,559 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2016 w PHP przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
edycja 7 lipca 2016 przez Else
Witajcie.

Uczę się programowania już około 3-4 lat, ale to nie ważne. Chodzi mi o to, że chciałbym wznowić swoją serię kursów programowania gier przeglądarkowych. Zacząłem już coś takiego rok temu, ale nie ogarniałem mvc, obiektowego php i wielu innych rzeczy, których się nauczyłem odkąd programuje w symofny. Zastanawia mnie czy zaczynanie czegoś takiego ma sensu bo jest już kilka poradników do tego. Zastanawia mnie też w jakich technologiach miałbym to programować. Nie wiem czy robienie poradnika w Symfony w backendzie i Twig+Bootstrap we frontendzie nie będzie za głęboką wodą dla początkujących. Kurs pisałbym na blogu który jeszcze nie istnieje.

Macie jakieś pomysły i propozycje?

Pozdrawiam, Else.
komentarz 7 lipca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Zawsze się znajdą Ci co chętnie z takiego kursu skorzystają. Znajdą się też Ci którzy będą narzekać ze za trudne, ale to lenie bo uczyć się trzeba, a nie kopiować kod i nie rozumieć co się dzieje.
Jeżeli tworząc taki kurs będziesz pokazywał jak pracować też z dokumentacją symfony wgl z dokumentacją to będzie dobrze. ;)
komentarz 8 lipca 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Postaram się, dzięki za motywacje.

6 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
Zamiast się zastanawiać i gdybać nad tym, to ja bym po prostu napisał, kilka pierwszych poradników i zobaczył co z tego wyjdzie i jaki będzie odbiór.
0 głosów
odpowiedź 6 lipca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Nie wiem, czy sam pomysł tworzenia poradnika developu gier dla początkujących nie będzie przerastał, ani autora, ani czytelników?
komentarz 6 lipca 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Właśnie dlatego się zasanawiam nad grupą odbiorców i pomysłem.
komentarz 7 lipca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
1 Odbiorce będziesz miał na pewno :D. Sam w webie nie siedzę ale próbuję od czasu do czasu stworzyć coś w rodzaju nightwood
0 głosów
odpowiedź 6 lipca 2016 przez Fenix Nałogowiec (26,750 p.)
Nie wszystkie tutki musza byc dla kompletnych beginnerow. Jesli masz taki pomysl i czas na to, dlaczego by nie sprobowac?
0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2016 przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
Też mi się tak wydaje. Zrobienie kursu który będzie pokazywał jak powinno to wyglądać od strony kodu. Bez <?php echo $login ?> w htmlu i innych konstrukcji.
komentarz 7 lipca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Zobacz na kanał od zera do webdeva, pokazuje prace z sf itd. Ma duże grono odbiorców. Da się? Da :)
No faktycznie, a poza tym ciekawy kanał.
0 głosów
odpowiedź 7 lipca 2016 przez krystian904 Mądrala (6,860 p.)

według mnie warto 

1. Zwerfikujesz co już naprawdę umiesz 
  2. Powtórzysz sobie wszystko 

Według mnie warto. Napisz na forum to na pewno wejdę i poczytam :). Według mnie zastanowił się nad canvas, ajaxem , node.js , javascriptem , php , mysql. Według mnie Symfony to za dużo.

komentarz 7 lipca 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,420 p.)
Github jakoś nie narzeka a jest napisany w ruby  ;)

Tak czy inaczej takie benchmarki nijak się mają do gry przeglądarkowej  na max 1k użytkowników.
komentarz 8 lipca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
edycja 8 lipca 2016 przez Boshi
@spokojny

Skoro pytasz o technologie to nie masz zielonego pojęcia o tym jak to napisać.
Chodzi mi raczej o to co będzie bardziej pomocne dla odbiorców. Bo dla mnie zrobienie gry przeglądarkowej w sf czy czystym php to mała różnica. Pamiętaj, że zawsze mógłbym zrobić w smarty xd, a tego by nikt nie chciał.
komentarz 8 lipca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
pisałem do spokojnego.. mój błąd, że adnotacji nie dałem ;)
komentarz 15 lipca 2016 przez spokojny Nałogowiec (28,610 p.)
Dobra wszechwiedzący mistrzu już tak nie przesadzaj, jest masa poradników z którymi taką grę przeglądarkową można zacząć tworzyć. Nie będzie to może od razu rozbudowany hicior, ale coś podchodzące pod gladius, krainawikingow, czy knights.pl

http://devcorner.pl/tworzenie-gry-przegladarkowej-01/

http://forum.gammo.pl/showthread.php/15672-PORADNIK-Mini-poradnik-Jak-stworzy%C4%87-gr%C4%99-via-WWW?s=8a443e2ec648d4857a3f8f6b8b536138
0 głosów
odpowiedź 8 lipca 2016 przez Weenter Użytkownik (830 p.)
Jakie te gry będą? Multiplayer? Coś typu agar.io? Jak tak to daj link do kanału jeżeli nagrywasz na yt :P

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 711 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,733 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,041 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2015 w C i C++ przez Sewek Nowicjusz (190 p.)

93,719 zapytań

142,632 odpowiedzi

323,264 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...