• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Politechnika Wrocławska - Informatyka na PWr

HackNation - ogólnopolski hackathon
0 głosów
13,884 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Hohlik741 Nowicjusz (160 p.)
Przeglądałem wcześniejsze posty, ale kieruję tutaj konkretnie do osób, które miały styczność z wydziałem PPT i IZ na PWr. Nie potrafię się dalej do końca zdecydować, na który wydział się pójść ostatecznie. Maturę pisałem z matmy i infy (wydaje mi się, że mam bardzo dobre podstawy z programowania, a matematycznie też nie jest najgorzej) natomiast fizyka leży, bo niestety miałem z nią styczność 2 lata temu z godzinką tygodniowo.
Od razu uprzedzam, tak wiem, że studia nie zapewnią mi wszystkiego, że najwięcej będę musiał przepracować sam w domu i ogólnie nauka programowania (która mnie najbardziej interesuje) będzie zależna w głównej mierze ode mnie. Nie chciałbym zupełnego zapieprzu, żeby móc się też zająć nauką innych rzeczy czy pisania czegoś na boku. Jak to wygladą w praktyce? Wydaje mi się, że na PPT trzeba poświęcić więcej czasu, ale za to jest nakierowany na programowanie z porządnym przygotowaniem algorytmicznym itp. Natomiast IZ jest na tyle ciekawy, że jest wiele ciekawych rzeczy, jakieś nowe technologie itp., ale tutaj pytanie czy w praktyce jest tak ładnie jak to opisują i czy jest mniej objętościowy godzinowo?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
Własnie złożyłem papiery więc nie wypowiem się jako osoba już uczęszczająca, ale raczej z tego co ja się dowiedziałem od różnych osób :D I wygląda to mniej więcej tak są trzy wydziały z informatyką. Na wydziale elektroniki informatyka jest nakierowana na programowanie, ale w językach wydaje mi się c++, c, assembler i piszę wydaje mi się, bo nie pamiętam dokładnie, ale jest to właśnie informatyka skojarzona z elektroniką, czyli wszystkie programy obsługujące załóżmy drzwi, albo sterowniki różnego rodzaju, albo procesory i tego typu sprawy. Na wydziale informatyki i zarządzania (na który osobiście się wybieram) jest najwięcej programowania wysokopoziomowego, bo tak naprawdę piszesz różne aplikacje i webdeveloping też tam bodajże jest. Jest to po prostu takie że uczysz się javy i piszesz apki na androida na przykład i ogólnie uczysz się programować w danym języku. Natomiast na podstawowych problemów technicznych informatyka jest powiązana mocno z matematyką, więc tutaj masz algorytmy, ogólna historia jezyków programowania i poznajesz ich naprawdę dużo, ale nie piszesz tutaj takich typowych programów które widzisz na przykład w google play później, a raczej pogłębiasz swoją wiedzę bardzo na temat tego jak to wszystko działa od podstaw :) Wszystko wiec zależy od tego co chcesz robić i co Cie najbardziej interesuje i tym kieruj się przy wybieraniu wydziału. Dla podsumowania wydział elektroniki - programowanie powiązane z hardwarem, wydział informatyki i zarządzanie - programowanie typowych aplikacji i rzeczy użytkowych, ppt - duża wiedza informatyczna, algorytmiczna i uczysz się tu bardziej myślenia niż konkretnych rozwiązań w danym języku :)
komentarz 6 lipca 2016 przez Hohlik741 Nowicjusz (160 p.)
Dziekia wielkie za odpowiedź :D. To podobne rzeczy słyszeliśmy. Nie interesuje mnie elektroniczny - to pewne. Interesuje mnie wysokopoziomowe programowanie i IZ wydaje mi się świetne, ale słyszałem, że warto iść na studia właśnie dlatego, żeby nauczyć się dobrze algorytmów i mieć mocną matme. Dlatego bardziej jestem przekonany do PPT...a do tego sam bym coś programował. Zresztą słyszałem, że najwięcej i tak się uczysz praktycznych rzeczy na dodatkowych zajęciach, kółkach, których jest dużo (niby) na PWrze. Tyle, ze jak mam się uczyć dużo niepotrzebnych bzdur tylko na zaliczenie to dziękuję bardzo.. Nie wiem co zrobię, może ktoś inny się podzieli czymś ciekawym jeszcze.
+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2016 przez niezalogowany
Jeżeli nie chcesz się przemęczać to PPT nie jest dla ciebie, ale jak słusznie zauważyłeś zdobyta tam wiedza jest bardzo solidna i ceniona na rynku pracy (tutaj mówię zupełnie szczerze), o studiach na PWr pisałem także tutaj: http://szymonsiarkiewicz.pl/artykuly/inne/studia-na-politechnice-wroclawskiej/
komentarz 6 lipca 2016 przez Hohlik741 Nowicjusz (160 p.)
Zależy co znaczy "przemęczać się" :D. Czytałem i bardzo mi Twój blog pomógł (poza tym świetnie się czyta). Dlatego też jestem dość mocno nastawiony na PPT. Lecz jestem ciekaw jak to wygląda dokładniej z IZ, czy jest taka przepaść duża w przygotowaniu teoretycznym i czy nie jest to tylko takie klepanie, żeby działało D:.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,528 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 3,553 wizyt

93,627 zapytań

142,551 odpowiedzi

323,050 komentarzy

63,132 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 1694p. - dia-Chann
  2. 1676p. - DziarnowskiJ
  3. 1650p. - Łukasz Piwowar
  4. 1640p. - CC PL
  5. 1616p. - Maurycy W
  6. 1607p. - raydeal
  7. 1602p. - Adrian Wieprzkowicz
  8. 1588p. - Tomasz Bielak
  9. 1521p. - Michal Drewniak
  10. 1360p. - rafalszastok
  11. 1335p. - robwarsz
  12. 1269p. - Rafał Trójniak
  13. 1257p. - ssynowiec
  14. 1208p. - Mariusz Fornal
  15. 1116p. - rucin93
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...