• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pytania !=1 nie wczytuja się z pliku

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
208 wizyt
pytanie zadane 6 lipca 2016 w C i C++ przez kowaad Nowicjusz (120 p.)
Dzień dobry,
Mam problem z quizem z 7 odc. kursu C++. Jako plik tekstowy z quizem użyłem pliku p. Mirka. Pierwsze pytanie wczytuje się bez problemu, ale następne są juz pustymi liniami. Porównałem swój plik z kodem z plikiem wzorcowym i nie znalazłem istotnych różnic. Może ktoś naprowadzi mnie na rozwiązanie. Z góry dziękuję.

#include <iostream> #include<fstream> #include<cstdlib> #include<algorithm> #include<string> using namespace std; string temat, nick; string tresc[5]; string odpA[5], odpB[5], odpC[5], odpD[5]; string poprawna[5]; string odpowiedz; int punkty=0; int main() { int nr_linii=1; string linia; int nr_pytania=0; fstream plik; plik.open("quiz.txt", ios::in); if (plik.good()==false) { cout<<"Nie udalo sie otworzyc pliku!"<<endl; exit(0); } while (getline(plik,linia)) { switch(nr_linii) { case 1: temat=linia; break; case 2: nick=linia; break; case 3: tresc[nr_pytania]=linia; break; case 4: odpA[nr_pytania]=linia; break; case 5: odpB[nr_pytania]=linia; break; case 6: odpC[nr_pytania]=linia; break; case 7: odpD[nr_pytania]=linia; break; case 8: poprawna[nr_pytania]=linia; break; } if (nr_linii==8){nr_linii==2; nr_pytania++;} nr_linii ++; } plik.close(); for (int i=0;i<=4;i++) { cout<<endl<<tresc[i]<<endl; cout<<"A. "<<odpA[i]<<endl; cout<<"B. "<<odpB[i]<<endl; cout<<"C. "<<odpC[i]<<endl; cout<<"D. "<<odpD[i]<<endl; cout<<"Twoja odpowiedz: "; cin>>odpowiedz; transform (odpowiedz.begin(),odpowiedz.end(),odpowiedz.begin(),::tolower); if (odpowiedz==poprawna[i]) { cout<<"Dobrze! Zdobywasz punkt!"<<endl; punkty++; } else cout<<"Zle! Poprawna odpowiedz to: "<<poprawna[i]<<endl; } cout<<endl<<"Koniec quizu! Zdobyte punkty: "<<punkty; return 0; }

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 6 lipca 2016 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)

Kod wklejaj w bloczek code. http://miroslawzelent.pl/kurs-c++/pliki-tekstowe-zapis-odczyt-fstream/ Tu możesz sobie pobrać kod źródłowy i porównać. Czytaj warningi. Jak skopiowałem Twój kod i skompilowałem, to mam warning statement has no effect. Zamiast nr_lini=2, zrobiłeś nr_lini==2.

komentarz 6 lipca 2016 przez kowaad Nowicjusz (120 p.)

Teraz działasmileyDzięki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,218 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 674 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 188 wizyt
pytanie zadane 25 września 2019 w PHP przez Jokii Nowicjusz (240 p.)

93,377 zapytań

142,380 odpowiedzi

322,532 komentarzy

62,727 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...