• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Bardzo wolna instalacja Windows

0 głosów
1,637 wizyt
pytanie zadane 4 lipca 2016 w Systemy operacyjne, programy przez lolk45 Gaduła (3,210 p.)
edycja 4 lipca 2016 przez lolk45
Witam.

Dostałem od koleżanki niedziałający laptop Acer Aspire E-1. System się nie uruchamia, przytrzymując alt+ctrl+f10 lub alt+f10 nic się nie dzieje, a google mówiło, że ma działać :) Próbuję teraz zainstalować Windows'a 8.1 z pendrive'a. Pierwszy etap "Startup is starting" trwał około 30 min, później wybrałem "custom installation", bo chciałem go sformatować. Zaciął się na kolejne 30 min. Nareszcie wyświetliło się okno "Where you want to install Windows?" A więc próbuję wybrać partycję największą (450 GB), bo inne mają po kilkaset MB. Ale windows nie może się tam zainstalować, bo format partycji GPT. Kiedyś na innym komputerze miałem taki problem i było trzeba po prostu usunąć wszystkie partycje. No to usuwam, ale po kliknięciu "delete" i "ok" lag na 20 min. Po tym czasie usuwam kolejne partycje, poszło już szybko. Teraz windows się instaluje, ale strasznie wolno! Pamiętam, że nigdy nie było takich długich zacięć, podczas instalacji Windows'a. W internecie widziałem, że gdy wszystko jest takie wolne, to dysk może być uszkodzony. Po około 20min wyskoczył błąd. Kod błędu: 0x80070057. Więc znalazłem w google, że mam usunąć wszystkie partycje i stworzyć nową. Zrobiłem tak, ale błąd ciągle jest. Dodam jeszcze, że Linux'a Ubuntu bez problemu w ciągu 2 min z pendrive'a uruchomiłem.

Co mam zrobić, żeby to jakoś działało?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 4 lipca 2016 przez niezalogowany
wybrane 5 sierpnia 2016 przez lolk45
komentarz 4 lipca 2016 przez lolk45 Gaduła (3,210 p.)
ok, dzięki

Właśnie instaluję Ubuntu, bo mam nadzieję że chociaż to zadziała.
komentarz 4 lipca 2016 przez niezalogowany
I tak zalecam weryfikację dysku bo jak sam wspomniałeś może być uszkodzony, mimo że Linuxy raczej lepiej radzą sobie z takimi problemami to i tak lepiej go wymienić niż później nagle utracić wszystkie dane
Właśnie instalacja Ubuntu się zakończyła. Po ponownym uruchomieniu: błąd podczas odczytu sektora 0x4d69c0 z "hd0". Naciśnięcie dowolnego klawisza kontynuuje. Czyli chyba coś z dyskiem. I klikam wszystkie klawisze i nic.
komentarz 4 lipca 2016 przez niezalogowany
Faktycznie, wina leży po stronie dysku w takim razie

Uruchomiłem Ubuntu z Pendrive'a i w terminalu wpisałem:

sudo badblocks -v /dev/sda

I posypało milionem liczb. No trudno dysk trzeba wymienić. 

Dzięki za pomoc :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,530 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 474 wizyt
pytanie zadane 13 marca 2019 w Systemy operacyjne, programy przez Słodka Panda 16 Początkujący (280 p.)

93,742 zapytań

142,678 odpowiedzi

323,297 komentarzy

63,328 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...