Witam
Czytam i czytam, coś tam już rozumiem.
Jak dokładnie działa serwer VPS ? Chcę zrealizować pewien projekt i nie wiem czy idę w dobrą stronę. Czy serwer VPS działa tak, jakbym miał po prostu podpięty komputer do sieci, z zewnętrznym adresem IP ? Oglądałem różne oferty hostingowe, gdzie wybrać można np. system operacyjny, jest pełny dostęp administratora. Czy jeżeli wykupię sobie dostęp do takiego serwera, będę mógł na nim uruchomić np. własny napisany program napisany w C++ który za pomocą TCP/IP reaguje na przesłane dane, coś tam z nimi robi i przesyła do innego klienta ? jak wygląda dostęp do portów ? chcę zrealizować komunikację między urządzeniem, a serwerem dalej urządzenie albo użytkownik, ale korzystanie z protokołów http mija się chyba tutaj z celem. Będę mógł działać na jakiejś określonej puli dostępnych portów, i na nich nasłuchiwać w moim programie na serwerze czy urządzenie coś wysyła ?
Czy jeśli będzie na nim zainstalowany np. windows i przez zdalny pulpit się połączę to będę mógł z nim zrobić co mi się podoba i uruchamiać własne testowe programy do komunikacji sieciowej ??
Będę wdzięczny za wskazówki
Pozdrawiam Nondzu