• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Gra zrobiona w C++ Windows

Cloud VPS
0 głosów
3,639 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2016 w C i C++ przez 20012game Początkujący (260 p.)
edycja 30 czerwca 2016 przez 20012game
Witam przejdę od razu do sedna zrobiłem gre (jeżeli można to tak nazwać) w której jest się górnikiem i wg.

i chciałbym zrobić 2 rzeczy

1. to jak zrobić żeby wyczyściło ekran ale nie cały bo w grze jest takie jakby menu cały czas i tam pisze jaki przycisk do czego a nad tym jest stan twoich surowców ile czego masz i chce żeby ten stan był cały czas aktualizowany a menu nie bo po co ? a podczas kopania pod tym "menu" żeby wyświetlał się napis wydobywanie albo kopanie i po chwili znikał nie czyszcząc całego ekranu

2 to to żeby menu nie czekało na nasz ruch czyli tak jakby może lepiej powiem jak co się kiedy robi najpierw aktualizuje ci status ile masz złota i szmaragdów i ile górników potem masz to menu (które służy też jako ściągawka z klawiszami) i teraz czeka na twój wybór jak wybierzesz 1 to kopie jak 2 to ulepsza kilof i chciałbym żeby np po 2 sekundach nie wpisywania niczego po prostu niech przejdzie dalej .dodam jakby było potrzebne to to że menu działa bez potwierdzania enterem albo żeby to menu załóżmy gdzieś schować np przyciskiem 0 a po ponownym kliknięciu sie pojawiło i gdy "schowane" to nie pytało się czy kopać tylko jak górnicy kopią automatycznie to co np.1 sec sami kopali i złoto się powiększało i żeby jak menu jest schowane to żeby móc kopać

Wiem że troche obszerne i nie jestem pewien czy można takie coś zrobić ale mam nadzieję że ktoś mi pomorze
komentarz 30 czerwca 2016 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
Wszystko można zrobić. Kwestia wiedzy, GHz i pomysłów, które są najtrudniejszym i najważniejszym elementem.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2016 przez katolik6 Dyskutant (8,140 p.)
1) W czym pisałeś? To nie jest oczywiste, jest SFML, QT, BCB, openGL do 2d też się nada w sumie.

2)Pokaż tą grę, albo chociaż screeny. Obraz ciężko opisać inaczej niż pixelami.

3)Czyszcenie to po prostu rysowanie tła na poprzedniej klatce. Więc powinieneś zrobić grafikę z fragmentem tła, który chcesz "wyczyścić" i ją tam narysować, potem narysować napis i efekt osiągnięty.
komentarz 30 czerwca 2016 przez 20012game Początkujący (260 p.)
A miałbyś jakiś problem do mojego wieku a wg teraz w tej grze w ogóle nie dostaje szafirów
A Dało by się zrobić tak że ja mam w tej grze Rundy co 4 czynności mijja i runda to ja chciałbym zrobić że jak jest 1 czynność wykonana to jest ||||||||||

jak 2 ||||||||||||||||||||

jak 3 ||||||||||||||||||||||||||||||

i jak 4 ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||

a jak jest 5 to od nowa ||||||||||

spróbuje sam to zrobić i napisze jak sie uda
chyba działa
dobra naprawiłem teraz dostaje szmaragdy błąd był w tym że napisałem

doszmaragdu-darmo-kopanie a powinno być doszmaragdu=doszmaragdu-darmo-kopanie

:)
komentarz 1 lipca 2016 przez 20012game Początkujący (260 p.)
a wiesz może co mógłbym jeszcze dodać do  tej gry

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 2,259 wizyt
pytanie zadane 2 lipca 2016 w C i C++ przez 20012game Początkujący (260 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 302 wizyt
pytanie zadane 19 czerwca 2017 w C# przez mix923 Początkujący (450 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 484 wizyt
pytanie zadane 12 czerwca 2016 w PHP przez anubis Nowicjusz (210 p.)

93,456 zapytań

142,451 odpowiedzi

322,721 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...