• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Logika cyfrowa - pytania dot. projektowania układu kombinacyjnego

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
280 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)

Cześć. Z góry przepraszam, jeżeli temat wylądował w złym dziale. Chciałbym Was poprosić o kilka raz, ponieważ nie potrafię przeskoczyć niektórych rzecz w logice cyfrowej. Muszę opracować układ logiczny wyświetlania stanu układu w kodzie dziesiętnym na wyświetlaczu 7-segmentowym. Zacząłem od tego, że przeprowadziłem minimalizację funkcji metodą siatek Karnaugh, wybranych z tablicy prawdy Z4, Z5, Z6 (ma wyświetlać liczbę 7).

Poniżej pokażę tabele z Z4, Z5, Z6, gdzie przeprowadziłem grupowanie i napisałem funkcję - czy te funkcje są dobre? Jak w miejscu znaków zapytani dokończyć minimalizację funkcji, jeżeli układ kombinacyjny sterowania wyświetlaczem 7-segmentowym ma być realizowany na 2-wejściowych elementach NAND?

Z góry bardzo proszę o pomoc i wszelkie wskazówki.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2016 przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
Ktoś coś pomoże pomóc?
komentarz 30 czerwca 2016 przez Kolboch Bywalec (2,320 p.)
Minimalizację zawsze przeprowadza się w maksymalny sposób, musisz połączyć najpierw grupy po 16 jeśli są, później po 8,4 i tak do 2. Np. w Twoim Z5 powinienieś najpierw mieć połączone cały wierz 11 i kwadrat w prawym dolnym rogu i oczywiście na koniec te dwie dwójki które zaznaczyłeś.
Przerób jeszcze raz minimalizację ;)

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 245 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 517 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2016 w C i C++ przez b00ny Mądrala (6,050 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 137 wizyt

93,331 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,667 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...