• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zdefiniowanie znajomości języka programowania

Object Storage Arubacloud
+1 głos
2,777 wizyt
pytanie zadane 30 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)

Ostatnio chciałem przysiąść i napisać swoje CV po polsku i angielsku. Mam problem - jakby nie patrzeć - z najważniejszą rzeczą, mianowicie - jak zdefiniować znajomość danego języka programowania/technologii. Jak wyglądają przedziały? Kiedy z poziomu "dobry" można wpisać poziom "bardzo dobry"? Głównie interesują mnie technologie webowe i na nich bardziej chcę się skupić.

2 odpowiedzi

+12 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2016 przez Comandeer Guru (600,730 p.)
Bardzo dobra znajomość HTML to znanie specyfikacji a tym samym – semantyki poszczególnych elementów (np. rozumienie różnicy między code a kbd czy między i a em). Do tego dochodzą kwestie dostępności, więc znajomość ARIA (w tym domyślnych mappingów) i zasady WCAG 2.0 + sposoby ich wypełniania. Do tego warto ogarniać hierarchię elementów DOM oraz wiedzieć jak dokładnie rozwiązywana jest delegacja eventów (oraz czym się różni faza przechwytywania od fazy bąbelkowania).
Bardzo dobra znajomość JS to znajomość ES.next, zatem ES6 to podstawa. Trzeba umieć w moduły – zarówno w node jak i w przeglądarce. Do tego dochodzi ogarnianie npm. Iteratory, generatory, promise i inne sposoby rozwiązywania kodu asynchronicznego (async/await choćby). Podstawy programowania funkcyjnego (funkcje bez skutków ubocznych, pipe'ing, currying…). Relacja między ES a DOM i BOM.
Bardzo dobra znajomość CSS to specyficzność, relacje między selektorami, hierarchizacja stylów, kaskadowość. Warto znać ogólne problemy, czyli id vs class, globalność, specyficzność, kaskadowość i sposoby ich rozwiązania (konwencje typu BEM, SUIT czy "armaty" typu ICSS/CSSM). Preprocesory to must know (Sass, Less, Stylus, PostCSS). Na chwilę obecną dochodzi też projekt Houdini. No i kwestia niezwykle istotna: wydajność! Czyli will-change i contain choćby, transformacje vs pozycjonowanie, modele animacji RAIL i FLIP (to w sumie na granicy JS i CSS).
Bardzo dobra znajomość PHP: SOLID, DRY, KISS, YAGNI, CQRS, TDD, BDD, DDD, mikroserwisy, architektura heksagonalna, REST API – nawet jak nie zastosujesz, to wypada znać i wiedzieć z czym to się je. Do tego PSR i Composer.
Ogólnie przyda się też znajomość tematów około HTTP (do wszystkich wyżej wymienionych), zatem HTTP 1.x, HTTP 2.0 (i tutaj server push vs inline zasobów, dużo małych żądań vs mało dużych żądań itd), HSTS, key pinning, CSP, X-Frame-Options i inne nagłówki. Do tego teoria jeśli chodzi o cookies, tokeny i OAuth. Dochodzą też inne protokoły: Web Sockets, WebRTC, QUIC, stary SPDY…
Do tego jest jeszcze np Service Worker, czyli offline first i proxy w przeglądarce, push notifications, Progressive Web Apps, Progressive Enhancement, graceful degradation, Web Components, WICG.io…
Na początek wystarczy… ;)
13
komentarz 30 czerwca 2016 przez niezalogowany

Jak jest w rzeczywistości: 

- hmm.. przerobiłem kursy Zelenta 

HTML: Bardzo dobry
CSS: Bardzo dobry

0 głosów
odpowiedź 30 czerwca 2016 przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
Przecież w CV nie napiszesz: Java - dobry, C++ - bardzo dobry.

Konkrety; języki i frameworki

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 259 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2023 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez martinez369 Początkujący (460 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 469 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez martinez369 Początkujący (460 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 532 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2022 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Patrykosik88 Początkujący (340 p.)

92,546 zapytań

141,387 odpowiedzi

319,503 komentarzy

61,930 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...