• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

"motyw" graficzny w programach z buildera.

VPS Starter Arubacloud
+2 głosów
183 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2015 w C i C++ przez Rafajah Bywalec (2,090 p.)
Witam wszystkich!

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich serdecznie. Mam nadzieję, że znajdę tutaj wiele ciekawej wiedzy i odpowiedzi na nurtujące mnie pytania, a z czasem sam zacznę pomagać.

Od października uczę się troszkę programować w C (tyle na ile potrzebuje tego elektronik), ale dzięki kursowi Pana Zelenta zaczęło mi się to strasznie podobać. Aktualnie jestem przy 9tym odcinku obiektówki i tu pojawia się moje pytanie.. W jaki sposób dodać swoją grafikę do programu tak jak to jest zrobione w Tic Tak Toe udostępnionym na blogu?

Myślałem nad tym chwilę i wpadłem na to, że wszystkie obrazki mogą być tłem i nanieść na nie ukryte buttony(Visible=false) ale czy jest to pomysł optymalny czy można jakoś to ulepszyć?

Zdaję sobie sprawę, że mój problem jest dość trywialny i zamiast skupiać się na programowaniu to przedłużam robienie zwykłego kółko-krzyżyk ale plus jest taki, że przy okazji ogarnę też trochę tworzenie grafiki ;p

Korzystając z okazji, że napisałem może ktoś przy okazji podrzuci mi jakieś ciekawe linki albo z własnego doświadczenia powie jak wygląda programowanie gier? Chętnie dowiedziałbym się coś na ten temat. Chodzi o gry, które mają już w sobie pewną dynamikę, upływ czasu. Chodzi mi o zarówno proste platformówki 2D jak i bardziej złożone gry tworzone na silnikach typu Unity. Również polega to na stukaniu kodu czy to już zupełnie inna bajka?

Ostatnie pytanie. Chcąc za 5 lat dostać się do firmy zajmującej się programowaniem powieniem młucić bez opamiętania C++, C# czy wskazane jest poznawanie innych jezyków? Chciałbym poznać też HTML, Java i Androida, uczyć się grafiki, poznać Unity, Unreal Engine ale nie chciałbym również być do wszystkiego i do niczego. Co podpowiada Wam doświadczenie?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 28 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)

Chcąc za 5 lat dostać się do firmy zajmującej się programowaniem powieniem młucić bez opamiętania C++, C# czy wskazane jest poznawanie innych jezyków? Chciałbym poznać też HTML, Java i Androida, uczyć się grafiki, poznać Unity, Unreal Engine ale nie chciałbym również być do wszystkiego i do niczego. Co podpowiada Wam doświadczenie?

Najlepiej zrobisz jeśli wybierzesz specjalizację, oczywiście możesz poznać różne technologie, jednak prędzej czy później będziesz musiał coś wybrać. Chcesz tworzyć aplikacje desktopowe/biznesowe? Zainteresuj się C++, C#, Java.

Jeśli bardziej w kierunku tworzenia witryn internetowych to idź w technologie webowe. Tak samo z Androidem (wymagana Java) oraz silnikami gier (C++).

Musisz zdać sobie sprawę, że każda wybrana ścieżka dzieli się jeszcze na kolejne, np. w przypadku web dev masz frontend, backend, które z kolei również można podzielić na mniejsze odłamy. Nie oznacza to jednak, że nie można znać, czy orientować się w obu. Tak samo jest ze wszystkimi pozostałymi, wszystko zależy od twoich zainteresowań i co chcesz konkretnie robić.

komentarz 28 kwietnia 2015 przez Rafajah Bywalec (2,090 p.)
Dzięki za konstruktywną odpowiedź ;)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 402 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 823 wizyt
pytanie zadane 8 grudnia 2015 w C i C++ przez mikra25 Użytkownik (580 p.)
+1 głos
7 odpowiedzi 347 wizyt

92,963 zapytań

141,928 odpowiedzi

321,161 komentarzy

62,297 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...