• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

tag select i atrybut value a sql

0 głosów
228 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2016 w PHP przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
edycja 28 czerwca 2016 przez CzikaCarry
Witam. Napotkałem pewien problem. Mianowicie mam sobie w formularzu mojego pseudoCMS'a tag <select>. W tagu tym mam dodanych kilka tagów option, i w nich atrybut value. Problem jest następujący: Wchodząc w źródło strony można edytować atrybut value. Mój skrypt PHP pobiera value z wybranej opcji w tagu select, później wkłada to do bazy. Czy jest jakiś sposób aby zabezpieczyć atrybut value przed edycją? Ewentualnie jakiś inny znacznik HTML którym można wybierać różne opcje?

@edit

Z ciekawości sprawdziłem, jak jest to rozwiązane na tym forum. Przy próbie edycji i wysłaniu tematu wywala mi błąd. Nie zamykam tematu, może ktoś ma jeszcze coś ciekawego / pomocnego / wartościowego do powiedzenia.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 28 czerwca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
edycja 28 czerwca 2016 przez Boshi
Chceckbox?

p.s nie ta kategoria.. php
komentarz 28 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Nie prawda, trafią zmienione dane. Dowody?

http://imgur.com/a/9Vahi

Ooops, przypadkiem kolejność screenów pomyliłem, ale to nic :D
komentarz 28 czerwca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
dobra racja, sam sprawdziłem z ciekawości..

Jednym ze sposobów jest na pewno stworzenie tablicy z tymi samymi wartościami co przesłane są przez selecta i porównanie, ale to tak na bardzo szybko, bo aktualnie nic do głowy mi nie przychodzi konkretniejszego.
komentarz 28 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Dobry pomysł, widzę, że takie same rozwiązanie jest zastosowane na tym forum, przed chwilą testowałem :D

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 544 wizyt
pytanie zadane 8 października 2020 w SQL, bazy danych przez Mateusz Kita Początkujący (380 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 625 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2022 w SQL, bazy danych przez angor10 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 283 wizyt
pytanie zadane 17 czerwca 2016 w SQL, bazy danych przez Adam Nowicki Obywatel (1,600 p.)

93,735 zapytań

142,671 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,297 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...