• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wirus w routerze i w innych urządzeniach

0 głosów
882 wizyt
pytanie zadane 26 czerwca 2016 w Bezpieczeństwo, hacking przez abc123 Nowicjusz (140 p.)
Witam,

Jakiś rok temu wyskoczył mi na laptopie komunikat o wirusie polizja i zablokował jedną przeglądarke. Po użyciu różnych programów antywirusowych i odinstalowaniu jej i zainstalowaniu z powrotem laptop działał normalnie. Niedawno zauważyłam komunikat na telefonie o zawirusowaniu oraz na tablecie ( informacja na przegladarce o tych ze z powodu wirusa bateria się popsuła w jakiś 20-30%.Wszystkie te urządzenia są podpięte do tego samego routera. Stąd moje pytanie czy możliwe, że router jest zawirusowany ? Jeśli tak, to co należy zrobić aby pozbyć się go z routera i wszystkich urządzeń.

Bardzo proszę o wskazówki.

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 czerwca 2016 przez niezalogowany
To nie router jest zawirusowany - to internet.
komentarz 26 czerwca 2016 przez abc123 Nowicjusz (140 p.)
Jeśli internet to co można zrobić aby to naprawić?
komentarz 26 czerwca 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Kolega ma na myśli, że to zwykła "reklama", zwykłe śmieci, zingnoruj to.
komentarz 26 czerwca 2016 przez niezalogowany
Nie wchodzić na różne podejrzane strony, nie ściągać ŻADNYCH plików z niezaufanych źródeł, nie instalować 300 dodatków przy instalacji jednego programu
komentarz 26 czerwca 2016 przez abc123 Nowicjusz (140 p.)
Jeśli chodzi o laptopa to mam podobne przypuszczenia. Przy wysyłaniu plików (word,excel) do innych osób niektórzy dostawali powiadomienia, że plik może być z wirusem. Dodatkowo widze wyraźny spadek wydajności baterii w laptopie i telefonie dlatego trochę się martwie, że coś sie dzieje jednak.

Niby i laptop i tablet i telefon przeskanowałam programami antywirusowymi, ale nie wykryło nic w tym momencie dlatego myślalam, że to coś w routerze.
komentarz 27 czerwca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Słabe działanie baterii to raczej z eksploatacji. Nie widziałem jeszcze wirusa atakującego baterię. Hakerzy nie robili by takiego bo to nie przyniosłoby im żadnego zysku ani pożytku, jeśli robią już wirusa to po to by móc to jakoś wykorzystać.
0 głosów
odpowiedź 26 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
To nie router, to jakiś syf na telefonie i tablecie. Przeskanuj, usuń cache przeglądarki.
0 głosów
odpowiedź 27 czerwca 2016 przez Ehlert Ekspert (215,230 p.)
Chodzisz po brzydkich stronach. Wątpię że to coś na routerze. Jeśli już to ktoś wysyłając Ci backdoora zrobił z twojego LANa Dmz'ta.
0 głosów
odpowiedź 16 października 2016 przez Agna Nowicjusz (140 p.)
Mam podobny problem. W domu moich rodziców, zawsze internet przekierowuje na różne dziwne strony. Tak dzieje się na tablecie, telefonie i laptopie. Problem na tych urządzeniach nie występuje kiedy korzystam z innych operatorów. Od razu uprzedzam, że nie wchodzę na żadne "brzydkie strony". Mam antywirusa, a nic to nie daje.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 925 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2016 w Bezpieczeństwo, hacking przez gryzon Początkujący (480 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,462 wizyt
pytanie zadane 13 października 2018 w C i C++ przez tomason Nowicjusz (140 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 165 wizyt

93,740 zapytań

142,675 odpowiedzi

323,294 komentarzy

63,319 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...