• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Projekt w CodeBlocks. Błąd 'multiple definition of funkcja()'

Object Storage Arubacloud
+1 głos
568 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2016 w C i C++ przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)

Witam,

mam projekt w którym są cztery pliki.

Błąd:

Wyskakuje cały czas ten błąd, nawet jak zmienie nazwę poruszanie() to i tak odwołuje się do tej samej funkcji.

Jeszcze załączę wszystkie screeny deklaracji bibliotek w poszczególnych plikach projektu.

(w znakiPL.h nie ma żadnej)

Mógłby ktoś pomóc?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 czerwca 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
wybrane 25 czerwca 2016 przez gagyn
 
Najlepsza

Załączasz plik .cc, nigdy tego nie rób (to stąd jest problem). Przez #include załącza się tylko pliki nagłówkowe.

komentarz 25 czerwca 2016 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)

Ok, zamieniłem z cc na h i działa. Dziękismiley

komentarz 25 czerwca 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Um, to tylko prowizorycznie działa, znowu się wywali gdy tylko spróbujesz go załączyć z innego pliku. Chodzi o to, że miejscem na implementację funkcji jest .cc, a miejscem na deklaracje nagłówki.

komentarz 25 czerwca 2016 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)
Jeszcze jedno, aby nie zakładać kolejnego tematu to spytam czy masz jakiś pomysł na to jak zrobić tak:

mam cin>>polecenie; i tam wpisuje się komende.

I teraz warunek:

if (polecenie == "moveUp()")

stefan.moveUp();

Tylko, że chcę aby przy wpisywaniu polecenia odrazu pisać np. moveUp(5), ale jak wtedy będzie wyglądać warunek?
1
komentarz 25 czerwca 2016 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)

Musisz sparsować tekst i wyciągnąć z niego liczbę. Albo zrobić to ręcznie, albo regex_match.

0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Dodaj w plikach.h #pragmra once albo #ifndef NAZWAPLIKU_H (...) #endif. (z tego ifndef nie korzystam, poczytaj gdzieś jak to się dokładnie robi bo mogłem coś pomieszać). Może pomoże.
komentarz 25 czerwca 2016 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)

#pragmra once na początku kodu?

komentarz 25 czerwca 2016 przez gagyn Stary wyjadacz (11,050 p.)

#pragmra once to mi nie działa

#ifndef ustawiłem w pierwszym, kliknąłem F9, a następnie miałem w drugim, a tu:

komentarz 25 czerwca 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Proszę umieszczać kod w postaci tekstu, w specjalnym bloczku, a nie na screenach, na których niczego nie widać.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 123 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 413 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2020 w C i C++ przez NieMaJuzNazw Użytkownik (890 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,290 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2018 w C i C++ przez Czapa10 Nowicjusz (180 p.)

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...