• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Początki przygody z programowaniem

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
200 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2016 w C i C++ przez Skory Początkujący (290 p.)
Mam pytanie do osób, które pierwsze bóle związane z tematem programowania mają za sobą - też Wam te wszystkie operatory i inne części składowe tak się mieszały? Doradzicie jakąś metodę, która może pomóc w łatwiejszym przyswojeniu wiedzy? :)

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
Oczywiście, że tak. To wszystko "wyjdzie" w trakcie kodzenia ;). Ale dobrą metodą byłyby skojarzenia, na przykład operator " x += y" - "Najpierw dodaj y do x, później przypisz to do x". @edit: Chociaż to ze skojarzaniem mało miało wspólnego, po prostu w miarę robienia projektów to ogarniesz.
komentarz 25 czerwca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
A mi się operatorki nie mieszały :D. Za to miałem straszne problemy z rozumieniem kolejnych rzeczy.
komentarz 25 czerwca 2016 przez C☺ndzi Stary wyjadacz (12,100 p.)
W sumie w obiektówce podobno jest ciężko, ale to też metodą "im więcej kodzę, tym mniej nie umiem" (wymyśliłem tą metodę xd).
0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2016 przez MichuDev Pasjonat (20,300 p.)
Mnie się nie mieszało. Pisz kod, a będziesz miał to zautomatyzowane i będziesz wiedział jak coś napisać (składniowo). Dobrze jest mieć ściągę. Staraj się do niej nie zaglądać podczas pisania kodu, potem staraj się to uprościć stosując prostą refaktoryzację.
0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2016 przez xydden Gaduła (4,480 p.)
No, więc tak na pewno to samo przyjdzie z czasem na razie skup się na pisaniu dużej liczba programów początki zawsze są trudne, ale będzie już tylko lepiej. Przynajmniej, zanim dojdziesz do obiektowi ;-D

Podobne pytania

+2 głosów
3 odpowiedzi 211 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 832 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 522 wizyt
pytanie zadane 16 maja 2020 w Nasze poradniki przez pawelrutkowski Nowicjusz (150 p.)

93,024 zapytań

141,986 odpowiedzi

321,291 komentarzy

62,371 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...