• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

.php obrazek sie nie wyswietla

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,190 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2016 w HTML i CSS przez artix132 Użytkownik (870 p.)
edycja 25 czerwca 2016 przez artix132
Mam plik index.php , w nim jest troche kodu w znacznikach <?php ?> , reszta w html...
Jeśli che wstawić jakiś obrazek używam  kodu :   <img src="baner.jpg"/>   
Ścieżka do obrazka jest poprawna, w zwykłym pliku .html wyświetla się poprawnie, a w tym .php  wyświetla sie mały kwadracik, tj nie widziało tego obrazka. HELP!
(linijka 15)
http://wklej.org/id/2629260/

p.s.
jeśli podam link (www.google.pl/images.... ) do obrazka to działa
komentarz 25 czerwca 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)

Oprócz tego w oczy rzucił mi się jeszcze jeden mały błąd:

<?php	// Start the Loop.?>
			<?php	while ( have_posts() ) : the_post(); ?>

Masz dwa otwarte znaczniki php i pierwszy z nich nie jest zamknięty. To znaczy ten z komentarzem nie jest zamknięty, bo używasz komentarza jednoliniowego, który działa tak, że wszystko do końca linii jest komentarzem. Nawet twoje zamknięcie znacznika. 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Hmm... Kilka spaw. Po co tyle razy zamykasz i otwierasz tag php (<?php ?>)? Możesz po prostu otworzyć tag php i użyć pewnego tricku. Jeśli chcesz zrobić multiline echo, możesz po prostu dać w nowej linii echo<<<END; (UWAGA! Przed tym nie może być nawet spacji! Musi to być na początku linii). Później dajesz swój kod HTML, zmienne, cokolwiek chcesz, później gdy juz dojdziesz do końca dajesz END (tez w nowej linii) i gotowe. Masz przy użyciu jednej tagu php wszystko zrobione. To co tu masz jest dość nieczytelne, gdy w każdej nowej linii otwierasz i zamykasz kolejny tag php. Po co? A co do pytania: Są 3 opcje: a) podajesz złą ścieżkę do pliku (tutaj w ogóle nie podajesz) b) podajesz złą nazwę pliku. c) podajesz zły format pliku. Przetestuj wszystko. Aaa tak BTW to nie musisz zamykać tagu img. To bylo potrzebne w XML/XHTML, ale teraz mamy HTML5 :)
komentarz 25 czerwca 2016 przez artix132 Użytkownik (870 p.)
Dlaczego nie podaje ścieżki? Obrazek jest w tym samym folderze co index.php
reszta OK
komentarz 25 czerwca 2016 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
No to mowie właśnie, jesli jest w folderze docelowym trzeba podać tylko nazwę. Na pewno twój plik ma rozszerzenie .jpg a nie .jpeg? Spróbuj wpisać baner.jpeg
+1 głos
odpowiedź 25 czerwca 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)

Widzę, że robisz szablon do WordPressa. Odpowiedź jest bardzo prosta, ścieżka do obrazka jednak jest zła. WordPress działa w ten sposób, że ścieżka typu

<img src="baner.jpg"/>

odnosi się do głównego katalogu WordPressa, a nie do głównego katalogu szablonu. Jeśli podasz link do obrazka, to pobierasz go z internetu. W dokumentacji WordPressa znajdziesz funkcję, która nazywa się chyba:

stylesheet_directory()

i ona wyświetla ścieżkę do katalogu wordpressa, chyba że arkusz css masz w osobnym katalogu, co w wordpressie rodzi jednak spore utrudnienie. Pozdrawiam, mam nadzieję, że pomogłam

komentarz 25 czerwca 2016 przez artix132 Użytkownik (870 p.)
<img src="<?php bloginfo('stylesheet_directory'); ?>/baner.jpg" alt="Obrazek nagłówka"  width="120" height="100">

takie coś znalazłem i działa, ale zastanawia mnie  bloginfo, powinno to być, czy jakiś inny kod lepszy ?
komentarz 25 czerwca 2016 przez Kornelia Kobiela Nałogowiec (33,340 p.)
Tak, bloginfo jest okej - to jest funkcja, z której będziesz korzystał bardzo często. Wszelkie informacje odnośnie bloga znajdziesz tam, zależnie od tego z jakim parametrem funkcję wywołasz.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 128 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2016 w JavaScript przez owolcz Początkujący (340 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,457 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 149 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2019 w C i C++ przez Curiosis Użytkownik (540 p.)

92,556 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,561 komentarzy

61,942 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...