• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Aplikacje mobilne - Java czy może inny język?

0 głosów
3,932 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2016 w Inne języki przez Mr. Szanowny Bywalec (2,180 p.)
zamknięte 26 czerwca 2016 przez Mr. Szanowny
Witam, uczyłem się podstaw C++ (z filmów Mirosława Zelenta) i postanowiłem przejść na Jave. Wydaje mi się znacznie łatwiejsza w programowaniu obiektowym i szybsza w ustawianiu tych klas itd, sporo już się w niej rozeznałem. Jednak dużo czytałem o plusach C#, niektórzy twierdzą, że wyprze on Jave, a są też inne rozwijane języki. Celuje w aplikacje mobilne na tablety i telefony i z powodu braku doświadczenia i rozeznania w tym biznesie chciałbym zapytać się Was o  zdanie w tym temacie.
komentarz zamknięcia: Rozwiązano problem

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 czerwca 2016 przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
Jeśli aplikacje mobilne na androida to Java. Jeśli na IOS to Swift 2. Na siłę pewnie by się dało i w C# napisać, tutaj nie wiem jak to wygląda, ale do pisania na androida jednak dedykowana jest Java i jej się powinieneś trzymać. Chyba, że będziesz pisał aplikacje na windows phone, wtedy C# będzie jak znalazł.

Pozdrawiam.
komentarz 20 czerwca 2016 przez Mr. Szanowny Bywalec (2,180 p.)
Miło to słyszeć, bo naprawdę Java mi się spodobała (nie to aby próbował C#, tak po prostu podoba :) ) choć wiele się naczytałem o tym, że w porównaniu do C#, Java ma sztuczną enkapsulacje(hermetyzacje) i zapycha się ona Set'ami i akcesorami. Jednak zawsze wydawało mi się to tam uzasadnione.

Edit: Nie wdyaje mi się że windows phone wyprze androida :)
2
komentarz 20 czerwca 2016 przez niezalogowany

Na siłę pewnie by się dało i w C#

Wcale nie tak na siłę (Xamarin) ;)

Chcesz powiedzieć, że to narzędzie(Xamarin) przerobi na inne platformy więc, nawet nie będzie różnicy czy C# czy Java czy Swift2, więc brać najlepszy do szybkiego i łatwego programowania - więc jaki język z tych trzech polecisz lub ktoś inny mi poleci?
1
komentarz 20 czerwca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
W xamarinie to nie jest tak że napiszesz jeden kod i działa na wszystkim, bo różne systemy mają różne funkcje i trzeba je różnie napisać, oczywiście wspólne cechy są i dlatego na pewno łatwiej się przenosi aplikacje w xamarinie. Ale uważam że jeśli ktoś chce pisać pod konkretną platformę to lepiej wybrać ten "oryginalny" język jak Java dla Androida. Xamarin ma sens według mnie dla małych firm, startupów i do zleceń. Więc tu też jest kwestia wyboru przyszłej pracy.
1
komentarz 21 czerwca 2016 przez niezalogowany

Ale uważam że jeśli ktoś chce pisać pod konkretną platformę to lepiej wybrać ten "oryginalny" język jak Java dla Androida.

Oczywiście, że tak. Xamarin jest stworzony do aplikacji cross-platform.

Xamarin ma sens według mnie dla małych firm, startupów i do zleceń. Więc tu też jest kwestia wyboru przyszłej pracy.

To nie wielkość firmy ma znaczenie, a rodzaj aplikacji. Xamarin to narzędzie dla aplikacji stricte biznesowych i sami twórcy się z tym nie kryją. 

+1 głos
odpowiedź 20 czerwca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
C# nie wyprze Javy, choćby dlatego że C# jest tylko dla systemów microsoftowych (oczywiście są biblioteki na systemy mobilne). A na androida najlepiej programować w Javie, najwięcej tutoriali i wszystko z pierwszej ręki od producenta ;)
Niewiadomo czy windows phone nie wyprze konkurencji :)
1
komentarz 20 czerwca 2016 przez Moonshine Mądrala (6,360 p.)
Windows Phone, serio? Już prędzej bym się skłaniał ku opinii, że Apple wraz ze swoim iOSem wyprze konkurencję, niż w to że WP cokolwiek zdziała na tym polu. Obecnie WP nie ma szans konkurować z Androidem. Prędzej Google zrezygnuje z Javy dając pole manewru dla Kotlina, który i tak korzysta z bibliotek Javy oraz JVM.
1
komentarz 20 czerwca 2016 przez KubenQPL Maniak (62,840 p.)
Można by brać pod uwagę Windows Phone jeszcze jakiś rok temu ale tylko w segmencie low-end, mid-end bo smartfony z WP były tanie i nie cięły, ale brak innowacji spowodował że WP ma jeszcze mniej udziału w rynku. Co do porzucenia przez Android Javy, to do niedawna miałoby to sens gdyby Google przegrało rozprawę z Oracle, jednak wygrali więc raczej pozostaną przy swoim SDK w JAvie. A o Kotlinie nie słyszałem, będę musiał poczytać.
Czyli zostało przerabiać Jave, skoro i tak Kotlin został stworzony by dziedziczyć z javy. Chociaż Java też mocno się trzyma jak tak niedawno wytykano jej brak lambda expression, to chyba w SE 8 szybko to nadrobili.
1
Kotlin to dość młody język, myślę że pisząc na Androida oprócz czystej Javy warto byłoby się chociaż zainteresować tym językiem. W końcu zamysłem twórców był bardziej przejrzysty kod, łatwiejsze i sprawniejsze pisanie aplikacji. Jak to wygląda w praktyce, nie powiem bo nie wiem. Skłaniam się bardziej w stronę Javy w zastosowaniach webowych niż w Androidzie, ale przyznam, że to równie ciekawy temat.
Sądzę, że masz pełna rację. Problem jest większy w znalezieniu dobrych poradników do tego języka :) a do Javy jest ich masa, jak i dobrych książek. A ja sam potrzebuje trochę jeszcze czasu i doświadczenia w zrozumieniu pełnego programowania obiektowego - ale systematyczność i cierpliwość i jakoś pójdzie. Sądzę, że poznanie jednego języka w mocnym stopniu znacznie ułatwi nauki innego.
1
Masz rację, do nauki obiektowości, akurat na przykładzie Javy, polecam Head First Object-Oriented Analysis and Design, skupia się nie na aspektach językowych, a typowo projektowych.

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,244 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2016 w Java przez adas94 Nałogowiec (29,200 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,726 wizyt
pytanie zadane 22 września 2020 w Java przez Filip.D Początkujący (280 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 372 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2018 w Java przez Królewna Śnieżka Nowicjusz (120 p.)

93,720 zapytań

142,641 odpowiedzi

323,265 komentarzy

63,268 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...