• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wtyczka dla Forum Pasja - Informatyki - prośba o oceny, sugestie, opinie, konstruktywną krytykę [ankieta]

VPS Starter Arubacloud
+29 głosów
1,095 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2016 w Nasze projekty przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Napisałem wtyczkę do przeglądarki (w HTML/CSS/JavaScript). Jest ona na tą chwilę w fazie beta (na taki stan przynajmniej ją oceniam). Dlaczego akurat wtyczkę i dlaczego w tytule widnieje nazwa tego forum?

  • od jakiegoś czasu chciałem nauczyć się pisania wtyczki do przeglądarki, a że jest ich kilka, to od którejś trzeba było zacząć - wybrałem Google Chrome
  • chciałem wykonać coś, co będzie służyło nie tylko mnie, ale też i społeczności tego forum. Poza tym, nie miałem pomysłu na sensowną wtyczkę. Moim zdaniem, wykonanie tej wtyczki pozwoli nieco ułatwić korzystanie z forum - zwłaszcza tym użytkownikom, którzy udzielają się w tematach poprzez odpowiedzi oraz komentarze.

Po połączeniu obu powodów, stwierdziłem, że napiszę wtyczkę, która będzie co kilka minut odświeżać kartę przeglądarki, na której otwarta jest strona z forum. Następnie pobierze informacje o nowych tematach (również nowych aktywnościach wewnątrz nich) i powiadomieniach, po czym poinformuje użytkownika (który w tym czasie może przeglądać inną stronę internetową), że pojawiła się nowa aktywność na forum.

Zanim o szczegółach, to kwestia zgodności projektu z regulaminem. Są aplikacje/skrypty, które traktowane są przez strony/fora internetowe jako boty i są blokowane (bo np. nie wyświetlają reklam, szkodą innym użytkownikom lub samej witrynie, albo z innych - nieznanych mi - powodów) albo na IP, z którego aplikacja się łączyła, zostaje nałożona CAPTCHA. Wtedy nawet jeśli użytkownik "samodzielnie" wchodzi na taką stronę, to musi rozwiązywać jakiś mini quiz (np. Google reCAPTCHA) albo przepisywać literki/cyferki z obrazka. W regulaminie forum nie znalazłem punktu, który by zabraniał korzystania z botów/skryptów na forum (oczywiście takich, które nie czynią szkód ani serwisowi ani użytkownikom). Dla pewności zapytałem @Arkadiusz Waluk, który potwierdził mi, że nie jest to zabronione.

 

​Jak działa wtyczka?

  • odświeża forum co pewien czas. Jaki to czas? Minimalny czas, to 1 minuta. Ja ustawiłem 5 minut - oczywiście może być dłuższy. Dlaczego nie może być krótszy niż 1 minuta? Z co najmniej dwóch powodów:
    • gdyby przez kilka godzin, kilkunastu/kilkudziesięciu użytkowników (w zależności od tego, jak w ogóle ten projekt się przyjmie) w krótkich odstępach czasowych odświeżało stronę, to serwer zostałby niepotrzebnie bardziej obciążony. O tym wspomniał mi @Arkadiusz Waluk
    • do odświeżania strony najprościej można by skorzystać z setInterval(), ale Google Chrome API sugeruje używanie "ich" interfejsu Alarm https://developer.chrome.com/apps/alarms#method-create, który w celu uniknięcia zbytniego przeciążenia systemu użytkownika dopuszcza minimalny czas "odświeżania" skryptów co 1 minutę. Poza tym Alarm w przeciwieństwie do setInterval() działa bardziej jak pobudka dla aplikacji (a konkretnie skryptu działającego w tle przeglądarki), ponieważ poszczególne skrypty w momencie braku aktywności są usypiane https://developer.chrome.com/extensions/event_pages#transition.
    • wtyczka wykonuje to, co robi użytkownik sprawdzając "co nowego?" dzieje się na forum. Nie znam statystyk, ale wydaje mi się, że użytkownicy odświeżają to forum co kilka - kilkanaście minut (tak przynajmniej widać po reakcjach na nowe tematy, czy posty/komentarze wewnątrz nich). Pewnie zależy to od tego, czy forum otworzone jest w jednej z wielu kart przeglądarki i użytkownik zagląda tam "jak mu się przypomni"; czy użytkownik czeka na odpowiedź, albo jakąś reakcję, to odświeża częściej
  • pobiera z aktualnych tematów informacje takie jak:
    • dział forum,
    • nazwa tematu,
    • udzielone odpowiedzi (na podstawie ich kolorów - czerwony, niebieski, zielony),
    • czas ostatniej aktywności,
    • rodzaj ostatniej aktywności
  • pobiera listę powiadomień dla użytkownika
  • sprawdza, czy od ostatniego odświeżenia rzeczywiście wystąpiła nowa aktywność
  • wyświetla użytkownikowi (na ikonie wtyczki w przeglądarce) czy są jakieś aktywności i ile ich się nagromadziło od ostatniego sprawdzenia ich przez użytkownika lub wyświetla ostrzeżenie, że karta z forum nie jest wykrywana (została zamknięta albo użytkownik znajduje się na innej podstronie forum)
  • po otworzeniu okienka wtyczki pokazuje się jej interfejs (w formie mini strony internetowej), gdzie pokazana jest godzina ostatniego odświeżenia strony oraz 2 listy (można je sobie zmieniać - w formie Tabs'ów) z tematami i powiadomieniami
  • po najechaniu myszką na poszczególny temat pojawiają się dodatkowe (dział, rodzaj ostatniej aktywności, ilość odpowiedzi)
  • po kliknięciu w temat/powiadomienie otwiera się nowa karta w przeglądarce (tak jak otwiera się karty kółkiem myszki) ze stroną forum, gdzie dana akcja (powiadomienie/temat) miało miejsce

 

Wtyczka działa na czterech skryptach:

  • popup.js (działa tylko, gdy użytkownik kliknie w ikonę wtyczki - czyli ją otworzy/aktywuje): zajmuje się interfejsem okienka wtyczki. Czyli buduje dynamicznie zawartość, wypełniając stronkę listami z tematami i powiadomieniami
  • background.js (działa w tle przeglądarki): odpowiada za cykliczne (te wspomniane kilka minut) przekazanie żądania do skryptu na stronie forum, aby sprawdził "co nowego?" w aktywnościach. Przekazuje zwrotne informacje w postaci JSON o tematach i powiadomieniach oraz czasie, kiedy zostało to sprawdzone. Również sprawdza, czy rzeczywiście nastąpiła jakaś aktywność, czy nic się nie zdarzyło od ostatniego odświeżenia. Przekazuje dane do popup.js z tematmi i powiadomieniami oraz czasem. Ewentualnie, jeśli użytkownik samemu kliknie w przycisk "Sprawdź stronę" w okienku wtyczki, to skrypt ten także pośle żądanie do skryptu na forum. Pełni rolę strażnika, ponieważ sprawdza, czy po zamknięciu jakiejś karty, albo zmianie adresu karty z forum - nadal jest dostępna karta z odpowiednią podstroną forum (o tym później). Jeśli odpowiednia karta zostanie zamknięta, to na ikonie wtyczki zostanie pokazane ostrzeżenie, a jeśli użytkownik mimo wszystko aktywuje okienko wtyczki, to tam pojawi się tekstowe ostrzeżenie oraz link, który pozwoli otworzyć właściwą podstronę forum i zresetuje wtyczkę.
  • content.js (funkcjonuje na stronie forum "http://forum.pasja-informatyki.pl/activity"): odpowiada za pobranie informacji o tematach i powiadomieniach, głównie poprzez DOM API. Odbiera żądania od background.js oraz wysyła mu pobrane i uporządkowane dane o tematach/powiadomieniach. Dodatkowo, aby móc przechwycić moment zakończenia pobierania powiadomień z serwera poprzez AJAX - skrypt wstrzykuje kod JS, który oczekuje na zakończenie działania AJAX. "Że co?" - ktoś zapyta. Otóż skrypt content.js (czy też każdy, który ma dostęp do obiektu window strony na której się znajduje - oczywiście od strony wtyczki) nie ma dostępu do scope'u funkcji na stronie - jest wyizolowany https://developer.chrome.com/extensions/content_scripts#execution-environment . Jako, że ma on dostęp do HTMLa, to można za jego pomocą dodać do strony skrypt, który już będzie pełnoprawnie sobie na stronie działał. Taki skrypt (dodany w formie string https://developer.chrome.com/extensions/content_scripts#pi) może przechwytywać (jeśli się nie mylę w kwestii nazewnictwa tego zjawiska) choćby żądania AJAX - a tą drogą, jak wspomniałem, pobierane są powiadomienia użytkownika.

 

Jak to wygląda?

Aby wtyczka działała prawidłowo, w przeglądarce musi być otwarta karta z pod stroną "Ostatnia aktywność". Powodem jest to, że na tej podstronie wyświetlane są najnowsze aktywności, takie jak: nowe pytania, ostatnie odpowiedzi lub komentarze, edycje. Tematy z najnowszą aktywnością są przenoszone na samą górę. Chyba, że źle to zaobserwowałem, wtedy trzeba będzie zmienić trochę kodu :) W każdym razie, skrypty pilnują, aby ta karta była otwarta. Zaś jako potwierdzenie, właściwa podstrona forum otrzymuje czerwone obramowanie z informacją na górze "Forum jest obserwowane przez wtyczkę".

Krótkie FAQ (pytania, które przychodzą mi do głowy, albo możliwe że padną w odpowiedziach/komentarzach):

  • [P] Dlaczego muszę aktywować tryb programisty, aby móc uruchomić wtyczkę? Z każdym uruchomieniem przeglądarki pojawia się irytujący komunikat, że taka opcja jest włączona.
    [O] Wtyczka jest na etapie developingu - ładowana jest po prostu z folderu. Nie jest ona obecna w Chrome Store, dlatego nie jest ona "traktowana oficjalnie" przez przeglądarkę. https://developer.chrome.com/extensions/faq#faq-dev-01
  • [P] Czy jest możliwe napisanie takiej wtyczki dla innych przeglądarek?
    [O] To zależy od ich API - jeśli funkcje będą oferowały takie same lub zbliżone możliwości, to nie widzę przeszkód
  • [P] Czy można zaimplementować możliwość pokazywania powiadomień nie będąc w przeglądarce (np. gdzieś w pasku zadań)?
    [O] Istnieje taka możliwość https://developer.chrome.com/apps/richNotifications , ale na chwilę obecną jest ona ograniczona - nie można utworzyć powiadomienia w formie HTML. Dlatego nie wiem, czy dało by się umieścić w powiadomieniu wszystkie informacje.

Trochę screenów, aby to zobrazować: http://imgur.com/a/lJVq1

Kod wtyczki na moim GitHub: https://github.com/ChrissP92/Forum-Plugin

Instalacja:

  1. Pobierz całość z GitHub (powinno pobrać jako .ZIP).
  2. Wypakuj folder.
  3. W przeglądarce wejdź na stronę chrome://extensions/ (wpisz w pasku adresu) albo wejdź tam poprzez Menu > Więcej narzędzi > Rozszerzenia.
  4. Aktywuj "Tryb programisty" (checkbox widoczny jest po środku, na górze).
  5. Kliknij w przycisk "Wczytaj rozszerzenie bez pakietu".
  6. Znajdź folder, w który znajdują się pobrane pliki z pkt 2.
  7. Wtyczka powinna zostać dodana do listy aktualnie zainstalowanych wtyczek.
  8. Dla pewności sprawdź, czy zaznaczona jest opcja "Włączone" po prawej stronie wtyczki oraz odśwież kartę z wtyczkami (na wszelki wypadek).
  9. Otwórz kartę i wejdź na stronę "http://forum.pasja-informatyki.pl/activity" - powinna pokazać się czerwona obwódka z informacją na górze o obserwacji forum przez wtyczkę.

 

Z racji tego, że projekt jest w fazie beta (tak go oceniam) - skrypty wtyczki na pewno zawierają jakieś błędy. Całość może w niektórych momentach nie działać prawidłowo, czy też mogą pojawiać się dziwne rzeczy w okienku popup (gdy kliknie się w ikonę wtyczki). Jest to moja pierwsza aplikacja, która korzysta z Google Chrome API. Dlatego nie nad wszystkim tam jeszcze panuję.

Pierwotnie chciałem założyć temat z pytaniem, czy pomysł na taką wtyczkę jest ok - zebrać pomysły. Stwierdziłem jednak, że lepiej przyjmie się, nie pomysł, lecz efekty jego realizacji. Wtedy każdy zainteresowany (a liczę, że koncepcja nie jest całkowicie bezsensowna) będzie mógł przetestować wtyczkę i widząc, co jest możliwe - podzielić się opinią, co można jeszcze dodać/usprawnić itp.

A zatem, po pierwsze proszę o wyrażenie swojego zdania w ankiecie - czy taka wtyczka ma w ogóle sens? Czy ktoś będzie z niej korzystał, bo sensowniej wprowadzać usprawnienia do czegoś, z czego się korzysta :)

Również uprzejmie proszę o wszelkie opinie, sugestie, a przede wszystkim wytknięcie jakichkolwiek błędów w skryptach JavaScript i plikach HTML oraz CSS.

Pozdrawiam :)

Możliwe odpowiedzi:
Popieram projekt. Taka wtyczka będzie przydatna. (52 głosów, 93%)
Pomysł może być, ale zmieniłbym koncepcję. (2 głosów, 4%)
Jestem na "nie". Wtyczka nie będzie przydatna. (2 głosów, 4%)
komentarz 19 czerwca 2016 przez Regolin542 Użytkownik (990 p.)
Byłoby świetnie, kiedy byłaby aplikacja forum na androida/ios/windows phone

8 odpowiedzi

+5 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Bardzo się cieszę, że pomysł dalej się rozwija. Miałem przyjemność wstępnego zerknięcia na ten projekt już wcześniej, widzę też to co jest teraz i muszę powiedzieć, że widać ciągłe postępy.

W mojej ocenie wtyczka jest ciekawa. Czy jest to coś niezbędnego do funkcjonowania? Oczywiście, że nie, ale może być to fajne ułatwienie dla osób, które chętnie zobaczyłyby co tam słychać na forum bez odrywania się z innych stron w przeglądarce (nad którymi np. aktualnie pracują czy przeglądają). Szczególnie przydatna wydaje się możliwość podglądu swoich powiadomień - osobiście uważam, że może to być nawet bardziej cenne niż sama lista ostatniej aktywności, ale tutaj już jak kto woli.

Będę wspierał każdą rzecz, która może pozytywnie rozwinąć forum i ten pomysł od samego początku jak najbardziej poparłem i popieram. Mam nadzieję, że będzie też zainteresowanie ze strony innych co pozwoli na dalsze kontynuowanie projektu ;)

PS. Pozwolę sobie podpiąć temat na stronie głównej na jakiś czas, niech zapozna się z nim i wypowie jak największa ilość osób.
1
komentarz 17 czerwca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Pasowałoby jakieś API REST postawić dla tego forum. Wtedy ta wtyczka miałaby dużo większe zastosowanie. Jakieś RSS tu jest niby...
komentarz 19 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
edycja 19 czerwca 2016 przez ScriptyChris

@efik, utknąłem na etapie testowania sprawdzania powiadomień i zmian w aktualnych tematach - bo już informacje są pobierane w tle, tylko po prostu nie mam jak tu na forum sprawdzać co się stanie, gdy użytkownik dostanie powiadomienie, a co gdy będzie nowy temat/odpowiedź do tematu/komentarz/edycja. Wtyczka co kilka minut wysyła AJAXy (jeden dla zawartości forum, drugi dla powiadomień) i po prostu wyświetla wszystko co jest aktualnie na forum i w powiadomieniach. Chcę, aby potrafiła rozróżnić kiedy i co dokładnie się zmieniło, żeby użytkownik otrzymywał konkretne informacje o nowych aktywnościach, a nie wszystkich. Do tego potrzeba mi tworzyć testowe tematy na forum i, abym mógł "generować" sobie powiadomienia. Nie chcę robić śmietnika na tym forum. Próbuję zainstalować forum z GitHub https://github.com/CodersCommunity/forum.pasja-informatyki.local#instalacja, z tym że na Windowsie, ale coś mi nie idzie.

Mam błąd przy próbie uruchomienia Vagranta "vagrant up".

http://imgur.com/OenCCY5

Próbowałem w folderze projektu, to brakuje jakiejś maszyny wirtualnej. Doinstalowałem dla Debiana: https://atlas.hashicorp.com/debian/boxes/jessie64, zainstalowałem NFS Server dla Windowsa.

Wklepałem to polecenie:

vagrant init debian/jessie64; vagrant up --provider lxc

, po czym vagrant up ruszył, ale zawiesił się na przekroczeniu czasu połączenie w ssh.

Co robić? Mam Windows 7, mogę postawić Linuxa na VirtualBox. Ale instrukcja z repo tego forum na GitHub jest dla mnie trochę niezrozumiała.

W kwestiach serwerowych jestem trochę upośledzony :(

 

komentarz 19 czerwca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
1. Jesteś już w katalogu z gitem (po co?) (nie wszedłeś do katalogu z forumowym skryptem)

2. na pulpicie zrób git clone repoforum

3. wejdź do tego folderu

4 zrób vagrant up.

(Niestety ale aby pracować z naszym testowym środowiskiem pasuje mieć jakieś doświadczenie z Vagrantem - minimalne ale jednak)
komentarz 19 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Nie wszedłeś do katalogu w którym jest projekt - przez to komunikat o braku pliku Vagrantfile.
komentarz 19 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Wszedłem na pulpit.

Wykonałem klonowanie repo forum.

Wszedłem do sklonowanego folderu forum.

Wpisałem vagrant up. Coś zaczął tworzyć i przetwarzać, po czym otrzymałem komunikat, że przekroczono limit czasu połączenia.

http://imgur.com/hxrpSvL

+4 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
komentarz 16 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

 niepoprawny składniowo JSON

Nie zaprzeczam, ale błędów w konsoli z tego powodu nie zauważyłem. 

takich rzeczy raczej nie powinno być na produkcji

To absolutnie nie jest wersja produkcyjna. Zostawiłem console.log(), bo ułatwią testy i szukanie błędów.

Czemu nie ES6? ;)

Jeszcze ES5 dobrze nie umiem :) 

komentarz 16 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
W takim razie to feature branch i projekt bez mastera - gdzie jest master?
komentarz 16 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

W takim razie to feature branch i projekt bez mastera - gdzie jest master?

Mógłbyś jaśniej? Moja znajomość Git'a ogranicza się do klikania commit push w WebStorm'ie :( Będę musiał się podszkolić.

komentarz 16 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Brakuje po prostu brancha master, który sugerowałby to, że na nim jest kod, który nadaje się do ściągnięcia i użytkowania.
+4 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2016 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)
Wtyczka zrobiona całkiem okej, ale od czego jest RSS który również tutaj funkcjonuje ?
komentarz 17 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
RSS nie przedstawia powiadomień i jest troszkę uboższy w informacje o poszczególnych tematach (nie pokazuje ile zostało udzielonych odpowiedzi ani czy została już wybrana najlepsza).

Pracuję już nad przerobieniem całości, aby działała w tle :)
+3 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)
Dla mnie - super sprawa, ale ta ciągle otwarta karta trochę psuje zamysł wtyczki - gdyby działała calkowicie w tle, czyli tylko jako dodatek, po kliknięciu którego pokazują mi się powiadomienia oraz np.: najnowsze tematy wraz z autorem i działem - to wtedy must have. Q2A nie udostępnia niczego, co mogłoby wysyłać takie informacje do zewnętrzych wtyczek?
komentarz 16 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

ta ciągle otwarta karta trochę psuje zamysł wtyczki

@Arkadiusz Waluk też mi o tym wspominał. Według mojej koncepcji, karta z forum musi być otwarta, ponieważ chciałem aby wtyczka działała jak użytkownik - czyli odświeżała forum co X minut i pokazywała co nowego się pojawiło. Użytkownik robi to ręcznie, a wtyczka robiła by to automatycznie.

Żeby działało to całkowicie w tle, to musiałbym korzystać z AJAX i zapewne PHP, bo CORS by blokował JavaScript. Napisałem aplikację, która ze strony http://cenapaliw.pl/ pobiera DOM i wydłubuje nazwy, adresy i ceny paliw na stacjach w określonych województwach i miastach (projekt na studia), po czym pokazuje je na mapie w telefonie. Przez kilka tygodni było ok, a potem napotkałem na reCAPTCHĘ i muszę odpalać AJAX z innego serwera (bo korzystam z połączenia poprzez kilka linijek PHP). Chciałem tego uniknąć na tym forum, tzn. aby wtyczka działała jak użytkownik, a nie po cichu dobierała się do strony i pobierałą sobie jej treść.

Oczywiście można przerobić to, aby działało całkowicie w tle. Nie mówię, że nie :)

Co do Q2A, to patrzyłem na repo na GitHub i trochę się gubię - większość kodu jest w PHP, którego nie znam i nie chce poznawać :) Jeśli taką wtyczkę można by wbudować w kod forum i obyć się bez PHP - to mogę spróbować.

1
komentarz 17 czerwca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Co do Q2A, to patrzyłem na repo na GitHub i trochę się gubię - większość kodu jest w PHP, którego nie znam i nie chce poznawać

Uwierz mi, że nie ty jeden jak spojrzysz na ten kod, to się gubisz :d W dżungli też się człowiek gubi.. (takie małe info na temat jakości tego kodu)

+3 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
  • wtyczka powinna być niezależna od otwartych kart i sama powinna dbać o to, by dane były zawsze aktualne
  • w taki sposób wyeksponowane info o obserwacji przez wtyczkę jest niedopuszczalne, na tyle, że wręcz jej nie zainstaluję. Po prostu popsuje mi uczucie estetyczne.

Tak poza tym, wszystko fajnie i pochwalam.

komentarz 16 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

sama powinna dbać o to, by dane były zawsze aktualne

Co masz na myśli? Wtyczka sprawdza, czy po odświeżeniu coś się zmieniło. jeśli tak to na ikonce wtyczki pokazywany jest kolejny numerek - czyli ilość zmian, które zaszły na forum od momentu, gdy użytkownik ostatni raz je przeglądał w menu wtyczki.

w taki sposób wyeksponowane info o obserwacji przez wtyczkę jest niedopuszczalne, na tyle, że wręcz jej nie zainstaluję. Po prostu popsuje mi uczucie estetyczne

Masz na myśli napis "Forum jest obserwowane przez wtyczkę"? Nie wiedziałem w jaki sposób poinformować użytkownika, że wtyczka obserwuje forum. Użycie alert() byłoby jeszcze gorszym rozwiązaniem. Moim zdaniem napis ten nie rzuca się za bardzo w oczy, ale dzięki za opinię :)

komentarz 16 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Adblock dobrze prezentuje że obserwuje stronę. Toggl również potrafi ładnie współpracować ze swoją stroną bez wymogu posiadania jej w tabie. Jeśli wejdę na stronę forum to sam s miejsca wiem czy zostały dodane nowe treści. Nie potrzeba mi wtedy żadnych wtyczek do tego.

Wtyczka miałaby sens gdyby informowała mnie w chwili gdy strona jest wyłączona. Przeglądam demoty i dostaję wiadomość z wtyczki o tym że są nowe treści.
komentarz 16 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Wtyczka miałaby sens gdyby informowała mnie w chwili gdy strona jest wyłączona. 

Jak do tej pory widzę, że to jej główna wada. Postaram się to usprawnić.

+3 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Super pomysł. :) Do pełni szczęścia brakuje tego, aby wtyczka działała w tle oraz nie było tej ogromnej czerwonej ramki.
komentarz 17 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Dzięki :)

Pracuję już nad tym, aby wtyczka działała w tle i karta ze stroną forum nie musiała być otwarta w przeglądarce.
0 głosów
odpowiedź 16 czerwca 2016 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Co mam zrobić! Nie działa pisze mi: http://imgur.com/VJ99aOS ;(
komentarz 16 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Czy wszystkie pliki znajdują się w jednym folderze i to ten folder dodajesz? Musisz dodać cały folder z plikami, a nie pojedynczy plik :)

https://developer.chrome.com/extensions/getstarted#unpacked

https://www.sitepoint.com/create-chrome-extension-10-minutes-flat/#testing-it-out
0 głosów
odpowiedź 19 czerwca 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)
Ktoś wie jak tą wtyczkę zainstalować w Firefoxie?

Podobne pytania

+5 głosów
7 odpowiedzi 646 wizyt
+30 głosów
8 odpowiedzi 1,451 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w Sprawy forum przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 1,197 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2015 w Nasze projekty przez Wartownik Obywatel (1,990 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...