• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Symfony, twig i pętla for

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
502 wizyt
pytanie zadane 16 czerwca 2016 w PHP przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)

Cześć, naprowadzi ktoś mnie jak zrobić żeby wyciągnąć jeszcze role i avatar użytkownika?
Aktualnie działa wszystko oprócz wypisywania roli i avatara użytkownika


Kod - https://github.com/gacel112/atccargo/blob/master/src/TransportBundle/Controller/TransportController.php#L56

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Na zdjęciu przecież masz jakieś awatary i role....

Wyciągać kulę? Nie wiem co robisz, dlaczego to robisz i co chcesz osiągnąć. Jak przechowujesz dane, w jaki sposób się do nich dobierasz. Naprawdę, mamy wróżyć?
komentarz 17 czerwca 2016 przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
https://github.com/gacel112/atccargo/blob/master/src/TransportBundle/Resources/views/browse_transports.html.twig
To jest szablon TWIG do której funkcja notActiveAction() zwraca obiekty transport, tylko że w encji Transport mam informację o loginie użytkownika który dodał transpot, a nie mam informacji w encji Transport o "role" i "avatar" użytkownika, mam te informacje w encji User i chciałbym jakoś zrobić żeby przekazywać właśnie role i avatar do tego szablonu oprócz obiektu Transport.
0 głosów
odpowiedź 17 czerwca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

https://github.com/gacel112/atccargo/blob/master/src/TransportBundle/Resources/views/browse_transports.html.twig#L20

Jeżeli screenshot jest linkiem do obrazka to dodaj tag img z src="{{ transport.Screenshot}}"

https://github.com/gacel112/atccargo/blob/master/src/TransportBundle/Entity/Transport.php#L8

Jak to ma Ci niby działać, skoro w encji nie ma informacji o avatarze  roli?

Masz źle zaprojektowaną encję.

Użytkownik powinien być osobno i chcąc mieć role, powinien implementować interfejs UserInterface. O rolach poczytasz na symfonowej dokumentacji. Zaś transport powinien być transportem, zawierać co trzeba i być w relacji z użytkownikiem.

komentarz 17 czerwca 2016 przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
Screenshoty chcę zrobić na sam koniec.
W encji User mam avatar i role. A w encji Transport informacje o użytkowniku(username) który dodał transport.
komentarz 17 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Bundle imo powinny się komunikować za pomocą adapterów, lub czegoś w rodzaju Aggregate Root. Encji Transport nie powinna w żaden sposób interesować informacja o użytkowniku.

Dopiero gdy uzna się daną encję za korzeń agregatu to można planować asocjacje tychże encji, które chce się skomunikować. Ba, wszystkie operacje na obcej encji powinny przechodzić przez tenże korzeń.
komentarz 17 czerwca 2016 przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
Nie mam pojęcia jeszcze o adapterach, aggregate root :/
Skąd encja Transport będzie wiedziała jaki użytkownik dodał dany transport?
W encji User dodać tablicę z identyfikatorami transportów?
komentarz 17 czerwca 2016 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Przeczytaj post efika, brak ci relacji pomiędzy transport a user.  Powinieneś wyciągnąć dane left joinem.
komentarz 17 czerwca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Kłaniają się podstawy. Poczytaj w sieci czym są relacje w np. Mysql, po co się je stosuje, a także pomyśl logicznie. Ile transportów może mieć użytkownik? Itd i sam wpadniesz na rodzaj relacji.
komentarz 7 lipca 2016 przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
A musi być pole username w encji Transport?
Bo skąd system będzie wiedział jaki użytkownik dodał transport?
komentarz 7 lipca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Z poprawnie zbudowanej relacji.
komentarz 7 lipca 2016 przez GaCeL Dyskutant (7,500 p.)
Czyli w encji Transport musi być np. pole z id użytkownika z encji User tak?

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 152 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2020 w PHP przez XiverKi Obywatel (1,920 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 193 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2020 w PHP przez XiverKi Obywatel (1,920 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 776 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2019 w PHP przez niezalogowany

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...