• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed [JAVA SCRIPT] Problem z wyświetleniem zawartości pola tekstowego.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
292 wizyt
pytanie zadane 27 kwietnia 2015 w JavaScript przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)
zamknięte 27 kwietnia 2015 przez marcin_w

Witajcie mam problem. Chodzi o to że ja wzoruje się na 2 odcinku javascriptu Pana Mirka, z tą różnicą że ja zrobiłem już kawałek strony (tak żeby coś tylko było). Sęk w tym, że jak klikam przycisk Mnozenie to powinna odpalić się funkcja mnozenie(), a tak się nie dzieje. Wiem o tym że nie ma tam wszystkich możliwych warunków które mogłyby zabezpieczyć skrypt (np liczby ujemne). Na ten moment chodzi mi o to, żeby wyświetlił mi się wynik mnożenia, a tak się nie dzieje. Proszę was uprzejmie o pomoc, ponieważ nie wiem gdzie może być błąd. Dodam że ten kod javascriptu znajduje się w podstronie liczenie.html. Przycisków Dzielenie i Potegowanie jeszcze nie ruszałem, no bo chcę najpierw sprawdzić Mnozenie ;) . Oto kod : 

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">
<head>

<meta charset="utf-8">

<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styl.css" />

  <script type="text/javascript">
  
    function mnozenie()
	{
	  var liczba1=document.getElementById("pole1").value;
	  var liczba2=document.getElementById("pole2").value;
	  var iloczyn= (liczba1 * liczba2);   
	  
	  if (isNaN(liczba1) || isNaN(liczba2))
	  {
	    document.getElementById("wynik").innerHTML = "Proszę podać dwie liczby";
	  }
	  
	  else if (liczba1 >=0 && liczba2 >=0)	
	  {
	    document.getElementById("wynik").innerHTML = iloczyn;
	  }

	  else if (liczba1="0" || liczba2="0")
	    {
		  document.getElementById("wynik").innerHTML = "Nie wpisuj zer";
		}
	  
	  
	
	}
  
  </script>


</head>
<body>
<div id="container">

    <div id="baner">
  
      <center><a href="przyklad.html"> <img src="carbon.png" width="900" height="100"></a></center>
         
    </div>
   
    <div id="menu">
          <b>Menu</b> 
	<ul>	  
	     <li> <a href="liczenie.html" > Liczenie </a> </li> 
   </ul>
   
    </div>
	
	<div id="content">
	
	     LICZENIE <br> <br>
		 
	  	<b>Podaj 1 liczbę :</b>   <input type="text" id="pole1"/> <br> <br>
		<b>Podaj 2 liczbę :</b>   <input type="text" id="pole2"/> <br> <br>
		
		   <input type="submit" value="Mnozenie"  onclick="mnozenie()" />
		   <input type="submit" value="Dzielenie" />
		   <input type="submit" value="Potegowanie" /> <br>
		   
		<h3>WYNIK : </h3>  <div id="wynik"></div>
		   
		
	
	</div>
    

</div>
</body>
</html>

 

komentarz zamknięcia: Problem został rozwiązany :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 27 kwietnia 2015 przez Robert Saternus Stary wyjadacz (12,180 p.)
wybrane 27 kwietnia 2015 przez marcin_w
 
Najlepsza

Popraw linijkę 27 na:

else if (liczba1== 0 || liczba2== 0)

I powinno być wszystko ok.

komentarz 27 kwietnia 2015 przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)
Ależ ja jestem głuptok... Działa, dzięki serdeczne :D
komentarz 27 kwietnia 2015 przez Robert Saternus Stary wyjadacz (12,180 p.)
Nie przejmuj się. Najszybciej się uczy na własnych błędach.
0 głosów
odpowiedź 27 kwietnia 2015 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
0 tez jest liczba.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 763 wizyt
pytanie zadane 10 czerwca 2018 w JavaScript przez michau0709 Początkujący (490 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,945 wizyt
pytanie zadane 2 kwietnia 2017 w JavaScript przez Skorpion Początkujący (360 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 78 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2020 w JavaScript przez wariacik Użytkownik (680 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...