• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prawa autorskie - w pigułce, dla laika

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
597 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Yoyo Użytkownik (710 p.)
Cześć,

Szukam informacji dotyczących praw autorskich w szeroko rozumianym internecie. W tym momencie ciekawią mnie dwie kwestie.

Czy Help(z reguły kryjący się pod F1) jakiegoś oprogramowania podlega prawom autorskim? W EULA pewnie każdego programu prawdopodobnie jest zapis, że każda część programu podlega prawom autorskim. Rozumiem, że wtedy działa to na zasadach jak w pracach dyplomowych - można korzystać, ale nie może być dosłownie i trzeba się powołać?

Powiedzmy, że w jednym artykule wykorzystam dosłownie 0,1% helpa czy jak będzie to dosłownie skopiowane to już podlega pod plagiat?

Jak wtedy wygląda sprawa z tłumaczeniem z języka angielskiego na polski?

Jak wygląda sprawa z grafikami? Słyszałem, że musi być 30% różnicy, żeby nie było problemów - czyli wystarczyłoby np. pogrubienie linii albo jakaś zmiana kolorów?

Inna rzecz- jak chciałbym nagrać tutorial video na podstawie tutoriala pisanego? Co wtedy, można czy nie?

I ostatnia rzecz, kupując kurs, szkolenie, książkę - możemy wykorzystywać 1 do 1 materiały w tworzeniu swoich rzeczy? Czy też możemy się tylko wzorować, ale nie można wykorzystać dosłownie? Oczywiście, są książki czy kursy, które wyraźnie o tym mówią, ale jednak wiele jest materiałów, w których nie ma informacji na ten temat?

Dlaczego o to pytam - ucząc się czegoś nowego najszybciej i najlepiej chłonę informację jak próbuję własnie przygotować materiały instruktażowe, ale jak już to robię to nie chcę żeby leżało to tylko u mnie na dysku, ale i żeby inni mogli skorzystać. A nie chcę sobie narobić problemów bo wiem, że prawa autorskie to wrażliwa kwestia.

Jeżeli macie jakieś informacja na ten temat, albo gdzie można szybko znaleźć konkretne informacje dotyczące powyższych kwestii będę wdzięczny za odpowiedzi.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2016 przez niezalogowany
  • podstawy prawa cywilnego 2 wydanie 2011 r.
  • Zarys prawa cywilnego E. Gniewek, P. Machnikowski (dział 7) 2014r.
  • Prawo autorskie dla studentów szkół artystycznych 2013 r.

komentarz 15 czerwca 2016 przez Yoyo Użytkownik (710 p.)
Dzięki, ale z tego co widzę są to książki. Mam ograniczone możliwości korzystania z biblioteki, a nie chcę kupować wydań elektronicznych bo nie są one tanie.

A inną kwestią jest to, że raczej nie uzyskam dosłownej odpowiedzi na swoje pytania, a jeżeli będą próbował to zinterpretować to też nie będę miał pewności czy robię to dobrze.

Może spotkał się ktoś z jakimś opracowaniem dotyczącym właśnie praw autorskich przynajmniej częściowo poruszających moje pytania?

Może być również po angielsku, jeżeli w innych krajach wygląda to podobnie.
komentarz 15 czerwca 2016 przez niezalogowany

a jeżeli będą próbował to zinterpretować to też nie będę miał pewności czy robię to dobrze.

Nie wiem, czy w prawie istnieje zjawisko PRAWIDŁOWEJ interpretacji. Spór wygrywa ten, kto jest bardziej przekonujący, ew. ma konkretne dowody ;)

Jeżeli masz tyle wątpliwości, to spytaj prawnika. 

komentarz 16 czerwca 2016 przez Yoyo Użytkownik (710 p.)
Na razie nie czerpię z tego żadnych korzyści i nie robię nic do czego nie mam pewności, że jest to dozwolone. Ale w przypadku praw autorskich granica jest bardzo cienka.

Na razie robię tutoriale dotyczące jednego programu, więc producentowi jest to na rękę, ale jak tylko pojawią się tutoriale konkurencyjnego programu już może nie być tak ciekawie :)

To jest nisza, nie ma tego dużo na youtubie, więc odpowiednie kręgi zainteresowanych mogą mnie obserwować ;)

Jeżeli miałbym z tego jakieś zyski to na pewno poprosiłbym o poradę prawnika, ale póki co robię to hobbystycznie, a pytania zadałem po to żeby zaspokoić swoją ciekawość ;)

Dlatego jeżeli ktoś ma coś co może mi pomóc, jakieś ogólnodostępne i darmowe opracowania, fora internetowe itp. to będę wdzięczny za info ;)

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 1,241 wizyt
pytanie zadane 24 października 2016 w HTML i CSS przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
+2 głosów
3 odpowiedzi 947 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 474 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2015 w HTML i CSS przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,260 komentarzy

63,257 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...