• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Budowa projektów/produktów WEB a zastosowanie neuronauki

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
308 wizyt
pytanie zadane 15 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Shuhari Bywalec (2,060 p.)
Od pewnego czasu uczę się programowania (C++, PHP) docelowo zamierzam iść w kierunku tworzenia WEB serwisów, systemów biznesowych (SaaS) nie stricte ukierunkowanych pod dane przedsiębiorstwo.

W pewnym momencie zainteresowałem się naukami kognitywistycznymi, wcześniej nie miałem bladego pojęcia o takim interdyscyplinarnym kierunku, poczytałem trochę materiałów w sieci, wykłady prof. W. Duch i zainteresowałem się poważnie tym tematem, od zawsze interesowała mnie psychologia człowieka, wyciąganie wniosków z jego rozmowy, analizowanie tekstów itp., itd.

Czy warto iść w tym kierunku, to znaczy nauk kognitywistycznych? Materiału do przerobienia są setki książek jak nie tysiące różnych dziedzin nauki (m.in. psychologia poznawcza, filozofia umysłu, lingwistyka, ...) czy może mi to pomóc w przyszłości w budowaniu lepszych produktów dla swoich klientów, jako, że będę rozumiał lepiej potrzeby danego odbiorcy, rozumowanie człowieka i wiele innych aspektów?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Znaczy, że kim chcesz być w końcu?
komentarz 15 czerwca 2016 przez Shuhari Bywalec (2,060 p.)
Programistą. Samą neuronaukę (kognitywistykę) traktować dodatkowo, co pozwoli mi być efektywniejszym zawodowo, nie chcę iść zawodowo w kierunku bycia kognitywistą.

Chciałbym móc pomóc klientowi na etapie budowania koncepcji biznesowej, etapie dokumentowania wymagań itd,. włącznie z późniejszym procesem programistycznym.
komentarz 15 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Zainteresuj się Domain-Driven Design Erica Evansa. Kompleksowe opisanie procesu budowania biznesowych aplikacji od momentu rozmów i event storming przez budowanie kontekstów, pakietów i projektowanie aplikacji.

Myślę, że ta pozycja zaspokoi Twoje potrzeby.
Dzięki, zainteresuję się DDD choć sądzę (hipoteza), że wiedza kognitywistyczna i nauki, które obejmuje mogły by pomóc na pewno na etapie rozmów.
komentarz 15 czerwca 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Nie możesz być jednocześnie specem od prowadzenia rozmów biznesowych i specem od projektowania aplikacji i specem od tworzenia kodu.

User Stories, event storming, eksperci domenowi, agile/scrum albo xp. Takimi terminami się zainteresuj.
Event, owszem nie można być specem w kilku specjalizacjach. Programowanie (nawiązuję do PHP) samo w sobie nie jest mega wielkim wyzwaniem na poziomie, który oceniam, że będzie potrzebny mi do realizacji projektów. Zwróć uwagę ile dziennie/tygodniowo powstaje w samej Polsce serwisów internetowych, choć większość w ogóle nie powinna się pojawić (słaby model biznesowy np.) to są to w części realizowane projekty nie przez speców, a zwykłych programistów. W programowaniu wystarczy, że osiągnę odpowiedni poziom, żaden specjalistyczny. Natomiast na pewno chciałbym się wyróżnić od drugiej strony, co pozwoli mi pomóc swojemu klientowi w zbudowaniu modelu, business brand, dokumentowaniu wymagań i całej reszcie.
0 głosów
odpowiedź 15 czerwca 2016 przez ribeiro Stary wyjadacz (11,440 p.)
Tak, nauki kognitywne pomogą Ci w lepszym zrozumieniu potrzeb klienta i użytkownika. Ale zdecydowanie bardziej w pracy designera a nie czystego programisty. Jeśli jesteś przed studiami, rozważ EPI na UJ, połączenie informatyki z psychologią. Jeśli nie chcesz na to tracić czasu może po prostu ucz się podstaw designu, które powinny w sobie zabierać masę informacji o tym jak ludzie rzeczy postrzegają i jak ich lepiej rozumieć. Np https://hackdesign.org/lessons.
Design mnie nie interesuje, po prostu tego nie czuje i wiem, że to nie dla mnie.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,674 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,971 wizyt

93,176 zapytań

142,185 odpowiedzi

321,980 komentarzy

62,507 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1637p. - dia-Chann
  2. 1614p. - Łukasz Piwowar
  3. 1599p. - CC PL
  4. 1597p. - Łukasz Eckert
  5. 1572p. - Tomasz Bielak
  6. 1537p. - Łukasz Siedlecki
  7. 1531p. - rucin93
  8. 1509p. - rafalszastok
  9. 1356p. - ssynowiec
  10. 1341p. - Mikbac
  11. 1328p. - Michal Drewniak
  12. 1273p. - Adrian Wieprzkowicz
  13. 1169p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
  14. 1155p. - Piotr Aleksandrowicz
  15. 1149p. - Michał Telesz
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...