Na wstępie się przywitam, bo to mój pierwszy post na forum. Do jego napisania zmotywował mnie film "Sukces zawodowy w branży IT - Podcast" założyciela tego forum.
W tym tygodniu trwa moja sesja zaliczeniowa po pierwszym roku studiów informatycznych. W przyszłym będę rozpoczynał specjalizację "gry i aplikacje mobilne", na której będę miał zajęcia z m.in. Unity, Javy czy SI, a do tej pory miałem matematykę(dyskretną, algebrę, analizę), algorytmy, architekturę systemów komputerowych, podstawy baz danych, sieci komputerowe etc.
No cóż, jestem leniwy, i praktycznie wszystko(z chlubnym wyjątkiem programowania w c# i baz danych) do tej pory zdawałem na 3, natomiast zdaję sobie sprawę, że część z tych przedmiotów będzie mi potrzebna w przyszłości, planuję pracę jako programista C#, a marzę o programowaniu swoich własnych projektów i pracy zdalnej, umożliwiającej podróże(tak, wiem, marzenia, jeśli w ogóle się spełnią to dzielą mnie od nich lata pracy).
I tutaj moje pytanie do bardziej doświadczonych: na które z tych przedmiotów powinienem zwracać największą uwagę? Szczerze mówiąc, wyszedłem z założenia, że np. sieci komputerowe czy statystyka nie będą mi potrzebne do pracy, i nie przejmuję się oceną z nich, natomiast staram się rozumieć przedmioty takie jak algorytmy, bazy danych czy oczywiście programowanie. Które przedmioty ze studiów uważacie za najbardziej przydatne z perspektywy czasu, a które za najmniej? Czy jest jakiś dział informatyki, którego nie ma na studiach, a uważacie za kluczowy?