• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Laptop niemiłosiernie długo się włącza

0 głosów
48,509 wizyt
pytanie zadane 13 czerwca 2016 w Sprzęt komputerowy przez easytodo Mądrala (5,380 p.)
Zanim napiszesz negatywny komentarz - czytałem masę postów na różnych forach  i 90% z nich mówi to, co robiłem już nie raz - wyczyściłem autostart i naprawiłem rejestr w CCleaner :)

A więc do rzeczy - laptop włącza się bardzo długo, lecz ciężko określić ile - raz jest to 20 (!) minut, a raz "jedynie" 5 minut.

Jako włączenie się laptopa uznaję pokazanie się okna logowania (przygotowanie pulpitu i "rozgrzanie" się laptopa tak, żeby mógł normalnie pracować, zajmuje 1-5 minut).

Pracuję na Windows 10 (przy W7 było to samo), dysk wyczyściłem ze wszystkich zbędnych programów, zrobiłem defragmentację, wyczyściłem rejestr, z autostartu wszystkie śmieci pousuwałem, skanowałem komputer antywirusem i antymalware'em, nawet ustawiłem liczbę procesorów przy rozruchu na 8 oraz włączyłem tryb rozruchu bez interfejsu GUI, ale komputer nic sobie z tego nie zrobił.

Dodam, że w moim laptopie (Lenovo Y580) dwukrotnie wymieniany był dysk w serwisie Lenovo, ponieważ dwa poprzednie po prostu padły z nieznanych mi przyczyn.

Sprzęt:
Lenovo Y580
Windows 10 64bit
Inter Core i7 3610QM 4x2,3GHz
GeForce GTX 660M
16 GB RAM
Dysk HDD - jakiś Samsung 1 TB modelu teraz nie podam bo musiałbym rozkręcić lapka więc podam jeżeli to będzie istotne. (300 GB miejsca zajęte)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, pamiętam, że nawet, gdy zrobiłem formata na W7 i zainstalowany był sam system, komputer i tak włączał się bardzo długo i było to niesamowicie irytujące. Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły to czekam z niecierpliwością :)
komentarz 13 czerwca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

MHDD np. i sprawdź czy nie masz bad sektorów na dysku. Jeżeli masz kopię danych, a na dysku są uszkodzone sektory, można spróbować wyzerować dysk (Jeżeli to nie pomoże, to remap).

komentarz 13 czerwca 2016 przez FxJerzy Stary wyjadacz (12,460 p.)
http://www.forum.nieidealny.pl/topic/129-polecane-dyski-ssd-do-laptopa-i-pc-sata-msata-i-m2-pcie-nvme/

Po pierwsze gruntowne czyszczenie (wymiana pasty także) po drugie wymiana dysku HDD na SSD :) Albo zamontowanie dysku mSATA bo ten model takie posiada.

5 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2016 przez Robert de Clair Mądrala (5,300 p.)
wybrane 20 czerwca 2016 przez easytodo

Najlepsza
Ja jeszcze kilka pomysłów mam:

1 tak jak sugeruje kolega - coś siedzi na kontrolerze wyjmij napęd, moze jakas karta pamięci w czytniku, pendrive, mysz bezprzewodowa cokolwiek na usb podpiętego (modem GSM)
2 domyslne ustawienia bios (aktualizacja bios o ile to mozliwe)
3 miałem taki przypadek w acerze - uwalona bateria zmulała potwornie kompa - o ile to mozliwe wyjmij baterię i puść kompa na zasilaczu.
4 uwalony zasilacz - puść kompa tylko na baterii :) tak też miałem :)
5 uwalona kość ram - zbootuj z jakiegos testu pamieci np memtest i przelec ze 2-3 kółka
6 ram się "nie lubi" - jeśli masz 2 kości pusc kompa na jednej
komentarz 15 czerwca 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Cześć.To mi się podoba :)Dobrze prawisz ale to nie znaczy by nasz kolega easytodo "olał" konserwację chłodzenia.Suma wszystkich czynników ma wpływ na działanie urządzenia.Jednym z nich jest temperatura.A dlaczegóż by nie pomóc prockowi?skoro "zapomniał już" co to konserwacja ;)

Pozdrawiam :)
komentarz 20 czerwca 2016 przez easytodo Mądrala (5,380 p.)
Wypiąłem baterię - do ekranu logowania w 15 sekund, potem już trochę dłużej bo troche ponad minuta, ale w porównaniu do tego co było wcześniej jest świetnie :P Dziękuję za sugestię, teraz tylko wymienić baterię i konserwacja chłodzenia :)
+1 głos
odpowiedź 13 czerwca 2016 przez anubis Nowicjusz (210 p.)
Jak wygląda praca po rozgrzaniu się komputera? Zainstaluj CrystalDiskInfo, żeby określić czy kolejny dysk nie siada.
komentarz 13 czerwca 2016 przez easytodo Mądrala (5,380 p.)

Dysk tak jak widać na screenie.

Po nagrzaniu wydajność komputera oczywiście spada ale nie ma tragedii, nie zdarzają się sytuację, w których mam ochotę wyrzucić laptopa przez okno bo tak zamula :)

Sprzęt się przegrzewa bo nie był dawno czyszczony ale niedługo zamierzam oddać go do serwisu żeby go porządnie wyczyścili (zniszczone gwinty śrub uniemożliwiają mi samodzielną rozbiórkę lapka, zobaczymy co powiedzą w serwisie :/).

komentarz 13 czerwca 2016 przez anubis Nowicjusz (210 p.)
Możliwe że cała sprawa faktycznie dotyczy chłodzenia. Temperatura 48C jest nieco wysoka, dlatego możesz odnotowywać spadki wydajności. Tak czy inaczej życzę szczęścia ;)
komentarz 13 czerwca 2016 przez marko Nałogowiec (29,150 p.)
Uważam podobnie jak anubis.Konieczna pełna jest konserwacja chłodzenia.Nie taka że "psikną" w lapka sprężonym powietrzem.Powiedz też o tych śrubach(mogą być problemy).

Teraz humorystycznie i obrazowo.

W upalny dzień,rozpocznij lekki bieg,tak na 1km,po ok.300m załóż ciepłą kurtkę i czapkę.Spróbuj biec dalej.

Poczujesz spadek wydajnośći?Taka analogia do chłodzenia procesora :)

Pozdrawiam.

Nie wykluczam innej przyczyny,ale od tego chłodzenia należy rozpocząć.Gdyż w obecnej sytuacji możesz błądzić z diagnostyką i wyciąganiem właściwych wniosków ze swoich działań.
1
komentarz 13 czerwca 2016 przez Robert de Clair Mądrala (5,300 p.)
48' to zadna temperatura (na procku) powyzej 70 mozna sie zaczac przejmować, a przy 80 zastanowić nad tym jak schłodzić :)

Z tym, że na zdjęciu jest temperatura HDD :) więc ma się to nijak do porad.
Jak procek by miał za ciepło to po prostu by się wyłączył a nie odpalał OS przez 20 minut
HDD na łożyskach olejowych 35-45' to komfortowa temperatura pracy - skrajności zarówno powyżej jak i poniżej są niepożądane. Ale temperatury wysokie przy których HDD wymięka to nadal 70 up
komentarz 13 czerwca 2016 przez easytodo Mądrala (5,380 p.)
Jutro podziałam coś wyciągnę dvd powłączam go bez myszki baterii itd i powiem co i jak dziś nie dam rady niestety już. Co do baterii to nie działa ona poprawnie bo gdy odpinam ją od zasilania i z 60% po okolo godzinie zostaje mniej więcej  '40%', a parę minut później otrzymuję komunikat o niskim poziomie baterii i szybkim podłączeniu źródła zasilania :P Wiec może ona jest winowajcą ale tak jak już powiedziałem, napiszę jutro :)
0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2016 przez nerdxg Obywatel (1,760 p.)

A programy jak chodzą? Długo się wczytują?

Jak długo masz ten laptop?

Powiem Ci, że mam dokładnie taki sam laptop (tylko z i5) i przez dwa lata komputer chodził normalnie. Normalne uruchamianie jak to na dysku z 5200obr/min. Chodził jak chodził, nie było narzekania z mojej strony. Może trafiłeś na jakiś wadliwy egzemplarz. Potem zakupiłem dysk ssd (Plextor 256GB 1,8'' mSATA SSD M6M). Nie przez to, że mi zamulał czy coś, ale dlatego, że zostału mi trochę odłożonej kasy.

Jeśli czyszczenie nic nie pomoże to spróbuj skołować jakiś dysk ssd i sprawdź jak będzie chodzić, ewentualnie kup jakiś uniwersalny, abyś go mógł poźniej wykorzystać na innym sprzęcie

0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2016 przez Kamil Czech Dyskutant (7,700 p.)
Proponuję wgrać na nowo system operacyjny
0 głosów
odpowiedź 13 czerwca 2016 przez Michał Kazula Pasjonat (19,520 p.)
Hej,

Ja mam DELL'a z dyskiem SSD i 16 GB RAM. I Normalnie włączał się ok 1 min. (Win7). Pewnego razu coś mu się stało i nagle czas uruchomienia systemu to 5-10 min! Nie mogłem zdiagnozować co jest. Aż do momentu kiedy chciałem nagrać płytkę. Okazało się że padł mi napęd DVD. Po wyciągnięciu go komp zaczął pracować normalnie!

Proponuję sprawdzić napęd. Najlepiej go wyciągnij wtedy masz pewność że system go nie sprawdza podczas ładowania.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 269 wizyt
pytanie zadane 16 listopada 2022 w Systemy operacyjne, programy przez whiteman808 Mądrala (5,560 p.)
–3 głosów
1 odpowiedź 417 wizyt
pytanie zadane 28 grudnia 2017 w Systemy operacyjne, programy przez HuKaR Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 929 wizyt
pytanie zadane 29 grudnia 2015 w C i C++ przez zmiennoimienny Mądrala (5,540 p.)

93,771 zapytań

142,731 odpowiedzi

323,383 komentarzy

63,372 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...