• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z menu głównym w C++ (Gra)

Cloud VPS
0 głosów
891 wizyt
pytanie zadane 11 czerwca 2016 w C i C++ przez Kacper Wach Nowicjusz (150 p.)

Zacząłem dopiero programowanie i nie wiem czy dobrze robię czy źle, ale dodałem menu do gry na 3 opcje (Wybieranie strzałkami) jak kliknę strzałkę do góry do wybiera "Zacznij grę", ja strzałkę do dołu to "Sterowanie" i teraz problem jak jeszcze raz klikne w dół to nie przejdzie do wyjścia gdyż jest użyte już w case'ie DÓŁ.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2016 przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
Uzyj czegoś tzpowego do wyjścia z gry. I może zrób to np: case 1: cas 2: case 3:(wiadomo jeszcze break;). Jak czytam twój opis to myślę tak: "jeżeli użyłeś już raz case 'dol' to jak użyjesz 2. raz to masz kolizję tych samych przypadków a program wybierze najbliższe case. Użyj strzałki w bok i powiedz czy działa. Jeżeli źle mowie to przepraszam. Kodu nie widze bo jestem na telefonie. Miłego dnia :)
0 głosów
odpowiedź 11 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Zawsze możesz zrobić coś w stylu licznika..
Jeżeli naciśniesz strzałkę w górę -> licznik--;
Jeżeli naciśniesz strzałkę w dół -> licznik++;
Jeżeli licznik>2 -> licznik=0;
Jeżeli licznik<0 -> licznil=2;
i dalej warunki co jeżeli licznik jest równy 0,1 lub 2 i jednocześnie naciśniesz np. spację :D
PS. Przeczytaj w regulaminie jak wklejać kod, robienie tego za pomocą printscreen'a jest niepoprawne.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 349 wizyt
pytanie zadane 2 października 2016 w C i C++ przez yogobella Początkujący (290 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 817 wizyt
+1 głos
1 odpowiedź 1,551 wizyt

93,483 zapytań

142,416 odpowiedzi

322,762 komentarzy

62,895 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...