• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Matura inf. 2016 - zad 6

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
2,037 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez criss Mędrzec (172,590 p.)
zamknięte 17 listopada 2016 przez criss

Troche dziwne bo napisałem kod do zadania 6 z tegorocznej matury i dla moich podstawionych danych wszystko działa jak należy, ale nie zgadza się z podpowiedzią przy zadaniu (mówie o 6.1, ale w 6.2 ta sama historia). Poniżej kod:

#include <iostream>
#include <string>

static const std::string alph = "ABCDEFGHIJKLMNOPRSTUWXYZ";

std::string encrypt(const std::string _str, const std::size_t _key)
{
   std::string ret;
   for(char ch : _str)
      ret += alph.at((alph.find(ch) + _key) % alph.size());

return ret;
}

int main()
{
   //moje przykladowe dane:
   std::cout << encrypt("ZYX", 315) << '\n';

//dane z zadan:
   std::cout << encrypt("INTERPRETOWANIE", 107) << '\n';
}

Może ktoś mi powie o co chodzi bo nie mam pojęcia. Polecam http://coliru.stacked-crooked.com/ do przetestowania kodu na szybko.

komentarz zamknięcia: .

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
wybrane 9 czerwca 2016 przez criss

Najlepsza
W twoim alfabecie brakuje liter Q i V.
komentarz 9 czerwca 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)
W ogóle o tym nie pomyślałem... Dzięki anyway
0 głosów
odpowiedź 9 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
edycja 9 czerwca 2016 przez MetRiko
W zadaniu 6.2 są niekompletne dane.. ale da się łatwo to ominąć.. dokładnie mówiąc w niektórych liniach nie ma podanego klucza, jest tylko samo słowo. Wystarczy załadować getline'em całą linię i stringstream'em rozdzielić dane. oczywiście jeżeli drugi string będzie pusty to linijka jest pomijana.. ja tak zrobiłem i wyniki były ok (wcześniej próbowałem klasycznie file>>string).
Nigdzie tutaj nie wczytuje z pliku przecież. Problem dotyczy(ł) zupełnie czego innego.
komentarz 9 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Wiem, wiem.. chciałem tylko wyjaśnić na czym polega opisana przez cke niekompletność danych i jak sobie z tym poradzić.. tak przy okazji.
Ogólnie to ja jestem tegorocznym maturzystą, więc wiem :D Teraz sobie ćwicze troche przed powtórką, bo słabo raczej poszło.
komentarz 9 czerwca 2016 przez erx700 Gaduła (3,430 p.)
Słabo poszło? Kod masz bardzo zgrabny. Jakbyś się skupił to na pewno byś sam znalazł błąd :)
Fajnie, że tak myślisz, ale teraz wydaje mi sie ze znacznie latwiej byloby to zrobic na wartosciach znakow ascii. Anyway - chodzi mi raczej o pozostałe zadania i konieczność użycia excela/accessa o czym zupełnie zapomniałem (troche olałem tą mature z inf :D) i nie bardzo bylem w stanie cos sensownego na szybko sklecić, bo po prostu nie ogarniam(łem?) ani tego ani tego.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,138 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez m_rij_v Użytkownik (660 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,060 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 5,657 wizyt

93,005 zapytań

141,971 odpowiedzi

321,252 komentarzy

62,344 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...