• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Matura 2016 zad 6.1

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,145 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez m_rij_v Użytkownik (660 p.)

Zadanie znajdziecie tutaj: http://p.iplsc.com/-/0005HWKE95V0DU7G.pdf

Pliki do niego tutaj: https://www.cke.edu.pl/egzamin-maturalny/egzamin-w-nowej-formule/arkusze/2016-2/

Mój kod: http://cpp.sh/5yaci 

Nie mam pojęcia gdzie jest błąd ..bo sprawdzałam czy alf[j+szyfr] przesuwa mi poprawnie i niby tak, kazdą literę mi bierze dobrze i przesuwa, po czym wyświetla same AAAAAA, więc musi być błąd w zapisywaniu tej przesuniętej litery(zaszyfrowanej) do linia[i], czyli do litery pobieranej z pliku ..nie wiem jak to naprawić.

Pomocy ;].

PS Przepraszam, ze zrobiłam to wszystko jakoś zależnie w main(), a nie jako funkcję.

komentarz 7 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Link z kodem nie działa : /
Dobra działa.. tylko spacja na końcu nie potrzebna x)

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
wybrane 7 czerwca 2016 przez m_rij_v

Najlepsza
Prawdopodobnie przez to, że nie wykonujesz break; po wykonaniu się ifa "if(linia[i]==alf[j])" w takim wypadku program cały czas będzie modyfikował element linia[i] x)
I tak na przyszłość.. troszeczkę przekombinowałeś bo ten if można by było zrobić znacznie prościej :D
if(linia[i]==alf[j])
{
    linia[i]=alf[(j+szyfr)%alf.size()]; break;
    /*
    if(j+szyfr<24)
    {
        linia[i]=alf[j+szyfr];
    }
    else
    {
        // 21+11 3
        int do_calosci=24-j;
        j=0;
        int przesuniecie=szyfr-do_calosci;
        linia[i]=alf[j+przesuniecie];
    }*/
}
komentarz 7 czerwca 2016 przez m_rij_v Użytkownik (660 p.)
Genialne to skrócenie kodu - dzięki wielkie za pomoc !! ;D
komentarz 7 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Jeżeli to skrócenie ci się podoba to mam dla ciebie wyzwanie (które skróci ten kod jeszcze bardziej) : )
Spróbuj zrobić to zadanie bez używania dodatkowej zmiennej string z całym alfabetem.. czyt. wykorzystaj wiedzę o kodzie ASCII. Powodzenia :D

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 5,670 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 3,084 wizyt

93,028 zapytań

141,991 odpowiedzi

321,294 komentarzy

62,375 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...