• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odczytywanie plików tekstowych problem w zrozumieniu.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
262 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2015 w C i C++ przez andrzejugdziejestes Początkujący (390 p.)

Witam :)

Jestem w trakcie kursu c++ odcinek 7. Doszedłem do momentu pobierania kolejnych lini z pliku tekstowego. Jest tam fragment kodu którego nie mogę zrozumieć od dłuższego czasu 

while(getline(plik,linia))
    {
        switch(nr_linii)
       {


        case 1:imie=linia;break;
        case 2:nazwisko=(linia);break;
        case 3:tel=atoi(linia.c_str());break;
       }
    nr_linii++;
    }

W jaki sposób program wie od której lini zacząć tzn. skąd on wie, że nasza linia to linia w pliku tekstowym? I jeśli ktoś mógłby mi wytłumaczyć w dwóch zdania jak działa getline ponieważ nie do końca rozumiem co oznaczają potem "plik" i "linia"

 

Przepraszam za trochę głupie pytania ale po 4 oglądnięciu odcinka dalej nie mogę tego zrozumieć a nie chcę przechodzić dalej.

 

Pozdrawiam :)

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Getline pobiera dwa argumenty, nazwę strumenia (może być np. cin, lub w tym wypadku nazwa obiektu fstream czyli "plik") oraz zmienną string do której zapisze linię.
komentarz 26 kwietnia 2015 przez andrzejugdziejestes Początkujący (390 p.)
Dzięki za odpowiedź :)

Ok teraz już mi się trochę rozjaśniło jak podałeś tego cin-a. Czyli jeśli wpisuję w tym wypadku plik to getline od razu zacznie od pierwszej lini czy od pierwszej lini w której są znaki?
komentarz 28 kwietnia 2015 przez timyg Nowicjusz (180 p.)
Nawet jeśli masz pustą linię (z od razu klepniętym enterem) to ona zostanie pobrana jako pierwsza
0 głosów
odpowiedź 26 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
Zastanawia mnie tylko po co Ci taka wiedza... Do czego mógłbyś jej uzyć, gdybyś wiedział jak program wie która to linia?
komentarz 26 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Zrozumieć przy bardziej złożonych operacjach na plikach tekstowych, dlaczego program się wysypuje, rozumiejąc szczegółowo operacje (a nie tylko jej konkretne zastosowanie) otwierają się przed nami nowe możliwości do wykorzystania w kodzie, których bez zrozumienia byśmy nie widzieli.

komentarz 26 kwietnia 2015 przez andrzejugdziejestes Początkujący (390 p.)
Już tak mam,  że dopóki nie rozumiem o co chodzi to się nie nauczę. Tak to zostałoby mi tylko używania czegoś w rodzaju "szablonu".
komentarz 26 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
To dobrze że tak masz.

Ale nie potrzeba się uczyć/wiedzieć wszystkiego, lepiej uczyć się tego wtedy, kiedy przyjdzie na to moment.

Twoje 4h. życia poszło w piach. : C

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 446 wizyt
pytanie zadane 23 stycznia 2016 w C i C++ przez Mateusz Błaszczak Użytkownik (760 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 928 wizyt
pytanie zadane 26 maja 2015 w PHP przez TomWaw.IT Użytkownik (920 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt
pytanie zadane 1 stycznia 2016 w C i C++ przez Jonki Dyskutant (8,180 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...