• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tablica dynamiczna bez określonego rozmiaru

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,956 wizyt
pytanie zadane 5 czerwca 2016 w C i C++ przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)

Cześć. Jak stworzyć tablicę dynamiczną żeby można było spokojnie dodawać kolejne elementy, tak jak w statycznej? Chodzi mi o odpowiednik takiej tablicy statycznej: 

Glfloat x[] = 
{
1, 2, 3, 4
};

Nie chcę się też bawić w żadne vectory, ani mapy

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 5 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)

Tworzysz tablicę dynamiczną w ten sposób..
TYP *NAZWA_ZMIENEJ = new TYP[ILOŚĆ_ELEMENTÓW];
Jeżeli chcesz zrobić coś co w std::vector nazywa się push_back() to musisz stworzyć do tego osobną funkcję, która będzie działała w mniej więcej taki sposób:
1. Tworzy nową tablicę dynamiczną o ilości elementów ILOŚĆ_ELEMENTÓW+1;
2. Przepisujesz pętlą dane z tablicy pierwszej do drugiej.
3. Dodajesz na pozycji ILOŚĆ_ELEMENTÓW nową wartość.
3. Usuwasz pierwszą tablicę za pomocą delete[].
4. Przypisujesz Tablicę pierwszą do drugiej (coś jak Tab1=Tab2).
PS Ważne by przesłać tablicę (w argumencie) za pomocą referencji *&.

komentarz 5 czerwca 2016 przez niezalogowany
Ale jemu nie o to chodziło. Chciał wykorzystać listę inicjalizacyjną.
komentarz 5 czerwca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Ale ja pisałem że nie chcę się bawić w żadne vectory, ani nic takiego. Pisałem że chcę taką tablicę statyczną jak powyżej, ale w wersji dynamicznej
1
komentarz 5 czerwca 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
Nie istnieje takie coś. Musisz samemu się o to zatroszczyć. Assembly chciałeś się uczyć, a to Ci przeszkadza?
komentarz 5 czerwca 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Uczę się assembly, o to się nie martw ;). Ale vector my był "trochę" za mało wygodny
komentarz 5 czerwca 2016 przez MetGang Nałogowiec (34,360 p.)
Pod jakim względem?
komentarz 5 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Chyba wiem co rozwiąże twój problem:
http://www.cplusplus.com/reference/vector/vector/insert/
:D
0 głosów
odpowiedź 5 czerwca 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Składnia dynamicznej alokacji pamięci uniemożliwia takową inicjalizację tablicy.
komentarz 5 czerwca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

A ile mniej więcej by wczytywało aż tyle punktów?

9000 doubli? Moment - jeśli dojdzie do sekundy, to będę zdziwiony.

komentarz 5 czerwca 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Tak, to zajmuje chwilę. Zauważ, że więcej pamięci zajmuje jakakolwiek grafika, a wczytuje się przecież ona w mgnieniu oka.
komentarz 5 czerwca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Patrycjerz, to do mnie? :P
komentarz 5 czerwca 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Nie, do Avernisa wink

komentarz 5 czerwca 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
Spoczko. :) Pytam, bo się zdziwiłem - między Twoim komentarzem poprzednim a jeszcze poprzedniejszym, był tylko mój i tak to wygląda, jakbyś do mnie pisał. ;D

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,986 wizyt
pytanie zadane 24 lutego 2018 w C i C++ przez Programeł Gaduła (3,500 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 781 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2018 w C i C++ przez four Użytkownik (720 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 517 wizyt
pytanie zadane 4 października 2018 w C i C++ przez uther1455 Nowicjusz (140 p.)

92,568 zapytań

141,424 odpowiedzi

319,634 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...