• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Stosowanie obiektów w innych klasach

0 głosów
147 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2016 w C i C++ przez Norbit Początkujący (270 p.)
http://forum.pasja-informatyki.pl/147449/obiektowy-c-dziedziczenie-a-tworzenie-obiektow-jednych-klas-w-innych?show=147476#c147476

W powyższym problemie mam do stworzenia ośmiokąt. Tworzę go z obiektów Odcinek, które oprócz dł. odcinka mają jego nazwę. Rozumiem, że muszę stworzyć 8 obiektów klasy Odcinek, żeby utworzyć ośmiokąt, ale pozostaje mi problem, bo każdy odcinek ma atrybut nazwa, którego nie chcę jedyna nazwa to ośmiokąta, którą chcę dodać w klasie Ośmiokąt. Jak z tym sobie poradzić

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 czerwca 2016 przez MetRiko Nałogowiec (37,110 p.)
Możesz zrobić to na dwa sposoby.. albo tworzysz, jeszcze jedną klasę odcinek (np. prosty_odcinek) tylko ze zmiennymi x1,x2,y1,y2 (nie polecam tego rozwiązania). Albo tworzysz klasę ośmiokąt, ale z takimi zmiennymi: x,y,r, gdzie r to byłaby odległość od środka do wierzchołka, a jego interpretacja graficzna, oraz matematyczna była by brana pod uwagę już bezpośrednio w jego funkcjach. Oczywiście zawsze możesz tez usunąć nazwę z odcinków i zastąpić ją liczbą całkowitą spełniającą funkcję ID (chyba, że bardzo tego potrzebujesz).

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,378 wizyt
pytanie zadane 31 lipca 2016 w C i C++ przez DragonCoder Nałogowiec (36,500 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,486 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 425 wizyt

93,720 zapytań

142,641 odpowiedzi

323,264 komentarzy

63,268 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...