• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

JavaScript - Script na podmianę textu/diva

Cloud VPS
0 głosów
784 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2016 w JavaScript przez Sarvite Obywatel (1,210 p.)
Witam, szukam pomocy w JS.

Chciałbym, aby text lub cały div po pewnym czasie zmienił swoją zawartość.

(Tak jak w 2 odcinku Kursu JS (Slajder)

Możecie pomóc?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
komentarz 2 czerwca 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
Myślę że najlepszym rozwiązaniem byłoby przygotowanie tych divów i ostylowanie, a później zmieniać style przez javascript ukrywając jeden, a pokazując inny :)

//edit źle kliknąłem i miała być odpowiedź normalna a nie do Twojej :D (a nie wiem jak tu usunąć chyba sie nie da)
komentarz 2 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Autor pyta o zmianę "zawartości" a nie stylu. Chyba, że coś źle zrozumiałem.

P.S. Komentarz i odpowiedź możesz ukryć.
komentarz 2 czerwca 2016 przez mitelak Pasjonat (23,330 p.)
Faktycznie, ale przez ten slajder stwierdziłem że chce mieć kilka divów które będą się zmieniać co jakiś czas na przykład, albo po kliknięciu :D Dlatego wydaje mi się lepsze by było mieć je wszystkie i zmieniać. Chyba że faktycznie chodzi o pojedynczą zmiane tekstu to wiadomo nie ma sensu ;)
komentarz 4 czerwca 2016 przez Sarvite Obywatel (1,210 p.)
Chciałbym uzyskać efekt, żeby po np 5000 milisekundach podmienił się text, albo div z textem na inny. Oczywiście, aby to wszystko sie powtarzało.

Oczywiście chciałbym, aby podmieniał się tylko div/text a nie całą strona, więc chyba trzeba użyć .innerHTML
1
komentarz 4 czerwca 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

po np 5000 milisekundach 

Jeśli jednorazowo, to użyj setTimeout();, jeśli cyklicznie, to zastosuj setInterval() albo setTimeout() z rekurencją.

Jeśli chcesz podmienić DIVy, to możesz jeden schować, a drugi pokazać. Tutaj możesz pobawić się CSS i zastosować klasę typu .hide{display: none},którą będziesz dodawać i usuwać do DIVów - poprzez JavaScriptowe element.classList.add() oraz element.classList.remove(). Dzięki temu uzyskasz efekt, że jeden DIV znika, a drugi się pojawia. 

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 908 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 4,750 wizyt

93,469 zapytań

142,404 odpowiedzi

322,716 komentarzy

62,852 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...