• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ Kontynuacja programu i znaki "[]"

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
1,108 wizyt
pytanie zadane 2 czerwca 2016 w C i C++ przez TheSadSmile Użytkownik (870 p.)
Jak już pewnie widzieliście po tytule, chciałbym się dowiedzieć jak zrobić coś takiego, aby mój program czekał na wciśnięcie jakiegokolwiek przycisku (bez potwierdzania enterem) aby mógł kontynuować. Nie chodzi mi tutaj o Pause czy getchar(). Chodzi o takie coś:

cin >>klawisz; <- Tutaj żeby nie trzeba było potwierdzać enterem. Żeby samo wciśnięcie klawisza wystarczyło.

if (klawisz=="T") Rozpocznij_gre();

else if (klawisz=="N" return;

Moje drugie pytanie, to do czego służą te oto znaki "[" i "]"?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2016 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
1. Do sprawdzenia kilkniętego znaka bez potwierdzenia enterem użyj if(getch() == "klawisz") przykład:

if(getch() == "Z")  cout << "Kliknieta Z"; Jak dobrze pamiętam to dodej funkcji getch() dodaj #include <conio.h> na początku programu

2. Znaki [ ] w C++ używa się do tablic.
0 głosów
odpowiedź 2 czerwca 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Taki efekt można osiągnąć za pomocą funkcji getch (w Visual Studio _getch) z biblioteki conio.h.

Podobne pytania

+2 głosów
6 odpowiedzi 16,378 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 616 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 882 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2021 w Ogłoszenia, zlecenia przez Fr3sh98x Nowicjusz (210 p.)

93,327 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,396 komentarzy

62,657 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...